Misafir yazarımız @groinath ın kaleminden "Yeşil Bereliler" zincirinin ikinci ve son bölümünü sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar dileriz⬇️
Yeşil Berelilerin görevleri her ne kadar zorsa, o görevleri icra edebilecek bir YB yetiştirmek de bir o kadar zordur. Diğer SOF'ların aksine sadece fiziki ve taktik yöne eğilmeyen Özel Kuvvetler'in hangi aşamalardan geçerek göreve hazır olduğunu görelim
Ön şartları sağlayan subay, astsubay ve siviller Yeşil Bereli olabilmektedir. Sb.'lar Ütğm.&Yzb.; Asb.Çvş. ve altı Asb. ile Erbaşlar Hava İndirme ihtisaslı; siviller ise Kuvvete katıldıktan sonra Temel Muharebe Eğitimi (BCT), Tek Er İhtisası (AIT) alıp Hv.İnd. ehliyetli olmalıdır
Bu şartları sağlayan adaylar, üç aşamalı ihtisasın ilki olan Özel Kuvvetler Hazırlık Kursu'na (SFPC) girmektedir. 19 gün süren bu eğitimde kursiyerler doğru beslenme ve yaralanmayı önleme gibi uygulamalarla fiziksel ve zihinsel dayanıklılık kazanarak sonraki aşamaya hazırlanır.
SFPC'yi tamamlayan kursiyerler 24 gün süren Özel Kuvvetler Değerlendirme ve Seçme (SFAS) kursuna katılır. Kursun amacı Yeşil Bereli olmaya ideal adayları belirleyerek ihtisas kursuna göndermektir. Değerlendirme süreci bireysel ve davranışsal olarak iki aşamaya ayrılmıştır.
Bireysel Performans aşamasında zorlayıcı bir fiziksel süreç kursiyerleri beklerken, Takım Uygulaması aşamasında ise kursiyerin takım çalışması becerileri ve karşılaştığı sorunlarda nasıl bir davranış sergilediği ölçülür. Kursiyerin atletik ve dayanıklı olması beklenmektedir.
SFAS'i başarıyla geçen kursiyerler ise son aşamada Özel Kuvvetler İhtisas Kursu'na (SFQC) katılmaya hak kazanır. 51-56 haftalık bu uzun kursta adaylar taktik eğitimden sınıf ihtisasına, Gayrinizami Harp eğitiminden dil ve kültür eğitimine altı safhalı zor bir sürece tabi tutulur.
Birinci Safha, Kurs Oryantasyonu ve Tarih safhasıdır. Bir haftalık bu safhada kursiyerler Yeşil Berelilerin tarihi, doktrinleri, organizasyonu, komuta/kontrol yapısı ve temel görevlerini öğrenip SFQC aşamalarına aşinalık kazanarak sonraki safhalara hazırlanır.
İkinci Safha, Askeri Meslek İhtisası (MOS) ile Hayatı İdame, Sorguya Mukavemet ve Kaçma-Kurtulma (SERE) safhasıdır. Subaylar Tim Komutanı (18A) ihtisası, astsubay ve erbaşlar ise Silah Asb. (18B), İstihkam Asb. (18C), Sıhhiye Asb. (18D) ve Muhabere Asb. (18E) ihtisası alır.
Tim Komutanı, Silah Asb., İstihkam Asb. ve Muhabere Asb. ihtisası 11 hafta sürerken Sıhhiye Asb. ihtisası 16 + 36 hafta sürmektedir. Bunun nedeni 18D ihtisası kapsamında kursiyerin kendi eğitiminin yanı sıra 180 gün süren Özel Operasyon Muharip Sıhhiye (SOCM) ihtisası almasıdır.
Üçüncü Safhaya ulaşan adaylar Taktik Eğitim ihtisası alır. Dört haftalık bu safhada kursiyerler Taktik Muhabere, Meskûn Mahal Harekâtı, İleri Atıcılık, Temel Muharebe Yaralı Bakımı ve Tahliye, Temel Patlayıcı Tahribi ve Yer Yön Bulma eğitimleriyle taktik yeterlilik kazanır.
Üçüncü safhayı bitiren adaylar ise SFQC'nin en önemli adımı olan Gayrinizami Harp Uygulamalı İhtisas'a (Robin Sage) katılır. Dört haftalık bu safhada kursiyerler timler halinde "Pineland Halk Cumhuriyeti" isimli hayali bir ülkede dost gerilla kuvvetlerini örgütlemeyi öğrenir.
Robin Sage esasen bir simülasyon olup, kursiyerin SFQC boyunca öğrendiği her şeyi birebir uygulayarak gerçek hayatta Yeşil Berelilerin icra ettiği operasyonları deneyimlemelerini sağlar. Her kursiyer kendi ihtisasının pratiğini yaparken bir Yeşil Bereli timi olarak hareket eder.
Robin Sage'i başarıyla geçen kursiyer sona ulaşır. Beşinci Safha olan Mezuniyet Safhası'nda kursiyerlerin timleri ve alayları belirlenir. Törenle personele Yeşil Beresi ve Özel Kuvvetler Brövesi (Special Forces Tab) takdim edilir ve resmen Öz.Kuv. Sb. veya Asb.'lığa nasbedilir.
Mezun personelden önceden dil bilenler kıtaya çıkarken, bilmeyenler 25 haftalık Dil ve Kültür Safhası'na gitmek zorundadır. Bu safhada kursiyerler görev yapacakları bölgelerde konuşulan veya işe yarayabilecek diller ve ülkelerin kültürleri ile yerel tercüman kullanmayı öğrenir.
Bu safhada diller iki kategoriye ayrılır. Kategori 1/2'de kursiyerler Fransızca, Endonezyaca ve İspanyolca öğrenirken, Kategori 3/4'te ise Arapça, Çince, Çekçe, Darice, Macarca, Korece, Peştuca, Farsça, Lehçe, Rusça, Tagalogca (Filipinler), Tayca ve Urduca öğrenmektedir.
Fakat SFQC'den mezun olmakla eğitim sona ermemektedir. Bir YB kariyeri boyunca Muharebe Dalış Kursu, Askeri Serbest Paraşüt Kursu, Özel Görev Nişancı Kursu, Dağcılık Kursu, ihtisasına özel ek kurslar ve partner ülkelerin ihtisas kurslarıyla kendini geliştirmeye devam edebilir.
SFQC'den mezun Yeşil Bereliler, Özel Kuvvetler Harekât Müfrezesi-Alfa (Special Forces Operational Detachment-Alpha/ODA) olarak bilinen 12 kişilik timlere çıkar. Bir ODA'de esas sınıfların yanı sıra;
1 Tim Kom. Yrd. (180A)
1 Harekât Asb. (18Z) ve
1 İstihbarat Asb. (18F) bulunur.
ODA'ler 7 Öz. Kuv. Grubunda görevlendirilir:
1. Grup Asya-Pasifik 3. Grup Afrika 5. Grup Orta Doğu 7. Grup Güney Amerika 10. Grup Avrupa
sahalarından sorumludur.
19. ve 20. Gruplar ise Ulusal Muhafızlar bağlısı Öz.Kuv. Grupları olup ABD anakarasında konuşludur.
Yeşil Berelilerin en az görevleri ve yapıları kadar personelinin hikayelerinin de özel olduğunu söylemek hata olmaz. Neredeyse 70 yıllık muharebe tecrübelerinde bazıları üstün başarılarıyla Özel Kuvvetlere öncülük ederken, bazıları ise makus talihlerinin kurbanı olmuştur.
Başarılı örneklerden biri Bnb. Larry Thorne. Kendisi Fin asıllı olup gerçek ismi Lauri Allan Törni'dir. 1939 Kış Savaşı'nda Sovyetlere büyük zaiyat verdiren Törni'nin başına ödül konulmuş, SSCB'nin Finlandiya'yı işgal etmesiyle Nazi SS subayı olarak Sovyetlere karşı savaşmıştır.
1945'te Berlin'in işgaliyle İngilizlere teslim olan Törni kaçarak ABD'ye iltica etmiştir. Lodge Yasasıyla Larry Thorne ismiyle ÖK'e katılmış, İran'ın Zagros Dağlarına çakılmış bir uçaktan çok gizli belgeleri kurtarmıştır. Vietnam'da helikopteri çakılıp ölen Thorne Bnb. olmuştur.
Bir başka Yeşil Bereli ise Alb. James "Nick" Rowe. Vietnam Savaşı'nda Ütğm. olarak görev yapan Rowe pusuya düşerek Vietkong tarafından esir alınmış, beş senelik esareti boyunca türlü işkence ve sorguya mukavemet ederken geliştirdiği yöntemlerle SERE ihtisasının babası sayılmıştır
Talihsiz hikâyeler ise daha yeni. 2017'de Nijer'de ODA 3212 pusuya düşmüş, Yeşil Bereli Asb.Çvş. Bryan Black ve Asb.Çvş. Dustin Wright ile destek personeli Asb.Çvş. Jeremiah Johnson ve Çvş. La David Johnson öldürülmüştür. Buradan detaylıca okuyabilirsiniz:
Bir başka talihsiz hikâye ise Mali'den. Asb.Çvş. Logan Melgar Mali'de icra edilen bir operasyonda görevli iki DEVGRU personelinin muhbirlere verilecek gizli ödeneği aşırdıklarını öğrenmiş, kendisine teklif edilen sus payını reddedince silah arkadaşlarınca boğularak öldürülmüştür.
Nihayetinde Yeşil Berelileri özetleyecek olursak; başarılı olsun olmasın, görevlerinin Armalarına (Special Forces Crest) işlenmiş Latince "De Oppresso Liber", yani "Mazlumları Kurtarmak" sözünü şiar edinerek düşmanlarını gayrinizami yöntemlerle alt etmek olduğunu söyleyebiliriz.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Misafir yazarımız @groinath ın kaleminden "ABD Yeşil Bereliler" zincirinin birinci bölümünü sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar⬇️
Birinci Özel Kuvvetler Komutanlığı veya halk arasında Yeşil Bereliler; kuvvet olarak ABD Kara Kuv., müşterek muharip komutanlık olarak ABD Öz. Har. Kuv. ve unsur komutanlığı olarak ABD Kara Kuv. Öz. Har. Kuv. bağlısı, ABD'nin ilk ve tek Özel Kuvvetler (Special Forces) birliğidir.
Komutanlığın görevleri; Coğrafi Muharip Komutanlara destek verme amacıyla dünyanın her yerinde özel operasyon görevleri icra edebilecek Öz. Op. Kuv. (SOF) ve birimleri eğitip donatmaktır. Bu personel diğer SOF, nizami ve Koalisyon kuvvetleriyle müşterek operasyon icra edebilir.