.@Lisawesterveld en .@peterkwint zijn kritisch op D66 dat de partij nú met deze punten komt en eerst zolang gewacht heeft, tegengestemd heeft op eerder ingebrachte moties aangaande deze onderwerpen.
.@Paul_van_Meenen geeft daarop aan dat er een gehele stelselwijziging is doorgevoerd en dat men daarom het stelsel in zijn totaliteit moet evalueren.
.@kirstenvdhul geeft aan dat de uitspraak van .@Paul_van_Meenen wat betreft touwtjes en plakband-oplossing (refererend naar de ingediende moties) niet deugt; veel van de moties zijn overeenkomstig met de 25 verbeterpunten welke er nu liggen.
.@Paul_van_Meenen beroept zich op 'goed besturen'. .@kirstenvdhul geeft aan dat al veel eerder bleek dat niet aan de voorwaarden voor passend onderwijs werd voldaan en dan zou je juist wél in moeten grijpen zodat je je uiteindelijke doel passend onderwijs kunt behalen.
.@BisschopRoelof geeft aan dat de weg naar inclusiever onderwijs wederom een systeemverandering is; tegelijkertijd wordt aangegeven dat de stelselwijziging passend onderwijs nog niet gerealiseerd is. Denkt .@Paul_van_Meenen door te kunnen gaan naar inclusiever onderwijs?
.@Paul_van_Meenen geeft aan dat we met de lessen van passend onderwijs moeten werken naar de richting inclusief onderwijs. .@BisschopRoelof wijst op de 'futiliteit' inclusief onderwijs vs inclusiever onderwijs. Gaat het nu om het proces (inclusiever) of het programma (inclusief)?
.@Paul_van_Meenen pleit voor de weg naar inclusiever onderwijs.
.@eppobruins geeft aan dat er ook gevierd moet worden dat er wel degelijk iets bereikt is. Er liggen 25 punten ter verbetering van passend onderwijs, deze minister heeft geluisterd en wil verbeteren. .@Paul_van_Meenen geeft aan dat hij dit wel degelijk gevierd en benoemd heeft.
Nu het woord aan .@kirstenvdhul Ze start met dat de ambities erg mooi waren, maar dat we alleen kunnen concluderen dat de doelen niet behaald zijn. Daar kwam nog het lerarentekort en de torenhoge werkdruk bovenop. PvdA pleit voor een goede basisondersteuning:
Een landelijke norm voor basisondersteuning, het mag niet uitmaken waar je woont; inclusief extra handen in de klas. De basis op orde in het pabo-curriculum, leraren moeten hierbij betrokken worden.
Wachtlijsten voor SO/ VSO zijn te lang, we hebben er nauwelijks zicht op. Moet er niet een dashboard komen om hier zicht op te krijgen?
.@kirstenvdhul pleit, in het kader van kansenongelijkheid, voor een onafhankelijk steunpunt binnen elk samenwerkingsverband.
De focus bij leerlingen met extra zorg moet volgens PvdA liggen bij de zorgvraag van leerlingen en niet op de organisatorische kant. Het is te gek voor woorden dat er bij de Samenwerkingsverbanden 175 miljoen euro op de plank ligt.
De rol van ouders en leraren moeten beter geborgd worden om dit te voorkomen.
.@kirstenvdhul 'Gelukkig zijn er ook hele mooie voorbeelden van inclusief onderwijs en komt er een routekaart om deze voorbeelden te borgen. .@kirstenvdhul sluit af met de woorden 'ieder kind is een leerling'.
.@peterkwint vraagt zich af welke doelen van passend onderwijs wél behaald zijn: budgetbeheersing voor de overheid. Erg tekenend.
.@peterkwint somt de huidige problemen binnen passend onderwijs op en benoemt de gevolgen voor de leerling. Hij benoemt de frustratie van de ouder. SP zegt: passend onderwijs is mislukt en onderschrijft dit met de rapporten van @OudersOnderwijs en @AObtweets
.@peterkwint vindt het kwalijk dat er niet eerder is ingegrepen. Hij vraagt zich af of er bij het schrijven van het verbeterplan ook een totaal ander plan is overwegen, bijvoorbeeld zonder samenwerkingsverbanden. Hoe ziet de minister de uitwerking van de kleinere klassen?
