Helaas doorgeklikt op een link in de uitstekende column van @KustawBessems.
Onderzoek naar aanpak en crisisbeheersing in 25 eerdere Nederlandse crises. 10 soorten crises, 10 facetten in aanpak. Rood (46x) =kwetsbaar. Groen (12x) = solide.
De onderzoekers wijzen op het enorme belang van de eerste categorie ('de crisis in beeld krijgen'). Als het daar al mis gaat, dan is een adequate (en voldoende flexibele) respons bijzonder moeilijk. En juist daar is wel heel veel rood. "Dit is problematisch." (2)
".. het inschatten van afwijkende signalen consequent problematisch is, waarbij routinematig
terugvallen op draaiboeken en procedures een adequaat beeld van de urgentie van crisis in de weg
staat. Hier spelen individuele biases en human factors mogelijk een cruciale rol..." (3)
"... echter hier wordt nauwelijks aandacht aan besteed. Daarnaast zien we het probleem van een dominant beeld of frame consequent terugkeren. Als eenmaal een beeld is gevormd en in de informatiesystemen is vastgelegd blijkt het aanpassen van dit beeld een lastige opgave." (4)
"Hier speelt mee dat op operationeel niveau meerdere signalen wel worden opgepikt, maar dat dit in beperkte mate zijn doorgang vindt richting tactisch en strategisch niveau. Er is dus relatief weinig aandacht voor de
noodzaak om continue het beeld te blijven updaten..." (4)
"... na gelang de crisis zich verder ontwikkelt. Dit heeft
wel degelijk grote gevolgen voor de effectiviteit, omdat zodoende niet altijd de juiste ketenpartners in beeld komen of de response niet adequaat inspeelt op de daadwerkelijke situatie." (5)
"Een taakgebied wat als overwegend kwetsbaar wordt beoordeeld is het managen van de
maatschappelijke impact door crisiscommunicatie. Veelal is het uitblijven of beperkt reageren op gevoelens in de maatschappij een duidelijk signaal..." (6)
".. dat er [bij de start] en/of organisatie van de response zaken uiteen zijn gelopen. Er is een beperkt besef dat crisiscommunicatie veel eerder begint bij de beeldvorming en het identificeren van relevante partijen." (7)
"Een van de cruciale factoren op mesoniveau is het verlies van regie over de communicatie, waarbij onrust, onvrede, of zelfs weerstand in de maatschappij ontstaat. Een helder verhaal met duidelijke handelingsperspectieven is hierbij van belang, waarbij oog is voor.." (8)
"... empathie en openhartigheid in de boodschap. Het valt op dat in analyses nauwelijks aandacht is voor het opstellen van (counter)frames om de regie terug te pakken."
Etc etc. Dit in de samenvatting. Zoveel herkenning... (9)
Het rapport zelf sluiten de onderzoekers af met toch een korte blik op de huidige covid-crisis in het licht van hun onderzoeksmodel.
Ik brand een kaarsje dat de volgende ramp(en) zich niet te snel zullen aandienen. Zorg goed voor elkaar.