آنقدر تعریف و تمجید «مصاحبه» چندی قبل خانم سارا معصومی @SaraMassoumi با وزیر خارجه @JZarif را اینجا دیدم که عاقبت وقت گذاشتم و خواندم. انصافا بسیار «حرفه‌ای» و «هوشمندانه» بود. در واقع به عنوان تمرین درسی می‌توان این مصاحبه را در کلاس‌های روزنامه‌نگاری مورد استفاده قرار داد.
۱/
اوج موفقیت خبرنگار در این مصاحبه آنجا است که می‌تواند مطالبات سیاسی و ایدئولوژیک یک جریان خاص را به عنوان «نظر مردم» یا «نظر صاحب‌نظران» از دکتر ظریف پیگیری کند. بدون آن که نیازی ببیند به منبع، نظرسنجی یا مستنداتی در این زمینه اشاره کند.
۲/
در واقع خبرنگار با ابزارهای بیانی مختلف (از کلام و لحن تا زبان بدن) خود را در چنان جایگاه برتر، مسلط و ذیصلاحی (authoritative) قرار می‌دهد که به صرف اشاره به نقل قول‌هایی از کوچه و بازار به عنوان «نظر اکثر مردم»، می‌تواند جناب وزیر را مقهور و منفعل کند.
۳/
ویژگی دیگر این گفت‌و‌گو، داشتن «تم اصلی» است. مثل فیلمی که یک قصه‌ی یک خطی دارد، این مصاحبه هم در اصل یک سوال بیشتر ندارد. باقی همه شاخ و برگ آن است و کمک می‌کند که آن سوال بهتر تبین شود و پیرامون آن پاسخ گرفته شود. این شیوه طبعا خواننده عام را دنبال همان مقصود می‌کشد.
۴/
سوال کلیدی که تمام این مصاحبه حول آن می‌چرخد این است: «چرا در برابر آمریکا کوتاه نمی‌آیید؟» پیش‌فرض ناگفته‌ی مصاحبه این است که «مشکل از ایران است».
پاسخ آقای ظریف هم یک جمله است. چند بار هم در این مصاحبه‌ی ویرایش شده بر آن تاکید کرده‌اند: «أنا رب الابل»!
۵/
یعنی وزیر خارجه صرفا «مجری» سیاست‌ خارجی است. این عبارات یادآور جمله معروف یک رئیس‌جمهور سابق است که بعد ۸ سال تصدی مقام دوم کشور گفت «تدارکاتچی» بوده است. تلاشی ناپذیرفتنی برای سلب مسئولیت از خود.
عجیب که همین سیاستمداران در انتخابات بعدی اول صف نامزدی و تصدی سمت‌ هستند!
۶/
اتفاقا به نظر می‌رسد کارکرد اصلی «مصاحبه» فوق هم ناظر به «آینده» است. قرار است به «مخاطبان هدف» که از جناب وزیر سرخورده‌اند، گفته شود هرچند ایشان نتوانست «رؤیاهای آمریکایی» شما را برآورده کند، ولی آدم خوبی است، بنده خدا اختیاری نداشته و معذور بوده است!

۷/
اتفاقا یک جا بر عبارت «معذورم از پاسخ» هم در مصاحبه تصریح شده است. و این که جناب وزیر مجبور بوده از چیزهایی دفاع کند که قبول نداشته است. (واقعا از این همه فداکاری و ایثار دل انسان کباب می‌شود!). و در نهایت این کدگذاری که: مردم اگر در انتخابات شرکت کنند مشکلات حل می‌شود!
۸/
شاید فکر کنید دارم «زیاده‌خوانی» می‌کنم از متن. (Reading too much into it)
اما به این سوال خبرنگار محترم دقت کنید:
 
«چرا بيشترين ميزان تنش را ما بايد با امريكا داشته باشيم؟»

می‌بینید سؤال چقدر «حرفه‌ای» و «هوشمندانه» است؟ گویی «هرچه آن خسرو (آمریکا) کند نیکو بود»!
۹/
یک جا که جناب وزیر دارند به سوابق ضد حقوق بشری دولت «دوست و برادر» کانادا در لاپوشانی جنایات دولت عربستان اشاره می‌کنند، خبرنگار محترم خیلی «حرفه‌ای» و «هوشمندانه» کات می‌دهند که یک وقت غیبت نشود پشت سر کانادا! و باز «اشتباهات خودمان» را یادآور می‌شوند.
۱۰/
اما همین خبرنگار «حرفه‌ای» در ۴ سوال متوالی گریبان جناب وزیر را در خصوص کمک ایران به ملت مظلوم فلسطین - که مورد آزار و خشونت وحشیانه صهیونیست‌ها است - می‌گیرد. چنان می‌پرسند «آیا تایید می‌کنید؟» انگار تخلفی اتفاق افتاده! آری از منظر آن «رؤیای آمریکایی» این کارها تخلف است.

