Viime viikolla tullut #koronavilkku 1.3-päivitys toi mukanaan parametripäivityksen ja rinnakkaisen tavan altistuksien laskentatavalle. Lupasin laittaa siitä jakoon enemmän teknistä tietoa, joten tässä tulee (thread).
Ennen 1.3-versiota Koronavilkku laski pelkästään yksittäisiin kohtaamisiin liittyviä altistuksia käyttäen kolmea parametria (aika, etäisyys, tartuttavuus). Nyt mukaan on tuotu rinnakkainen laskentatapa: kumuloituvat altistusminuutit.
Aiemmin pitkäkestoisissa altistuksissa (esim. perheen sisällä) ei tullut aina varoitusta. Tämä johtui siitä, että altistuksen etäisyys laskettiin koko altistuksen keskiarvona. Jos henkilöt olivat välillä vierekkäin ja välillä kauempana, keskiarvo saattoi tippua liian alas.
Nyt lasketaan kumuloituvia altistusminuutteja ("bucket"). Tällä tavalla esimerkiksi perheen sisällä voidaan todeta että lähellä oleskelua kertyi vuorokauden aikana yhteensä niin paljon että altistustodennäköisyys ylittyi.
Kumuloituva laskenta ja kohtaamislaskenta toimivat rinnakkain. Varoitus tulee jos jompikumpi ylittyy.
Lisäksi päivitettiin samalla parametreja ja niiden skaaloja Applelta ja Googlelta saadun tiedon mukaan. Niissä on otettu huomioon EN:n tuomat erikoisuudet ja rajotukset.
Uudet altistusparametrit näyttävät tältä. Tässä on myös avattu sitä, miten kalibroitu Bluetooth-signaalivoimakkuus vertautuu etäisyyteen. Tässä mukana sekä omia havaintoja, Euroopan kollegoilta saatuja kokemuksia että Apple/Google kalibrointitietoa.
Esimerkki siitä, miten lasketaan yksittäisen kohtaamisen (Use case: Kahvila) altistustodennäköisyys. Tämä skenario kertoo myös, millaisella aikajanalla altistus muuttuu varoitukseksi.
Toinen esimerkki kuvaa pitkäkestoisen altistumisen havaitsemista. Tässä lasketaan kumuloituvia altistusminuutteja kahdessa "sangossa" - läheiset minuutit lasketaan sellaisenaan, melko läheiset jaetaan kahdella. Jos minuutteja kertyy >15, tulee varoitus.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vastauksia tänään minulta usein kysyttyihin kysymyksiin (thread).
1) Taustajärjestelmässä on maarajaus EU-maihin (sekä Norja, Sveitsi, Liechtenstein jne). Näiden ulkopuolella ei voi ilmoittaa omaa infektiota eikä saada altistusvaroituksia. Muuten seuranta toimii kaikkialla. Tämä on projektin tämänhetkinen linjanveto tietoturvasyistä.
2) Sovelluskaupoissa on maarajaus yllämainittuihin maihin koska Applen neuvo oli että hyväksyntä voi olla vaarassa mikäli sovelluksen voi ladata estetyissä maissa. Lisäksi Google Playssä maarajaus tällä hetkellä vain Suomi.
Kaikki aiemmin kuvattu laskenta tapahtuu exposure notification -rajapinnassa Applen ja Googlen koodaamilla toiminnallisuuksilla jotka ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa.
Koska kaikki tapahtuu puhelimessa, kukaan muu ei saa tietää käyttäjän saamasta varoituksesta tai että mitä käyttäjä tekee varoituksen saatuaan.
Kerroin että olemme tekemässä blogikirjoitusta koronasovelluksesta jossa kerrotaan toiminnasta yksityiskohtaisemmin. Nyt saatte toimia kirjoituksen betatestaajana.
Samalla tulee vastattua minulle esitettyihin kysymyksiin hieman jäsennellymmin.
Disclaimer: kerron tässä miten itse olen asian ymmärtänyt. Tässä voi olla virheitä, väärinkäsityksiä ja huolimattomasti käytettyjä termejä. Tämä ei ole virallinen lausunto. Paranneltu teksti ilmestyy Solitan blogissa myöhemmin.
(Tämä lienee pakko lisätä:) Jos tiedotusvälineet kuitenkin käyttävät tätä tekstiä, haluaisin lukea jutun ennen julkaisua jotta voin tuplatarkistaa tiedot 😀