Vergeleken met vorig jaar vertoonde ISIS afgelopen voorjaar verhoogde activiteit in Syrië en Irak. De groepering heeft¬ niet de kracht van hoogtijdagen van haar ‘kalifaat’ en richt zich vooral op machtspositie in regio. #Dreigingsbeeld (2/6)
De NL’se jihadistische beweging is verdeeld, maar onvoorspelbaar. De directe geweldsdreiging lijkt enigszins afgenomen door sociale en ideologische versplintering en het ontbreken van krachtige leiders en aanjagers. #Dreigingsbeeld (3/6)
Politiek-salafistische aanjagers blijven (proberen om) hun achterban voeden met anti-integratief en antidemocratisch gedachtegoed. Zo dragen ze bij aan polarisatie en radicalisering. #Dreigingsbeeld (4/6)
Een rechts-extremistische aanslag blijft¬ voorstelbaar. Invloed gekende groepen is doorgaans gering, zoeken voornamelijk aansluiting bij actuele maatschappelijke thema’s. Op digitale platforms kunnen eenlingen mogelijk radicaliseren. #Dreigingsbeeld (5/6)
Uitingen van maatschappelijk ongenoegen zijn vooral activistisch, maar kennen soms ook een radicale onderstroom. Wantrouwen tegen de overheid kan leiden tot extremistisch gedrag. Sociale media fungeren hierbij als blaasbalg. #Dreigingsbeeld (6/6)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh