Teşekkür ederim. Fırsattan istifade tekrar belirteyim, yapay zeka değil, fizik temelli bir algoritma. Aradaki fark: yapay zeka olunca onbinlerce fotoğraftan renk öğreniyorsunuz; bir insan "bu yeşil, bu kırmızı, bu sarı" diye o fotoğraflarda belli pikselleri etiketlemiş oluyor +++
Yapay zeka o etiketlerden renkler neye benzer öğreniyor; öğrendiklerini yeni fotoğraflara bakıp "hah işte bu kırmızı, ben bunu biliyorum!" diye düzeltiyor. Eğer yapay zekanın karşısına çıkacak her şey çalıştığı yerlerden çıkarsa sorun yok. Ama daha önce görmediği bir renk +++
veya gördüğü bir rengin biraz solmuş hali karşısına çıkarsa çuvallayabiliyor.

Dünya genelinde denizlerdeki su ve dip rengi çok çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitliliği yakalayacak, kalibrasyonu yapılmış sualtı fotoğrafı çekmek aşırı maliyetli ve lojistik olarak imkansıza yakın.
O yüzden biz şu anda herhangi bir yerde çekilmiş her sualtı fotoğrafını düzeltecek yapay zeka geliştiremiyoruz, çünkü yapay zekayı eğitecek, tüm denizlerin çeşitliliğini içerecek, kalibre edilmiş fotoğraflara sahip değiliz ve yakın gelecekte de olamayacağız.
Ama Sea-thru gibi fizik temelli bir algoritmayla bunu yapabiliyoruz. Çünkü fizik temelli algoritmalar, doğal ışığın doğal su kütlelerinde uğradığı değişimleri bilen bir formül üzerinden çalışıyor. Her piksel için bu formülü uygulayıp, suyun etkisini hesaplayıp,tersine döndürüyor.
Sanırım #seathru çok iyi çalıştığı için "bu olsa olsa yapay zekadır" yakıştırması yapılıyor. Fiziksel temellerin güçlü olduğu bilgisayarla görme problemlerinde yapay zekaya gerek kalmadan da çok iyi sonuçlar almak mümkün. Biz fiziği 2018'de güncellemiştik tinyurl.com/yxrcz52o
Detay merak edenlere🤓 :

sol 👇: ışığın suda (veya havada) yol alırken uğradığı değişimi içeren fiziksel denklem. Adı da çok havalı: radyatif transfer denklemi.

sağ 👇: radyatif transfer denkleminin fotoğraf makinalarının duyarlı olduğu 3 boyuta (RGB) göre basitleştirilmiş hali
TEDx konuşmamda bu denklemi ve sualtı fotoğraflarının neden mavi ve karanlık olduğunu "sokak lambası" ve "sis" diye günlük hayatımızla ilişkilendirebileceğimiz kavramlarla anlatmaya çalışmıştım.
Gelen yorumlar "Hocam amma heyecanlanmışsınız,sesiniz titriyordu hihi" şeklindeydi 🙄

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derya Akkaynak, PhD

Derya Akkaynak, PhD Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dakkaynak

20 Nov
Consumer cameras are not scientific instruments *but* with proper calibration, they can acquire data useful for science. If you use cameras to capture colors = data (eg, you are not taking a photo to document presence/absence) you MUST work with raw images, not jpgs. Image
Unfortunately, esp. in marine science, I see very common use of jpgs for color-sensitive projects. Jpgs are not only specific to a camera but also to the settings/modes the user had when photographing. If color = data, others cannot reproduce a scene you photographed as a jpg.
Yes, RAW images have more burden - larger in size, colors are device-specific, therefore requires custom effort to process and therefore some (basic) programming/image analysis skills, but it is the only format output from a consumer camera that is not irreversibly biased.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!