Laitan lauantaiaamun kunniaksi pohdintaa ”rikollisesta oireilusta”
Tällä viikolla minua on kritisoitu siitä, että käytän syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tekemistä väkivaltarikoksista sanontaa rikollinen oireilu.
Perustelen sanavalintojani tässä ketjussa (1/6):
Perinteinen rangaistusjärjestelmän vaikuttavuusajattelu lähtee oletuksesta, että ihminen toimii rationaalisesti tehdessään rikoksen. Ihminen ikäänkuin laskelmoi rikoksesta saatavan hyödyn, kiinnijäämisriskin ja odotettavissa olevan rangaistuksen välillä.
(2/6)
Nuorten kohdalla lainsäätäjä on lähtenyt ajatuksesta, että nuori ei kykene ajattelemaan syy-seuraussuhteita aikuisen lailla. Siksi 15-17-vuotiaat ovat rikosoikeudellisesti alentuneesti syyntakeettomia ja alle 15-vuotiaat täysin syyntakeettomia.
(3/6)
Jotta nuorten rikoksia voidaan ehkäistä, on kiinnitettävä huomio rikosten syihin. Nuorten rikoksia selitetään esim. yhteiskunnan tai vanhempien kontrollista irtautumisen, vanhemmilta opitun käyttäytymismallin tai vaikkapa leimaantumisen avulla.
(4/6)
Kriminologiassa on havaittu yhteys sosiaalisen huono-osaisuuden ja rikosalttiuden välillä, jolloin syrjäytymistä pidetään eräänä syynä rikollisuuteen ja päinvastoin.
(5/6)
Nuori ei välttämättä edes kykene tekemään rikoksia rationaalisesti, jolloin huomio tulee kohdistaa esimerkiksi rikollista käyttäytymistä aiheuttavaan syrjäytymiseen.
Näin nuoren rikollinen käyttäytyminen voi olla syrjäytymisen ”oire”.
(6/6)
...ja korjaus käytettyihin termeihin: nuoret eivät ole syyntakeettomia vaan 15–17-vuotiaana rikoksen tehneelle noudatetaan sääntöä, jonka mukaan rangaistuksen määrä on enintään 3/4 siitä, mitä täysi-ikäiselle tekijälle tuomittaisiin ja alle 15v rikoksia ei käsitellä oikeudessa!
Mutta kuten sanottua nuorten ymmärrys syy-seurausuhteista kehittyy vasta parikymppisenä, pojilla vähän myöhemmin kuin tytöillä.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh