1. Kun puhutaan "nettoveronmaksajista" on syytä olla tarkkana siitä mitä sanalla tarkoitetaan, mistä se kertoo ja mistä ei : (ketju)
2. Jos "nettoveronmaksajalla" tarkoitetaan henkilöä, jonka maksettujen välittömien verojen määrä ylittää saatujen tulonsiirtojen määrän, tämä joukko on suhteellisen helppo rajata. Tämä tarkastelu ei kuitenkaan vielä kerro kovin paljoa.
3. Ensinnäkin, se onko ihminen "nettoveronmaksaja" vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Elinkaaren läpi tarkasteltuna tilanne näyttää usein toiselta, kuin tarkastellessa yksittäistä vuotta. stat.fi/tietotrendit/b…
4. Monimutkaisemmaksi tilanne muuttuu, jos mukaan otetaan välilliset verot (esim. ALV), jotka muodostavat pienituloisemmilla verotuksesta suuremman osan kuin suurituloisilla.
5. Tarkastelu muuttuu kuitenkin vieläkin monimutkaisemmaksi, jos tarkastellaan yhteiskunnan tarjoamien palvelujen arvoa. Siinä missä pienituloisemmat tarvitsevat usein enemmän esim terveyspalveluja, on palveluja joista suurituloiset todennäköisesti hyötyvät pienituloisia enemmän.
6. Poliisi, armeija ja oikeuslaitos hyödyttävät enemmän rikkaita kuin köyhiä koska rikkailla on enemmän menetettävää. Näiden palvelujen arvoa yksittäiselle ihmiselle kuitenkin harvoin lasketaan, koska ne ovat julkishyödykkeitä ja nähdään valtion kaikkein perustavimpina tehtävinä.
7. Ja ennen kuin joku puhuu kommunismista, niin tämä ajatus on suoraan Adam Smithiltä. Kun valtio takaa sopimukset ja turvaa omaisuuden yhtäläisesti kaikille, on selvää että näiden palvelujen arvo on sitä suurempi, mitä isompia sopimuksia solmii ja mitä enemmän omistaa.
8. Jos oikein pitkälle menee, voisi oikeastaan sanoa, että suuria yksityisiä omaisuuksia olisi liki mahdotonta kerryttää ilman valtiota, oikeusjärjestystä ja omaisuuden suojaa. Nämä palvelut ovat siis kaikkein rikkaimmille aivan satumaisen arvokkaita.
9. "Nettoveronmaksaja" voi olla hyödyllinen käsite tiettyjen spesifien tilanteiden tarkasteluun, mutta se ei kerro, kuinka paljon kukin antaa valtiolle ja paljonko kukin siltä saa. Tässä tarkoituksessa sen käyttäminen on harhaanjohtavaa.
10. Loppuun hauska kirjallisuusanekdootti. Kun Täällä Pohjantähden alla -kirjassa Pentinkulmalle ollaan perustamassa palokuntaa, eräs torppari ihmettelee mitä hän siitä hyötyy: ei torpparilla ole mitään mitä menettää tulipalossa. Palokuntakaan ei ole yhtä arvokas kaikille!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh