Στις διάφορες περιόδους οι λαοί διατηρούν τις γαστρονομικές τους συνήθειες, αποτελούν άλλωστε την πολιτισμική τους ταυτότητα, αλλά συνθέτουν και μια νέα γαστρονομική κουλτούρα δανείζοντας κάποια στοιχεία μεταξύ τους επηρεασμένοι από την εμφάνισή νέων προϊόντων και ποικιλιών.
Στη Μικρά Ασία η Καθαρά Δευτέρα αποτελούσε την κορύφωση της αποκριάτικης περιόδου και το γλεντούσαν με οικογενειακά τραπεζώματα, πλούσια σε νηστίσιμα εδέσματα. Η ταχινόπιτα, η χαβαριοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα θεωρούνταν απαραίτητα.
Εξίσου κι ο ζερντές, βρασμένο ρύζι σε νερό με ζάχαρη και κρόκο ή χουσάφι από ξερά βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και πετιμέζι. Άλλωστε το πετιμέζι υπήρχε σε αφθονία στη Μικρά Ασία και συναντάται σε πολλές συνταγές τους.
Η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής μετά την Καθαρά Δευτέρα χαρακτηρίζει τα έθιμα των Μικρασιατών. Σταφιδοελιές, λάγανες, όσπρια βρασμένα μόνο σε νερό, θαλασσινά, ο χαλβάς, το πιλάφι με ρεβύθια περιχυμένα με ρετσέλι, χορτόπιτες με σταφίδες αποτελούσαν τα κυρίαρχα πιάτα της Σαρακοστής
Ο χαλβάς με ταχίνι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νηστεία της Σαρακοστής. Ήρθε στην Ελλάδα το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του.
Η Δραπετσώνα ήταν από τα πρώτα μέρη που εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η μοναδική περιουσία τους η τέχνη του. Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή του καλύτερου χαλβά από ταχίνι.
Οι Μικρασιάτισσες συνήθιζαν να φτιάχνουν και να διατηρούν σε κιούπι τουρσιά που ήταν απαραίτητα για όλο τον χρόνο και δεν έλειπαν από τα γιορτινά τραπέζια. Έφτιαχναν τουρσιά με γογγύλια, μικρά αγγουράκια, άγουρες ντομάτες, μελιτζανάκια, σέλινο, καρότο, λάχανο και κουνουπίδι.
Έφτιαχναν και κάπαρη που εκτός από τουρσί την χρησιμοποιούσαν σε σαλάτες και σάλτσες.
Στη Σμύρνη, όπως στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τα γλυκά του κουταλιού αποτελούσαν θεσμό για το καλωσόρισμα του επισκέπτη.
Το 1922 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους και τη γαστρονομική τους αντίληψη, τα εδέσματα που προέκυψαν από το πάντρεμα της ελληνικής με την ανατολίτικη κουζίνα, φαγητά που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους και μπαίνουν καθημερινά στα τραπέζια μας.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Τον Ιούλιο του 2015 ο Χατζηνικολάου με μπλόκαρε για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Φυσικά ανταπέδωσα, ενώ συζητούσαμε στο Twitter για πολλά θέματα. Με έχει ξεμπλοκάρει, μπορώ και διαβάζω τα tweets του. Από εμένα παραμένει ακόμα μπλοκαρισμένος!
Στο blog μου υπάρχει το ιστορικό.
Ο Βαξεβάνης με μπλόκαρε όταν έκανα αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μπλοκαρισμένος και από εμένα. Θαυμάστε τον να γράφει γιατί ο Πέτσας ακολουθεί όμορφες γυναίκες στο instagram!
Η Κάτια Μακρή, η Κάτια Παναγοπούλου όταν δεν είχαν επιχειρήματα με μπλόκαραν κι αυτές. Στα ίσα ανταπόδοση κι από εμένα!
Θα μιλήσουμε για έναν γνωστό παράτυπο μετανάστη, αυτόν που αποκαλείται λαθρομετανάστη, λαθροεισβολέα. Η ιστορία του συγκλονίζει με όσα έζησε ως παιδί στο Αφγανιστάν. Δούλεψε και πέρασε στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.
Είναι κακό, καταδικαστέο να θέλεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου είτε κατάγεσαι από την Ελλάδα είτε κατάγεσαι από το Αφγανιστάν;
Δεν τον καλέσαμε σου απαντούν οι μπατριώτες;
Έλληνες δεν μεταναστεύουν σε άλλες χωρες με καθαρά οικονομικά κριτήρια σε αναζήτηση καλύτερης ζωής;
Α, οι Έλληνες έχουν χαρτιά... και πηγαίνουν όπου γουστάρουν, όπου ποθήσει η καρδιά τους! Είναι ανώτερη φυλή!