#newreport:
Σε πρόσφατα δημοσιευμένη τεχνική αναφορά υπό την αιγίδα της Περιβαλλοντικής Ομάδας @iSea και @thesharktrust, παρουσιάζεται μια νέα έρευνα για την Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών (#Chondrichthyes : #Squatinidae) στο Νότιο Αιγαίο. (1/14)
🦈 Στη Μεσόγειο, εντοπίζονται τρία είδη #Aγγελοκαρχαριών (#𝘚𝘲𝘶𝘢𝘵𝘪𝘯𝘢), ο Αγγελοκαρχαρίας (𝘚𝘲𝘶𝘢𝘵𝘪𝘯𝘢 𝘴𝘲𝘶𝘢𝘵𝘪𝘯𝘢), η Ακανθορίνα (𝘚𝘲𝘶𝘢𝘵𝘪𝘯𝘢 𝘢𝘤𝘶𝘭𝘦𝘢𝘵𝘢) και η Ματορίνα (𝘚𝘲𝘶𝘢𝘵𝘪𝘯𝘢 𝘰𝘤𝘶𝘭𝘢𝘵𝘢). (2/14)
Οι μεσογειακοί τους πληθυσμοί έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντες (#CR) από την @IUCNRedList, υποδεικνύοντας πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, ως αποτέλεσμα παλαιότερων μειώσεων των πληθυσμών τους αλλά και λόγω πολλαπλών τοπικών εξαλείψεων. (3/14)
Για την ανάκαμψη της αρνητικής αυτής πληθυσμιακής τάσης, αλλά και την ενίσχυση της προστασίας τους, αναπτύχθηκε το «Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Αγγελοκαρχαριών στην Μεσόγειο» (#MedRAP)... (4/14)
αλλά και το «Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση Αγγελοκαρχαριων στις Γεωγραφικές Υποπεριοχές του Αιγαίου και της Κρήτης» (#SubRAP22/23), με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου διατήρησή τους. (5/14)
Οι πιο πρόσφατες καταγραφές Αγγελοκαρχαριών γύρω από τις #Κυκλάδες και τα #Δωδεκάνησα, υποδεικνύουν ότι η περιοχή πιθανό να είναι πολύ σημαντική για τους πληθυσμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο. (6/14)
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» στοχεύει:
▪️ να βελτιώσει και να ενισχύσει τη διατήρηση των Aγγελοκαρχαρίων στην Ελλάδα, και
▪️ να προωθήσει τη διατήρηση των #Eλασμοβράγχιων (#Elasmobranchii) στη χώρα. (7/14)
Μέσω λοιπόν του συγκεκριμένου προγράμματος, θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για την υποστήριξη δράσεων προστασίας καθώς και πολιτικών διατήρησης των ειδών. (8/14)
Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί:
👉 Ιεράρχηση των δραστηριοτήτων διατήρησης σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τους Aγγελοκαρχαρίες αλλά δεν διαθέτουν επαρκή προστασία. (9/14)
👉 Διοργάνωση 5 workshop για την ανάπτυξη ικανοτήτων των αρμόδιων αρχών και τοπικών φορέων σχετικά με την αναγνώριση, τις ορθές πρακτικές & τη συλλογή δεδομένων για τους Aγγελοκαρχαρίες.
👉 Μετάφραση και διανομή οδηγών χειρισμού Aγγελοκαρχαριών & πινακίδων αναγνώρισης. (10/14)
👉 Συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο και τις σχετικές Εθνικές Αρχές, για τη συζήτηση της υιοθέτησης του MedRAP και του Σχεδίου Δράσης. (11/14)
❗️ Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα ανάλυση δείχνει χαμηλή αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στις υπάρχουσες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (#ΘΠΠ) της Ελλάδας και των περιοχών προτεραιότητας του είδους. (12/14)
Έτσι, θα ήταν σημαντικό να συζητηθεί μια επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ΘΠΠ, ώστε να συμπεριληφθούν και περιοχές που είναι σημαντικές για τους Αγγελοκαρχαρίες. (13/14)
#alienrecord :
🔬Η ξενική σφήκα #𝘊𝘩𝘢𝘭𝘺𝘣𝘪𝘰𝘯 𝘻𝘪𝘮𝘮𝘦𝘳𝘮𝘢𝘯𝘯𝘪 (#Insecta: #Hymenoptera) της οικογένειας #Sphecidae καταγράφεται πρώτη φορά στην Ελλάδα σύμφωνα με σύντομο σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parnassiana Archives. (1/6)
🔎 Η Αμερικανικής καταγωγής σφήκα βρέθηκε το για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Βέλγιο το 1994 και ο εντοπισμός της στη χώρα μας αποτελεί τη μόλις δεύτερη καταγραφή της στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. (2/6)
👉 Η παρουσία εγκαθιδρυμένων πληθυσμών, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και η οδός εισαγωγής του είδους δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. (3/6)