رشتو درباره بسته شدن جمعیت امام علی

۱- در دوره اصلاحات فضای رسانه‌ای ایران بعد از ۱۶ سال انسداد نسبی یکباره باز شد و مطبوعات رشد انفجاری کرد. نظام احساس خطر وجودی کرد. دوره، دوره‌ انقلابهای مخملی لیبرالهای همسو با آمریکا در اطراف جهان بود. پس احساس نظام چندان هم متوهمانه نبود.
۲- اما راه حل نظام برای مقابله چه بود؟ نظام جای آنکه صاحبان مطبوعات را متقاعد به تن دادن به خطوط قرمز امنیت ملی کند راه آسان، سریع، جهان سومی و کلنگی را انتخاب کرد: «بستن فله‌ای مطبوعات» در اردیبهشت ۷۹ و زندانی کردن روزنامه‌نگاران و هل دادنشان به مهاجرت و تبعید از آن زمان به بعد.
۳- نابودی سیستماتیک مطبوعات بخشهایی از جامعه را بدون تریبون گذاشت و خلا رسانه‌ای بوجود آورد که در بیست سال گذشته لندن و واشنگتن و بعد ریاض آن را پر کردند. همینطور هم تعداد زیادی خبرنگار را بیکار و تبعیدی و پر از کینه کرد که بعدها بدنه اصلی BBC و بقیه رسانه‌های بیگانه را شکل دادند
۴- نگاه امنیتی به رسانه در کوتاه مدت مساله را حل کرد اما باعث شد در درازمدت ایران، حکمرانی ملی بواسطه رسانه را تا حدی از دست بدهد و لندن محل رسانه ملی بخشی از ایرانیان شود. برای همین امروز بخشی از جامع بی آنکه بداند حامل ارزشها و نگاه استعمارزده و خود-ستیزانه و ایران‌-ستیزانه شده
۵- اتفاقی که با جمعیت امام علی افتاد هم دقیقا از همین الگو تبعیت میکند. بزرگترین سازمان مردم‌نهاد مستقل، خطاهایی امنیتی کرده یا اصلا فرض میگیریم تبدیل به شبکه‌ای برای فعالیتهای ضدامنیتی شده. راحت‌ترین کاری که به ذهن امنیت-زده میرسد «حذف کامل و یکباره» و پاک کردن صورت مساله است
۶- اما ذهن امنیت-زده تصمیم گیران نمی‌پرسد با حذف جمعیت امام علی تکلیف هزاران فعال اجتماعی آن چه میشود؟ آیا سربراه میشوند و در خیریه‌های مقبول آقایان فعال میشوند؟ یا افسرده به کنجی میخزند و فعالیت را رها میکنند؟
یا در شبکه‌های غیررسمی و غیرمشخص فعالیتی به مراتب رادیکاتر میکنند؟
۷- جمعیت امام علی ۲ کارکرد مهم داشت: بخشی از بار نظام در مقوله اسیبهای اجتماعی را برداشته بود و بخشی از پتانسیل جوانان دغدغه‌مند را از فعالیتهای سیاسی به اجتماعی هدایت کرده بود. براحتی میشد مدیران این جمعیت را ضابطه مند کرد یا جمعیت را به انتخاب مدیران محافظه‌کارتری ترغیب کرد.
۸- اما نگاه امنیت‌زده، «آش را با جاش» می‌برد الان هم احساس پیروزی میکند و گمان میکند حال هزاران فعال را گرفته و شبکه‌ ضدامنیتی را را خرد کرده.
اما هزینه حذف جمعیت را نظام و ایران دهسال دیگر میدهند.
همانطور که هزینه حذف فله‌ای مطبوعات در سال ۷۹ را در جنگ هیبریدی با ترامپ دادند.
۹- مساله ما مقابله با حفظ امنیت نیست. اینست که تصمیم گیران امنیتی سال ۹۹ همچنان مثل دهه ۶۰ نگاهی تک بعدی، زودگذر و کوتاه مدت به امنیت دارند و درکی از تبعات دهساله و ۲۰ ساله تصمیمات‌شان ندارند. مساله اینست که رفتارشان مثل امنیتی‌های یک نظام جا افتاده و مقتدر و آینده‌دار نیست.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Aliz علی علیزاده

Aliz علی علیزاده Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!