Termik santrallerin etki alanlarında ve maksimum kirliliğinin oluştuğu yerlerde PM10, PM2.5, SO2 ve NOx kirleticileri ölçülüp kamuoyu ile mutlaka paylaşılmalı.
Kimsenin üretim adına vatandaşın soluduğu havayı kirletmeye hakkı yoktur.
Termik santrallerde baca gazı arıtım tesisleri tekniğine uygun çalıştırılmazsa bacadan salımlanan kirleticiler, bembeyaz kar danelerini kirleterek griye veya siyaha dönüştürür.
Tesis çevresinde yeşil alan yoksa, var olanlarda üzerinde biriken toz/SO2/NOx kirleticiler ile kuruyorsa bilinki orada baca gazı arıtım tesisi çalıştırılmayan termik santral vardır.
Termik santrallerden filtre edilmeden salımlanan PM10/PM2.5 gibi kirleticiler, tesis etki alanı içindeki toprağın kimyasını bozar, kötüleştirir.
Bu tür kirlenmiş topraklarda verimli tarımsal ürün üretmek mümkün değildir.
Termik santrallerde kullanılan fosil yakıtlardaki ağır metal (cıva, kurşun,krom, arsenik ve benzerleri) kirleticiler ve klorür gibi kirleticilerin konsantrasyonları mutlaka tespit edilmeli. Bu tür kirleticiler sınır değerlerinin üzerinde ise bacandan salımlanır ve çevreye yayılır
Termik santraller ve kül dağları.
Kül dağları, çevrede ciddi toz kirliliği oluşturur.
Tesis Etki Alanı, emisyonların merkezinden itibaren yönetmelikte verilen esaslara göre tespit edilmiş baca yüksekliklerinin 50 (elli) katı yarıçapa sahip alan olarak tanımlanır. indyturk.com/node/103746/t%…
Termik santrallerden salımlanan uçucu küller, duman kirliliği oluşturur, toprağın alkalinitesini değiştirir ve tarımsal amaçlar için kullanılamaz hale getirir.
Termik santrallerin çevresindeki kül dağları tehlike saçıyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#DenizSalyası
Deniz salyası (jelimsi, mukoza şeklinde bir madde) özellikle Marmara Denizi’nde etkili oldu. Deniz salyası, denizdeki besin maddelerinin (N, P gibi) ve kirliliğin artması sonucunda özellikle deniz suyunun sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde oluşan bir sorundur
#DenizSalyaları, #müsilaj, deniz yaşamında oksijen azalttığı için balıkların yumurtalarının, larvalarının ölmesine sebep olur.
Bu sorun giderek Marmara’daki balıkçılık için olumsuz bir durum oluşturmakta ve Marmara denizinin giderek daha fazla kirlendiğini göstermektedir.
#DenizSalyası, #Müsilaj;
📌Deniz flora faunasını tehdit eder.
📌Deniz yüzeyini kaplayarak oksijen transferini etkileyerek balık yumurtalarının ve larvalarının ölmesine neden olur.
📌Yer balıkçılığını öldürür.
📌Hastalık yapıcı (koliform ve e-coli gibi) bakteri ve virüs bulundurur
İçme suyu borusundan 30 metrelik ağaç kökleri çıktı.
İçme suyu şebeke ağı periyodik olarak izlenmeli.
İçme suyu şebeke sisteminin yakınına kökleri geniş bir alana yayılan çınar gibi ağaçların dikilmesi tavsiye edilmez.