Yüksel Çayıroğlu Profile picture
Sep 28, 2020 7 tweets 1 min read Read on X
1. İslamın ilk asırlarında din; bir dünya görüşü sunuyor, yeni bir kültür ve medeniyet inşa ediyor, varlık ve insana karşı yeni bir bakış açısı kazandırıyor, sosyal hayatı tanzim ediyordu. Günümüzde ise salt inanç ilkelerine ve ritüellere indirgenmiş durumda.
SıraSana Gelmeden
2. Bütün boyutlarıyla yaşanmayan bir din hakkında isabetli yorumlar ortaya koyabilmek gerçekten çok zor. Tatbik edilmediği ve hayata taşınmadığı için ne gerçek ihtiyaçlar görülebiliyor ne de söylenilenler anlaşılıyor. Bu yüzden çoğu tartışma, teori ve polemikten öte geçemiyor.
3. Kimileri onu vicdana veya cami duvarları arasına hapsetmeye çalışıyor, kimisi de sadece teorik ve felsefi cephesiyle ele alıyor. Bir türlü bütüncül bir bakış yakalanamıyor, dinin ruhuna vâkıf olunamıyor, zaman ve şartlara uygun yorumlar yapılamıyor.
4. Dinle yaşanan gerçek hayatın arası mağriple maşrık arası kadar açıldığı için; dini anlama ve yorumlama konumunda bulunan insanların bile sözünü ettikleri İslamla yaşadıkları gerçeklik arasında derin uçurumlar ve korkunç bir düalizm var.
5. Din, hayatın içinde olmadığı, hükümleri uygulanmadığı, düzenlemeleri kaale alınmadığı için problemler her geçen gün daha da artıyor. İslamın yaşanmamasından ortaya çıkan problemlere İslam içinden çözüm bulma çabaları çok da işe yaramıyor.
6. İlk asırlarda müslümanlar kendi kurdukları bir dünyada yaşıyorlardı. Dolayısıyla değişimle ve ortaya çıkan problemlerle baş etmek, yeni içtihatlar yapmak nispeten kolaydı. Yaşadığımız zaman kucağımıza öyle problemler bırakıyor ki çözmek bir yana çoğu zaman anlayamıyoruz bile!
7. Kısacası, düşünce ve aksiyon baş başa gitmediği, üretilen bilgiler uygulama şansı bulmadığı, teoriler pratikle buluşmadığı sürece; kafa karışıklıklarını gidermek ve dini de ilgilendiren kangren olmuş sorunlara gerçekçi çözümler üretmek hiç de kolay görünmüyor.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Yüksel Çayıroğlu

Yüksel Çayıroğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @yukselcayiroglu

Sep 26, 2023
Modern dönemde yavaş yavaş dinin içini boşaltan ve onun hüviyet-i asliyesini bozan bazı adımlar:

1. Kur’ân ayetlerinin tarihselliğine vurgu yaparak, konjonktürel olduğunu ileri sürerek onların bütün dönemler için bağlayıcı olmasını sorgulamak ve hükümlerini geçersiz kılmak.
2. Sebeb-i nüzül olarak rivayet edilen olayları bir illet kabul ederek, ayetlerin hükümlerinin evrenselliğine gölge düşürmek, onları konjonktürel birer hüküm olarak göstermek.
3. Makasıd ilmini dayanak yaparak, önemli olanın ayet ve hadis hükümlerinin ortaya koyduğu maslahat ve maksatlar olduğunu ileri sürmek ve nasların feri ve cüzi hükümlerini iptal etmek.
Read 19 tweets
Dec 9, 2022
1. Hizmet hareketinin haksızca, zalimce, insafsızca, vicdansızca saldırıya maruz kalmasına sessiz kalan, alkış tutan, hatta destek veren tarikat ve cemaat mensupları bindikleri dalı kestiklerini, nasıl azim bir oyuna geldiklerini anlayacaklar ama iş işten geçtikten sonra!
2. Kimse hakkında kötülük istemeyiz, en fazla adalet talebimiz olur, suçluların hak ettiği cezayı çekmesini isteriz, mağdurların göz yaşının dinmesini arzularız. Ama biz ne dersek diyelim kaderin de asla adaletten şaşmayan bir hükmü vardır.
3. Bu meşum ve karanlık dönemde herkes bir tercihte bulundu ve bu tercihinin maliyetine katlanacak, karşına çıkacak faturayı ödemek zorunda kalacak. Burda faturayı ödemeden gidenler de ötede ödeyecek.
Read 4 tweets
Dec 9, 2022
Küçüklerin Evliliğine Dair Birkaç Söz
1. Ortaya bir olay çıkıyor, bu bahane edilerek, konuyla ilgili dinî hükümler araştırılmadan, tetikte bekleyen kişiler hemen dini sorumlu tutup yaylım ateşine başlıyor. Müslümanların yaptığı hataların kaynağı dinmiş gibi bir algı oluşturuyor.
2. Cehaletten, nefse uymaktan, yobazlıktan, yanlış örf ve âdetlerden, radikalizmden vs. kaynaklı yapılan yanlışlar dine yamanmaya çalışılıyor. Toptancı bir mantıkla hem din mahkum ediliyor hem de şöyle böyle onu yaşamaya ve anlatmaya çalışan bütün tarikat ve cemaatler.
3. Meselenin konjonktürel ve medyatik boyutunu bir kenara bırakarak, olayın detaylarını ve gerçekliğini araştırmayı gazetecilere havale ederek, biz eleştiri konusu yapılan dinî yönüne bakmaya çalışacağız.
Read 31 tweets
Oct 12, 2022
1. Sabır zordur, en zoru da zamanın çıldırtıcılığına karşı sabırdır. Araplar, el-intizar eşeddü mine’n-nar der. Yani beklemek ateşten daha şiddetli bir azaptır. Bazen sadır daralır, can gırtlağa gelir, ümit tükenir. İnsan, bütün genişliğine rağmen yeryüzüne sığmaz.
2. Yarın ne olacağını Allah’tan başka kimse bilemez. Gayb Onun ilminde, Onun yedi kudretindedir. Zamana hükmedecek olan ancak Zamanın Sahibidir. Ama bildiğimiz bir şey var: Başta sahabe olmak üzere nice Hak dostları aynı duyguları yaşadı, benzer hislere kapıldılar.
3. Kur’an kaç yerde bunu haber verir. Her şeyin bitti sanıldığı yerde ilahi yardım imdada yetişmiş ve geceler gündüze, hezimetler zafere, hüzünler sevince dönmüştür. Sebeplerin sukut ettiği yerde Müsebbibü’l-Esbab hükmünü yürütmüştür.
Read 7 tweets
Sep 4, 2022
Siyasetle, siyasetçiyle, siyaset-din ilişkisiyle ilgili bir kitap yazılsaydı bile konuyu bu kadar müthiş anlatamazdı:

“Gaflet verecek ve dünyaya boğduracak ve hakikî vazife-i insaniyeti ve âhireti unutturacak olan en geniş daire ise siyaset dairesidir.
Hususan böyle umumî ve mücadele suretindeki hadiseler, kalbi de boğuyor. Güneş gibi bir iman lâzım ki herşeyde, her vaziyette kader-i İlâhî ve kudret-i Rabbâniyenin izini, eserini görsün, tâ o zulm u zulmette kalb boğulmasın, iman sönmesin; akıl, tabiat ve tesadüfe saplanmasın.
Hattâ ehl-i hakikat, hakikat ve mârifetullahı bulmak için, kesret dairelerini unutmaya çalışıyorlar—tâ kalb dağılmasın ve lüzumlu ve kıymetli şeye sarf etmek lâzım gelen merakı, zevki, şevki, lüzumsuz fâni şeylerde telef olmasın.
Read 6 tweets
Jan 13, 2022
1. Enes’in ölümünden çıkarılabilecek önemli derslerden biri elbette şu: Çocuklarımız özellikle kendi kararlarını kendi verebilecekleri yaşa geldiklerinde onların tercihlerine saygı duymasını öğrenmeli ve onlar üzerinde psikolojik, ekonomik, fiziki vs. hiçbir baskı kurmamalıyız.
2. İslam, “Dinde zorlama yoktur” diyerek meseleyi kestirip atar. Enes, son üç yıldır İslâm’a inanmadığını söylüyor, ailesi ve yurt yönetimi tarafından gördüğü baskıdan yakınıyor. Haklı olarak pek çok kişi de böyle bir durum karşısında din ve vicdan özgürlüğüne vurgu yapıyor.
3. Fakat dinî hassasiyete sahip olan aileler açısından buradan çıkarılması gereken başka ders yok mu? Reşit olduğunda ateist, deist, agnostik vs. olduğunu ilan eden çocuklar, dindar ailelerin ciğerini dağlamaz mı, içini yakamaz mı?
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(