۱۱/
این مصاحبه، خصوصا ویدئوهای آن، بیش از پیش تصور ذهنی مخاطبان از توانمندی ذهنی دکتر ظریف در مذاکره را مخدوش می‌کند. با این که جناب وزیر در یک محیط «کاملا امن» قرار داشته و با خبرنگاری سخن می‌گوید که گاه در برابر منتقدان وزیر هم وظایف روابط عمومی را داوطلبانه انجام می‌دهد.
۱۲/
مثلا به این ویدئوی عجیب توجه کنید. طی دو دقیقه جناب وزیر از ادعای داشتن نقش «صفر» در تدوین سیاست خارجی می‌رسند به اعتراف به داشتن نقش زیاد در:
۱) برجام (مهمترین پرونده دیپلماتیک تاریخ معاصر ایران)، ۲) رابطه با روسیه و چین، ۳) رابطه با آمریکای لاتین!
۱۳/
آدم فکر می‌کند اگر طی دو دقیقه گفت‌و‌گو با یک خبرنگار، جناب وزیر می‌توانند چنین تغییر موضع عظیم ۱۸۰ درجه‌ای را مرتکب شوند، در یک مذاکره بین‌المللی با دیپلمات‌های کارکشته چه اتفاقاتی ممکن است بیافتد؟!
وقتی آدم تکلیفش با خودش مشخص نباشد از این مشکلات پیش می‌آید.
۱۴/
اما یک جمله طلایی از جناب‌وزیر در این مصاحبه هست که به همه‌ی این نقاط ضعفش می‌ارزد. متاسفانه این جمله نه تیتر شده، نه سو تیتر، نه توئیت شده، نه ویدئویش بیرون آمده. به شکل کاملا «حرفه‌ای» و «هوشمندانه» محو شده از سپهر عمومی! هرچند در متن مصاحبه هست و منتشر شده است.
۱۵/
یک جمله که اگر جناب وزیر آن را سرلوحه برنامه‌های خود قرار داده بود شاید امروز او را در این وضعیت رقت‌انگیز و با این ادبیات «مجبورم» و «معذورم» و «اختیارم صفر است» نمی‌دیدیم. می‌توانست با افتخار سرش را بالا بگیرد.
۱۶/
جناب آقای دکتر ظریف در این جمله‌ی تاریخی می‌فرمایند:

«آن جمعيت در شهادت سردار سليمانی ... نشان می‌دهد كه اين مردم قهرمان خود را كسی می‌داند كه در مقابل امريكا ايستاده است.»

تمام/
لینک متن کامل مصاحبه:
etemadnewspaper.ir/fa/main/detail…

لینک ویدئوی کامل مصاحبه:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with شهاب اسفندیاری

شهاب اسفندیاری Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @shbesfand

10 Apr 20
رشته توئیت جالبی از دکتر راز سیمت پژوهشگر «موسسه مطالعات امنیت ملی» دانشگاه تل‌آویو. او از فعال‌ترین پژوهشگران مسائل ایران در اسرائیل است و قبلا مشاور وزارت دفاع بوده. می‌گوید این ادعاهای تکراری که ایران ضعیف شده، نفوذش را از دست داده و یا در آستانه فروپاشی است، افسانه است./۱
می‌گوید ما دائما می‌شنویم که دیگر کار ایران تمام است و نفوذ منطقه‌ای ایران از دست رفته است. یک روز به دلیل تحریم‌ها یا اعتراضات داخلی، یک روز راهپیمایی‌ها در عراق و لبنان علیه ایران یا حملات اسرائیل به سوریه، یک روز به دلیل ترور سردار سلیمانی، و امروز با شیوع کرونا. /۲
اما هر بار ایران نشان داده که علی‌رغم مشکلات، می‌تواند هر تهدیدی را به فرصت تبدیل کند و نه تنها بقا و استمرار حکومت بلکه نفوذ و قدرت منطقه‌ای خود را هم حفظ کند. این ناشی از اراده قوی، صبر، انعطاف و عمل‌گرایی سیاست ایران است. آخرین نمونه‌ هم تغییر گزینه نخست‌وزیری عراق است. /۳
Read 9 tweets
20 Jan 20
به تجربه یافته ام که بالاترین مقدسات در توییتر فارسی که هرگونه خدشه در آن تابو محسوب شده و شدیدترین حملات و واکنش ها را به همراه دارد «تصویر رؤیایی از غرب» است. انصافاً باید مرحبا گفت به مدافعان جان برکف و غیور این «تصویر»! یک رکن مهم پروژه براندازی همین «تصویر» است. /1
هر طفل نابالغی می فهمد که به اشاره به نقص، کمبود، فقر و یا ظلمی در «غرب»، هیچ توجیهی برای وجود آن در جای دیگر نیست. اساساً قرار نبوده که ما در مسیر رشد و پیشرفت تابع محض آنها باشیم که در این موارد بخواهند الگو باشند. پس چرا اینقدر به «تصویر رؤیایی از غرب» حساسیت وجود دارد؟ /2
آیا این حساسیت به دلیل عدم توجه کافی به مسائل و مشکلات داخلی است؟ یعنی واقعاً این مدافعان غیور احساس می کنند افکار عمومی داخلی به اندازه کافی در معرض مشکلات و مسائل جامعه خودمان نیست و حتی یک اشاره کوچک به مشکلات دیگران اتلاف وقت و انحراف افکار است؟! /3
Read 9 tweets
22 Mar 18
گروگان گرفتن «علم» در عملیات ربودن هواپیمای «سیاست»

شهاب اسفندیاری

نقدی بر فیلم «داری اشتباه می‌کنی کاپیتان» (css.ir/fa/content/112…) به کارگردانی دکتر حسام الدین آشنا @hesamodin1. / 1
اخیرا ویدئویی توسط دکتر آشنا در شبکه های اجتماعی منتشر شد. مشاهده این ویدئو مرا عمیقا به فکر برد. انگار دال‌های مختلف یک گفتمان که در ماه‌های اخیر در ترویج فوبیای #فروپاشی و هراس از #سقوط فعال بوده‌اند، با این ویدئو به هم متصل شد. /2
مدتی است که همزمان با عملیات سنگین رسانه‌ای منافقین و سلطنت‌طلب‌ها در راستای #براندازی و ایجاد بحران‌های ساختگی متوالی و اغتشاش‌های اجتماعی، عده‌ای در داخل با روایت‌هایی احساسی و تأثر‌برانگیز هشدار می‌دهند که: ایها الناس! مملکت در حال #سقوط و #فروپاشی است. /3
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!