.@michelrog vraagt zich af welke controle er is als bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden verdwijnen. .@peterkwint geeft aan dat de zorgvraag van de leerling centraal moet staan en een onafhankelijk orgaan zich hierover moet buigen.
.@peterkwint is gefrustreerd dat er niet eerder werk is gemaakt van de basisondersteuning. De kamer voelt zich niet erg gehoord.
.@peterkwint vraagt zich af hoe de minister de rol van het speciaal onderwijs ziet binnen inclusief onderwijs. SP ziet juist een belangrijke rol voor het SO, niet alleen binnen de eigen muren maar ook als expertisecentrum om een passende plek voor een kind te vinden.
.@peterkwint vraagt zich af wat het betekent aangaande bureaucratie als het kabinet zegt dat er meer vertrouwen gesteld moet worden. Betekent dat bijv. dat we eerst ondersteuning direct toekennen en achteraf onderkennen of het terecht was. Dat scheelt een bak werk voor leraren.
.@rudmer is blij dat er ondanks deze periode toch gereageerd kan worden op de verbetervoorstellen. De kamerbrief geeft hoop voor kinderen, ouders en leraren.
Dit onderwerp leeft enorm! Eindelijk stappen..
.@rudmer geeft aan dat passend onderwijs voor een veel te groot deel van lln niet passend is; zij lopen vast in een systeem met verkeerde labeltjes met te weinig ondersteuning, zij zitten niet op de best passende plek, docenten die handelingsverlegen zijn of SWV die geen geld..
beschikbaar willen of kunnen stellen ondanks hun hoge reserves.
.@rudmer vraagt zich af of het leerrecht ook geld om van andere vormen van onderwijs te kijken met als voorbeeld de hoogbegaafde leerling. Mogen zij naar andere vormen van onderwijs kijken?
.@rudmer noemt een heel aantal positieve verbeterpunten op en heeft hier een vraag over aan de minister:
Er ontstaat een discussie tussen .@kwint en .@rudmer over inclusief onderwijs vs hoogbegaafde lln in particulier onderwijs.
Terugkomend op de vraag van .@rudmer, VVD vraagt zich af of het wel haalbaar is om alle leerlingen in het regulier onderwijs te behouden. Hij vraagt zich af of de samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs werkelijk beter is geworden.
Ook de grotere rol van Inspectie roept vraagtekens op bij .@rudmer Er zijn de afgelopen periode fouten gemaakt binnen de grijze gebieden.
Ook maakt .@rudmer zich zorgen over de samenwerking tussen zorg en onderwijs. Er zijn mooie voorbeelden, maar hij vraagt zich af of de huidige verbeterplannen voldoende zijn om verschil te maken.
Wat betreft de verbeterplannen ten aanzien van de samenwerkingsverbanden geeft .@rudmer aan dat deze niet op de inhoud zijn maar op de organisatie. Hij benoemt de cultuur vs structuur aanpak. .@rudmer wil verdere inzage in de aanpak van de reserves van samenwerkingsverbanden
.@rudmer maakt zich nogmaals hard voor de hoogbegaafde leerling. Waarom zijn er wel speciale scholen voor zwakbegaafde lln en niet voor hoogbegaafde lln? .@rudmer wil graag goed uitgewerkte oplossingen.
.@eppobruins vraagt zich of VVD pleit voor een andere plek dan regulier basisonderwijs ipv inclusief onderwijs met leeftijdsgenoten. .@rudmer geeft aan dat de sociale component met leeftijdsgenoten en zowel de uitdagende component met leeftijdgenoten belangrijk is.
.@BisschopRoelof spreekt waardering uit naar het werk dat verzet is binnen scholen, samenwerkingsverbanden en het onderzoek dat gedaan is naar passend onderwijs. Er zijn echter altijd aandachtspunten:
.@BisschopRoelof vindt het niet verstandig uit te spreken naar een ander ideaal te willen: inclusief onderwijs. Het gaat om de vraag: wat is de meest passende plek van een kind.
.@BisschopRoelof geeft aan dat er veel gebeurd is de afgelopen jaren en dat dit nog niet de tijd is voor fundamenteel nieuwe perspectieven.
