bu bilgiselinde ise itki (impulse), düzeltme (correction), yüksek tepe (HH), düşük tepe (LH), alçak dip (LL), yüksek dip (HL) kavramları ile ayı tuzağı (bear trap) ve boğa tuzağına (bull trap) değineceğim...
itki hareketi (impulse) nedir?
bir önceki tepeden daha yüksekte tepe yapan hareketlere impulse denir. grafikteki örneklere dikkat edelim. yüksek dipler olduğu sürece trend yeşil.
düzeltme hareketi (correction) nedir?
impulse'lardan sonra gelen ve bir önceki dibi kıramayan hareketlere correction denir. bir önceki dip kırıldığı anda trendimiz kırmızıya döner.
yüksek tepeler ve dipler devam ettiği sürece boğaya devam etmiş oluruz. ama düşük tepelerden sonra düşük diplerde gelirse o zaman trend ayıya döner.
ayı trendi devam ederken düşük tepeden daha yüksekte oluşan tepe yani itki hareketi boğa trendini başlatır. bir önceki tepeyi kıran ve daha yüksekte kapanan "2" mum bize "yüksek tepe-yüksek kapanış"(HH-HC) verir ve tepenin kırıldığını anlamış oluruz.
boğa trendi devam ederken yüksek dipten daha alçakta oluşan dip yani itki hareketi ayı trendini başlatır. bir önceki dibi kıran ve daha alçakta kapanan "2" mum bize "düşük dip-düşük kapanış" (LL-LC) verir ve dibin kırıldığını anlamış oluruz.
trendleri takip etmek için çizilen itki ve düzeltme hareketleri düşük zaman dilimlerinden yüksek zaman dilimlerine doğru çizilir ise daha sağlıklı olur. saatlik grafikte ayı trendi başlamış iken 4 saatlik grafikte boğa devam ediyor olabilir.
işlem stratejimize göre en uygun zaman dilimini bulup ona göre işlem yapmak lehimize olacaktır.
ayı tuzağı (bear trap) nedir?
bize bir önceki dibin kırıldığını düşündüren hareketlerdir. genelde iğne olarak kalırlar. iğneler mum çubuklarının ucundaki ince çizgilerdir.
boğa tuzağı (bull trap) nedir?
bize bir önceki tepenin kırıldığını düşündüren hareketlerdir. tuzaklar yükselen trendlerde, düşen trendlerde, desteklerde ve dirençlerde görülebilir. sahte kırılımlar ile insanları yanıltır. işlemden çıkmamıza neden olabilir.
işlem açma stratejisine değinelim... yön yukarı yani boğa olduğu sürece karşımıza çıkan dirençlere dikkat ederek coinleri tutmaya ve long işlemlere devam edebiliriz. işlem açmadan HH-HC'lere dikkat...
yön aşağı yani ayı olduğu sürece karşımıza çıkan desteklere dikkat ederek coin alımı için uygun yer olup olmadığını analiz edebiliriz. alım için destekten sonraki HH-HC mumları çok önemlidir. short işlem için LL-LC mumlarına dikkat edilmelidir...
atladığım ya da sormak istediğiniz bir yer var ise çekinmeden sorabilirsiniz...
okuma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkür ederim… faydalı olmuş ise rt ederek destek verebilirsiniz… bol kazançlı işlemler dilerim…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
selamlar... bilgisellerine "regresyon kanalları" ile devam ediyoruz...
fiyatlar yükselirken ya da düşerken belirli bir alanı takip etme eğiliminde olurlar... bu alan bir kanalı andırabilir ve paralel çizgilerden oluşurlar... regresyon kanalları destek ve direnç olarak çalışırlar...
çizimi için ise @tr_tradingview sitesinde trend çizim araçlarının bulunduğu alanda "paralel kanal" aracı mevcuttur...
sizlere bir bilgiseli (floodu) yazayım... konumuz "stop mu etmeli yoksa hodl'mı etmeliyiz" sorusu olmuş olsun...
ilerleyen günlerde bülten olarak yazmaya devam edebiliriz...
4 saatlik grafiklerle destek ve dirençlere göre alım yapan biriyiz... 100 birim paramız var ve risk iştahımız %5 olsun...
100 birim ile 1 birim fiyattan 100 adet bir şeyler aldık...
%15 kar hedefimiz var ve kar edersek 115 birim paramız olacak...
%5 stop seviyemiz var ve 4 saatlik grafiklere göre işlem yaptığımız için mum kapanışını bekleyip stop edeceğiz... stop olursak 95 birim paramız kalacak...