Onko sinulle epäselvää, mistä #kansalaisaloite-asiassa äänestettiin 12.2.?
Suosittu blogisti levittää asiasta joko tietämättään tai tahallaan väärää tietoa. Lue asian oikea tola tästä (ketju).
1/
Heti kun valiokunta alkoi käsitellä aloitetta, kävi selväksi, että toimenpidealoitteen muodossa oleva kansalaisaloite pitää hylätä. Se oli siis lähtökohta. Mikäli syyt kiinnostavat, lue mietintö.
Kukaan ei ollut siis asiasta missään yhteydessä erimielinen.
2/
Asiantuntijakuulemisissa kävi myös selväksi, että
- vaikka karkottaminen on jo nyt mahdollista, se ei useinkaan onnistu, kuten ei onnistu muukaan maastapoistaminen, ja että
- Suomella on realistisia mahdollisuuksia lainsäädännöllisiin muutoksiin, joilla ongelmaa voi korjata.
3/
Valiokunta käsitteli aloitetta pitkään. Mietintö valmistui lopulta ennen joulua. Se sisältää yhden voimakkaan, yksimielisen lausuman, josta esimerkiksi tässä:
Määritelmädirektiivi mahdollistaa suojeluaseman poistamisen rikos- ja turvallisuusperusteilla, mutta Suomi ei ole ottanut tätä mahdollisuutta osaksi kansallista lainsäädäntöään.
Suojeluasemaa EI siis voida Suomen voimassa olevan lainsäädännön mukaan peruuttaa...
5/
... tai lakkauttaa sillä perusteella, että henkilö on syyllistynyt Suomessa oleskelunsa aikana rikokseen.
Tämä on ongelma, mikä tunnistettiin myös valiokunnan mietinnössä toteamalla, että määritelmädirektiivi on syytä saattaa Suomessa voimaan tältäkin osin.
6/
Valiokunta ei kuitenkaan yksimielisesti ollut valmis ottamaan lausumatasolle tätä seikkaa tai ylipäätänsä kehottamaan hallitusta ryhtymään toimeen asian korjaamiseksi.
PS nosti asian siis vastalauseeseensa ja sen lausumaan...
7/
... samoin kuin toisen, paluudirektiivin mahdollistaman lainsäädäntömuutoksen, ja kolmannen, kansalaisuuslainsäädännön muutoksen.
Nämä vastalauseen mukaiset lausumat esitettiin siis yhteisen mietinnön lausuman lisäksi ja rinnalle.
8/
Perjantaina eduskunta äänesti, siis noista PS:n lausumista. Tarkat äänestystulokset löytyvät eduskunnan sivuilta, mutta tulos oli sama kuin aina:
hallituspuolueet pohjan (=yksi lausuma), oppositio (ps tai ps + kok + kd) muutosten (=lisää lausumia) puolesta.
9/
Salissa ei siis äänestetty aloitteen hylkäämisestä/hyväksymisestä – hylky oli aikaa sitten päätetty jo valiokunnassa. Salissa äänestettiin perussuomalaisten lausumista, jotka olisivat toteutuessaan konkretisoineet sen, mihin hallitusta yksimielisessä lausumassa kehotettiin.
10/
Vaikka mietintö on varsin hyvä ja kriittinen, jäi varsinainen asian pihvi edelleen täsmentämättä – se, mitä oikeasti voidaan tehdä, pelkän päivittelyn sijaan.
Se kerrotaan perussuomalaisten vastalauseessa ja lausumissa.