De SGP denkt met de nieuwe plannen terug te gaan naar de slagboomdiagnostiek en de regionale expertisecentra met ambulant begeleiders. De landelijke norm voor basisondersteuning zorgt voor eindeloze afbakeningsvragen. Hoe kijkt de minister tegen dit risico aan?
.@BisschopRoelof stelt dat wetten en bezwaren blokkeerden scholen nog al eens om meer maatwerk te geven. Bijvoorbeeld leertijd, schotten tussen zorg en onderwijs.
De SGP ziet graag een verder uitwerking van de minister hierop. Ook huisvesting moet onder de aandacht komen van de minister, ander staat passend onderwijs altijd onder dwang.
.@BisschopRoelof pleit voor een meerjarenplan wat betreft de besteding van de reserves van de samenwerkingsverbanden.

Nu even andere taken... ik praat jullie straks verder bij.
.@Lisawesterveld Begint haar betoog met dat het idee passend onderwijs nog steeds een idee is waar GroenLinks achter staat. Maar, de uitvoering klopt niet: de klassen zijn te vol, er is een lerarentekort, de werkdruk is te hoog en daardoor hebben veel leraren het gevoel dat ze ..
tekortschieten. .@Lisawesterveld geeft een aantal voorbeelden waar het mis gaat. Het stelsel werkt niet. .@Lisawesterveld benadrukt dat dit geen roep achteraf is, maar een herhaling van. Telkens weer werd door de minister geantwoord de evaluatie af te moeten wachten.
Er is nu een aantal jaar verloren. Voor ouders en kinderen is dit heel erg! GroenLinks is blij met de verbetervoorstellen, er is beweging, maar wat gaat de minister doen dat de voorstellen meteen uitgewerkt gaan worden?
.@Lisawesterveld vraagt de minister of hij het met GroenLinks eens is dat meer handen in de klas en kleinere klassen deel maken van het verbeterplan?
.@Lisawesterveld verzoekt de minister haast te maken met de precieze uitwerking van de plannen en dan ook zijn visie op passend onderwijs te beschrijven.
.@Lisawesterveld vraagt aandacht voor de roep van leraren; de kleinere klassen, de ondersteuning in de klassen, het aanpassen van het curriculum op de pabo's.
Binnen passend onderwijs gaat er teveel geld naar het organiseren van ondersteuning in plaats van naar de ondersteuning zelf. .@Lisawesterveld pleit voor vertrouwen in de professionals en de ouders. Regel de ondersteuning gewoon en stop met ingewikkelde procedures.
.@Lisawesterveld geeft aan dat al jaren benoemd wordt dat de stijgende reserves bij samenwerkingsverbanden niet matchen met het stijgende aantal thuiszitters. Zij wil duidelijkheid over de sancties naar samenwerkingsverbanden als zij niet goed omgaan met het afbouwen van reserves
.@Lisawesterveld noemt de inhaalslag die gemaakt wordt worden naar de thuiszitters. Dit zijn geen cijfers, er zitten echte verhalen achter. De oplossingen worden op een presenteerblaadje aangeboden; advies luidt: pas de regel en wetgeving op hen aan in plaats van andersom.
.@Lisawesterveld beschrijft een aantal goede voorbeelden van passend onderwijs en benoemt dat het uitwerken van een routekaart naar inclusiever onderwijs overbodig is omdat de initiatieven er al zijn.
.@Lisawesterveld geeft aan dat er teveel naar elkaar gewezen wordt in plaats van naar de ondersteuningsvraag van de leerling te kijken. Ze vraagt de minister hoe hij dit wil aanpakken?
.@Lisawesterveld geeft aan dat haar toon fel, maar dat komt omdat het haar veel raakt. Ze heeft zelf als kind thuis gezeten en het doet veel met een kind als school zegt dat zij je niet genoeg ondersteuning kunnen bieden, als je geen klasgenoten ziet, je wordt eenzaam.
.@Lisawesterveld roept de minister op dit punt snel op te pakken.
.@michelrog start met een verhaal hoe lang we al bezig zijn en dat we alsnog de doelstellingen niet behaald hebben; we hebben meer thuiszitters en leraren hebben geen lagere administratieve last.
.@michelrog benoemt dat de minister de harde noten van de eindevaluatie ter harte heeft genomen en met 25 verbeterpunten is gekomen. Het CDA waardeert die insteek.
