Asrımızın en büyük âlimlerinden biri olmasına rağmen Muhammed Takî Osmânî insanlarla bir arada bulunduğu anlarda oldukça esprili ve neşelidir. İnsanların O’na saygı duyması için yapmacık bir ciddiyet tavrı içine girmez.
->
Komik sohbetlere seve seve eşlik eder ve diğer insanlarla birlikte o da güler. Tıpkı Allah Resûlü (s.a.v) gibi… Sahâbe-i Kirâm bir şeye güldüğünde Allah Resûlü (s.a.v) de onlarla beraber güler, onların şaşırdıkları şeylere Allah Resûlü (s.a.v) de şaşırırdı.
->
Bu anlamda verebileceğim çok örnek var; ancak aklıma özellikle bir tanesi geliyor: Bir keresinde yakın bir arkadaşımı aramıştım. Araba kullanıyormuş. Telefonu açtı; “Hoparlörü açtım. Birisi seninle konuşmak istiyor” dedi.
->
O kişi de selâm verdi. Arapça, Urduca, İngilizce olarak kim olduğunu sordum. Arabayı kullanan arkadaşım araya girerek; “Tanıyamadın mı?” diye sordu. Tanıyamadığımı söyledim. “Gerçekten sevseydin tanırdın” dedi.
->
Sesin net gelmediğini ve bu sebeple kim olduğunu tanıyamadığımı söylediğimde o kişinin arkadan güldüğünü duydum. “Es-selâmü aleyküm ve rahmetüllahi ve berekâtüh, beni tanıdın mı?” diye sordu. O anda anladım ki o kişi Şeyh Muhammed Takî Osmânî’den başkası değildi.
->
Tanımadığım için özür diledim. Güldü ve benimle 10 dakika kadar sohbet etti.
Bu olay bana Sahâbe’den Zâhir b. Harâm (r.a)’ın yaşadığı bir hâdiseyi hatırlattı.
->
Allah Resûlü (s.a.v) bir gün Medine çarşısında Zâhir’i yetiştirdiği bazı malları satarken görünce arkasından yaklaşarak onu kucaklamış ve elleriyle gözlerini kapatarak; “Tahmin et ben kimim?” demiş, Zâhir b. Harâm ise yaratılmışların en hayırlısını hemen tanımıştır.
->
Düşünebiliyor musunuz? Bütün peygamberlerin reisi ve bütün bir insanlık için hidayet rehberi olmasına rağmen, kendisine iman edenlerle şakalaşmak için vakit bulabiliyor.
->
Ne yazık ki bugün bizler etrafındaki insanlarla şakalaşmanın sâlih ve saygıdeğer bir zâta yakışmayacağını düşünüyoruz; fakat bu düşünce hakikat olmaktan çok uzak. Kimin hayatı Allah Resûlü (s.a.v)’in hayatından daha ciddi ve anlamlı olabilir?
->
Doğrusu kaba bir dil kullanarak veya birileriyle alay ederek dinin koyduğu sınırları aşmamak gerekir.
Muhammed b. Âdem el-Kevserî - Muhammed Tâkî Osmânî ve Altı Nebevî Haslet.
| Eşrefiyye Sohbetleri
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh