Enerji sektörünün küreseldeki en önemli kuruluşlarından biri olan Uluslararası Enerji Ajansı (@IEA) bu ay “Türkiye Enerji Politikaları İncelemesi” başlıklı özel bir toplantı düzenledi ve Türkiye’nin son yıllardaki #enerji politikalarını değerlendirerek, tavsiyelerde bulundu.
Türkiye’nin #enerji politikalarını değerlendirecek uzman ekip başta İngiltere olmak üzere İsviçre, Almanya, Fransa, İspanya ve Polonya’dan seçildi.
Seçilen uzmanlar @TCEnerji Bakanlık yetkilileri, özel sektör temsilcileri ve çeşitli STK’lar ile görüşerek bir rapor hazırladı.
Raporda, Türkiye'nin büyüyen ekonomi ve artan nüfus ile birlikte #enerji tüketiminin arttığına ve ithalat bağımlığına (petrol, gaz) dikkat çekildi. Türkiye'nin temelde ithalatı azaltmaya ve enerji maliyetlerini düşürmeye odaklandığı not edildi.

Raporda öne çıkan başlıklar ise;
1. Türkiye son 10 yılda, #enerji arz güvenliği için kaynaklarını çeşitlendirdi. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından (su, rüzgar, güneş, jeotermal) üretilen elektrik üretimi 3 kat artarak, 2020 yılında bu oran %42 oldu.
2. Türkiye FSRU, LNG yatırımları ve depolama kapasitesini artırarak doğal gaz arz güvenliğini güçlendirdi. Artan #enerji tüketimine rağmen enerji yoğunluğunu 2000 yılından bugüne %25 azalttı.
3. Enerji Verimliliği, Nükleer Enerji ve Karadeniz’de doğal gaz rezerv keşfi gibi büyük adımlar ile birlikte #enerji piyasasının serbestleştirilmesi için yapısal reformlar gerçekleştirildi.

Bu başlıklar ile birlikte Türkiye'nin bir "başarı hikayesi" yazdığına dikkat çekildi.
Küresel uzmanların dile getirdiği bu başarılara ek olarak;

1. Karbon emisyonlarının azaltılması
2. Enerji Verimliliği için finansmana erişimin kolaylaştırılması
3. Piyasa destek mekanizmalarının azaltılması
4. Yenilenebilir #enerji teşviklerinin devamı

önerileri de raporlandı.
Peki Türkiye bu başarı hikayesini nasıl yazdı? Neler yaptı ve neler yapmalı?

Türkiye'nin #enerji yolculuğunda ilk kırılma noktası; yapısal reformların gerçekleştiği, elektrik üretim -dağıtımın özelleştirilerek "rekabetçi ve açık" bir piyasanın oluşturulması dönemiydi.(2002-2016)
İkinci dönüm noktası ise; 2017 de;

1. Yerlileştirme
2. Arz Güvenliği
3. Öngörülebilir piyasa

hedefleri ile açıklanan Milli Enerji ve Maden politikası idi. Bu hedefler ile ithalat azaltılarak yenilenebilir #enerji artacak ve sonuç olarak orta vadede "maliyetler" düşürülecek.
Neler yapıldı?

1. Son 10 yılda ortalama %11 büyüme ile yenilenebilir #enerji kurulu gücü artırılarak Türkiye, Avrupa'da 6., Dünyada ise 13. sıraya yükseldi. (örneğin 9 GW #Rüzgar, 7 GW #Güneş santrali)

Sadece 2020 yılında 5 GW kurulu güç hayata geçirildi (7 milyar USD yatırım).
Bunlara ek olarak yenilenebilir #enerji de önümüzdeki 10 yıl için, her yıl 1 GW #Rüzgar ve 1 GW #Güneş enerjisi yatırımları hedeflendi. YEKA modeli ile ihaleler gerçekleşecek. (Geçen hafta sonuçlanan 1 GW'lık Güneş Mini YEKA'da kapasitenin 10 katı kadar yatırımcı talebi geldi.)
2. Enerji Verimliliği tarafında 55 eylem planı içeren yol haritası hazırlandı. 2023 yılına kadar yapılacak 11 milyar USD yatırım ile, tüketimde %14 lük bir düşüş gerçekleşirken, yıllık karbon salımı 66 milyar ton azalacak. (Sanayideki hibeler ticarethaneler için de hazırlanıyor)
3. İklim değişikliği ile mücadelede önemli 1 başlık olan #Nükleer #Enerji de 4.8 GW gücünde Akkuyu santralinin inşaatı devam ediyor. 2023'de 1.2 GW'lık ilk ünite, 2026 sonunda ise tamamı devreye alınacak.

Temiz enerjinin yanında istihdam ve teknoloji getirisi de önem arz ediyor.
4. Avrupa'nın 4. büyük gaz müşterisi olarak Türkiye, gazlaştırma kapasitesini 4 katına çıkardı. 2023 sonunda 10 bcm (yıllık talebin %20'si) depolama kapasitesine ulaşacak.
Kaynak çeşitliliği için toplam doğal gaz talebinin %50'sini LNG ile getirecek altyapı kurdu (2020'de %31).
5. Sakarya gaz keşfi (405 bcm,9 yıllık ihtiyaç) ve 2021 ve 2026 da dolacak uzun vadeli kontratların bitmesi ile doğal gaz piyasası daha "rekabetçi ve açık" hale gelecek.
Kontrat pazarlığı ve keşfin kullanımı ile temel çıktı ise; vatandaşlara yansıyan maliyetlerin düşmesi olacak.
5 başlıkta özetlenebilecek adımlar ile Türkiye #enerji de başarılı bir yolculuk izliyor. @IEA önerileri de dikkate alındığında,

1.Finansman
2.Karbon Azaltımı
3.Yenilenebilirin Artması

alanlarında çok çalışmamız gerekiyor.

Sonuç; temiz+kesintisiz+uygun maliyetli enerji olmalı.
Özetlemeye gayret ettiğim, "Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin #enerji yolculuğunu özetleyen raporun açıklandığı programın videosuna" aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Link:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dr. Cihad Terzioğlu

Dr. Cihad Terzioğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!