.@michelrog geeft aan positief te kijken naar de heldere en hogere basisondersteuning zodat meer leerlingen mee kunnen doen aan de hoofdstroom van het onderwijs.
.@michelrog en .@peterkwint voeren een discussie over het feit dat deze basisondersteuning zo lang op zich heeft doen laten wachten. Dit was niet nodig geweest volgens .@peterkwint
.@michelrog wil graag van de minister weten wat er met het geld gaat gebeuren dat evt. afgeroomd gaat worden van de samenwerkingsverbanden. .@michelrog pleit voor het verdelen van de reserves over besturen. Blijft het geld beschikbaar voor passend onderwijs?
.@michelrog zou het speciaal onderwijs kunnen profiteren van de reserves van samenwerkingsverbanden?
.@michelrog sluit af met een aantal vragen/ opmerkingen voor de minister:
-waarom wordt de aanbeveling te starten met speciale klassen in reguliere scholen niet opgevolgd? > betere ondersteuning, kennisdeling en betere expertise bij leraren.
-Waarom wordt er geen gehoor gegeven aan de oproep tot het duidelijk definiëren van de doelgroep en een goede monitoring van passend onderwijs? >doelen, lange termijnontwikkeling
.@michelrog geeft aan CDA meer inzicht wil krijgen in wat wel en niet werkt zodat de leerling optimaal geholpen kan worden.
.@michelrog pleit voor het vertrouwen geven aan professionals door dingen te mogen proberen en achteraf te bekijken of dit werkt en goed blijft gaan in plaats van alles dicht te regelen?
.@michelrog hoe zorgen we ervoor dat het geld en ondersteuning ook echt in de klas terecht komt? De leraren en MR willen beter betrokken worden. Er komt meer geld. Gaan leraren en scholen dan inspraak hebben zoals bij de werkdrukmiddelen?
.@michelrog vraagt zich af waarom scholen af mogen wijken van de basisondersteuning.
.@eppobruins start met passend onderwijs dat niet past. De politiek heeft zijn eigen teleurstellingen gecreëerd. We verwachten teveel van leraren en de rol van ouders is cruciaal. Het goede samenspel tussen ouders en school en andere betrokkenen is de sleutel.
.@eppobruins geeft aan dat er goede voorbeelden zijn. Leraren dit zich met hart en ziel inzetten voor de leerling, ook als het ze over de schoenen loopt.
Bij de invoering van passend onderwijs hadden scholen te maken van het leraren- en schoolleiderstekort en ervoeren leraren een hoge werkdruk door onder meer grote klassen. Daarnaast nu ook nog corona.
.@eppobruins en .@peterkwint hebben een gesprek over het woud van regels. .@eppobruins pleit ervoor dat scholen de regels ruim interpreteren, .@peterkwint vraagt zich af wat het kabinet kan doen om dit ruimdenken te doen voorkomen.
.@eppobruins geeft aan dat hij vrije regelruimte komt, leraren weten het beste wat er moet gebeuren. Zij moeten met eerlijke arbeidsvoorwaarden hun werk goed kunnen doen. De overheid moet zo min mogelijk regels maken.
.@eppobruins geeft aan dat de verbetervoorstellen op steun van de ChristenUnie kunnen rekenen. Maar de voorstellen mogen niet leiden tot meer bestuurlijke drukte, tot meer administratieve rompslomp.
.@eppobruins wil nog aandacht vragen voor de samenwerking tussen de domeinen zorg en onderwijs. Er staan teveel schotten tussen de domeinen terwijl het kind centraal moet staan. Hoe ziet de minister dit? Hoe kunnen we zorgen voor samenwerking?
.@eppobruins Moeten deze 2 domeinen niet onder 1 minister gaan vallen. Er moet vrije regelruimte komen om af te kunnen wijken van de regels in het belang van kinderen en jongeren.
.@eppobruins geeft aan blij te zijn met de stappen naar directe bekostiging van praktijkonderwijs. Kan de minister toelichten hoe we daar gaan komen en of dit versneld kan worden. Ook pleit hij voor 1 CAO voor PO en VO.
Alle onderwijswoordvoerders hebben hun vragen gesteld en het woord is aan de minister om antwoord te geven op deze vragen.
Later vandaag zal ik een samenvatting van de antwoorden van minister Slob posten.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Lerarencollectief

Lerarencollectief Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!