David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture
Apr 3, 2021 25 tweets 12 min read Read on X
Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland een stukje groter. Maar lang niet zo groot als gehoopt door sommigen. Een draadje over wilde annexatieplannen en verschuivende grenzen. En over boter. Heel veel boter.
Direct na WO2 ontstonden bij veel NL'ers ideeën over annexatie van delen van Duitsland, als 'vergoeding' voor de oorlog. Zeker omdat op de conferentie van Jalta herstelbetalingen waren uitgesloten. Eén van de grote voorstanders was minister van BuZa Van Kleeffens.
Diverse commissies werden opgericht en plannen werden gemaakt. Het meest concreet was het plan Bakker-Schut, die in verschillende commissies zat. Hij voorzag annexatie van een flinke strook langs de Nederlandse grens, in de meest verstrekkende variant tot en met Keulen.
De Duitsers die er woonden zouden moeten verkassen, in ieder geval uit de grotere plaatsen. Er werden zelfs al Nederlandse plaatsnamen bedacht, zoals Monniken-Glabbeek voor Mönchengladbach.
Zo ver kwam 't niet. Er was onenigheid over binnen de regering. Uiteindelijk werd in 1946 op een conferentie in Londen van de geallieerden een strook van 1840 km2 geclaimd - een uitgeklede versie van variant C van het plan Bakker-Schut. In dat gebied woonden ca 160.000 mensen.
De geallieerden zagen dit niet zitten. Uiteindelijk kenden ze op 23 april 1949 toch Duits grondgebied aan Nederland toe, maar euh, -iets- minder dan geclaimd. De toegekende 69 km2 weden dezelfde dag nog door het leger geannexeerd.
Het ging dus vooral om kleine stukjes landbouwgrond en weggetjes. Maar ook drie plaatsen: Suderwick (dat in feite met Dinxperlo één plaats vormt), Selfkant en, waarschijnlijk de bekendste: Elten, inclusief het fraai op de stuwwal gelegen Hoog-Elten.
Heel lang hebben we niet van deze stukjes land kunnen genieten, want als handelsland zagen we kans om deze gebieden aan Duitsland terug te verkopen. Duitsland betaalde 280 mln D-mark en op 1 augustus 1963 werden deze stukjes land weer Duits.
Álle stukjes land? Nee, een paar stukjes land hebben we zelf gehouden. Het bekendst is de fraaie Duivelsberg bij Nijmegen, waar we toch maar mooi het gebied tussen de blauwe en rode lijn hebben overgehouden aan WO2. Ha! Hetzelfde geldt voor een stukje bos bij Elten.
Hoe Nederlands werden die stukjes Duitsland tussen 1949 en 1963? Niet enorm. De Duitse inwoners bleven er gewoon wonen, en behalve de Nederlandse verkeersbordjes waren het toch vooral behoorlijk Duitse plaatsjes.
Hoewel er in Elten toch wel een typisch Nederlands nieuwbouwwijkje te vinden is:
Toen Elten in 1963 weer Duits werd gebeurde er nog iets bijzonders: de dag ervoor werd de plaats volgereden met vrachtauto's vol met boter - iets dat in Duitsland fors duurder was dan in NL. Die vrachtauto's werden overal en nergens geparkeerd...
...en ook huizen en schuren en andere plekken waren volgestouwd met boter. Om middernacht was die boter allemaal -floeps!- in Duitsland. Zonder ooit een grens te passeren en dus zonder heffingen etc te moeten betalen. Slim.
Nog een bijzonderheid: net voor de overgang in 1963 werd de nieuwe snelweg A12 van Nederland naar Duitsland geopend, incl. de grote grensovergang Bergh (de grootste van Europa!), al op de plek van de nieuwe grens. Daarna lag dus pas de afrit naar het toen nog NLse Elten (..)
(..) Die afrit bleef daarom afgesloten tot Elten weer Duits was, omdat je anders de grenscontrole zou kunnen omzeilen met die afrit. Beelden komen uit dit toffe filmpje over de opening, inclusief ook enkele beelden uit Elten.
Een andere bijzonderheid qua wegen: in de periode dat Selfkant Nederlands was bouwde NL een Rijksweg noordzuid door het gebied, de huidige N274. Na teruggave van Selfkant bleef de weg van Rijkswaterstaat: een NLse transitroute door Dld, zonder aansluiting op het Duitse wegennet.
Pas in 2002 werd de weg aan Duitsland overgedragen, en kwamen er aansluitingen op Duitse wegen. En nog steeds mag vrachtverkeer op zondag over de weg rijden, terwijl vrachtverkeer verder verboden is op zondag in Dld (een vrij bizarre regel m.i., maar enfin).
Tot hier even over de NLse annexatie van Duitse gebieden. Gelukkig niet meer dan een curieuze voetnoot in de geschiedenis. Ben blij dat de geallieerden er niets in zagen om Nederland fors uit te breiden, en honderdduizenden of mss zelfs miljoenen Duitsers uit hun huis te drijven.
De kaart van de Duivelsberg hierboven klopt helaas niet. Het definitief door NL geannexeerde deel is groter: Dld liep vroeger door tot net voor Beek. Wel is een stukje geannexeerd gebied (het groene deel) in 1963 teruggegaan naar Dld. Zie ook Topotijdreis: voor WO2, 1960 en nu.
(Dank @knaai die me hierop wees).
En dit is 'm: de Duivelsberg. "On-Nederlands landschap!", met al die heuvels. Wat dus klopt, want tot 1949 was dit Duitsland. In de verte zijn de heuvels te zien waar Hoog-Elten op ligt.
De grens met Duitsland. Die grens ligt hier dus sinds 1963. Tussen 1949 en 1963 liep Nederland nog wat verder door deze velden in.
(Bij de foto van die grenspaal sta ik een halve meter in Duitsland, dus eigenlijk moet ik nu in quarantaine nu ik terug in NL ben. Maar dat sla ik toch maar over, geloof ik. 😬)
En dit weggetje, pal tegen de kern van Beek aan, was tot 1949 de grens. #Duivelsberg
In z'n algemeenheid is het niet lelijk hier.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David Eerdmans 🇺🇦

David Eerdmans 🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidEerdmans

Jun 24
Goedemorgen vanuit Neurenberg op dag 2 van #langsTsjechischegrenzen. We hadden hier helemaal niet willen zijn, maar om 3u vannacht werd plots onze NightJet opgeheven hier... 🙄😖 Gelukkig nog een paar uurtjes kunnen slapen in een hotel...
Image
Image
Draadje van gisteren over onze reis met de nieuwe NightJet, die best comfy verliep tot er om 2u op de deur gebonkt werd dat we een uur later moesten wieberen.... 😖😖
Reden was dus dat er geen machinist was voor het deel dat uit Nederland kwam, en die ons deel verder naar München (en verder naar Innsbruck zou moeten brengen).
Read 14 tweets
Oct 30, 2023
Maar: welke gemeente heeft het hoogste aantal stations per inwoner? (Het Antwoord Zal Je (wellicht) Verbazen). 🤓
Bingo. Het Hogeland heeft 48.000 inw, maar tien(!) stations: Baflo, Bedum, Eemshaven, Roodeschool, Sauwerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert Warffum, Winsum. Ofwel een station per 4800 inwoners.
Eindhoven bungelt helemaal onderaan deze lijst met slechts 2 (reguliere) stations voor 244.000 inwoners, dus een station per 122.000 inwoners.
Read 5 tweets
Jun 11, 2023
Goedemorgen. Op dag 16 van #zuidoostwaarts een episch nachttreinritje vanuit Chișinău min of meer op tijd aangekomen in Boekarest Gara de Nord. Zoals gebruikelijk niet enorm goed geslapen in de trein, dus eerst koffie nu. ImageImage
Als je wilt weten waarom dit zo'n episch treinritje was, check m'n tweets van gisteravond:
Gisteren is m'n trein omgespoord van breedspoor naar normaalspoor. Maar het zijn wel grootprofiel-rijtuigen die doorrijden naar Boekarest, in alle dimensies groter dan treinen 'bij ons'. Je ziet het verschil duidelijk tov de Roemeense rijtuigen die zijn aangekoppeld. ImageImage
Read 20 tweets
Jun 10, 2023
Goedemorgen. Laatste dag in Moldavië. Ik ben nog steeds in Gagaoezië, de autonome regio met een Turks volk en een eigen Turkse taal. In een dorpje verderop is een klein en stoffig museum over Gagaoezië, waar je die taal ook veel tegenkomt. ImageImageImageImage
Over de bijzondere status van Gagaoezië schreef ik gisteren al een paar tweets:
In tegenstelling tot de meeste Turkse volken is Gagaoezië niet islamitisch, maar orthodox christelijk. Elk plaatsje heeft wel een soortgelijk kerkje met shiny koepels. Image
Read 45 tweets
Jan 21, 2023
Precies dit. Nu Rusland maar wat stukken Oekraïne geven 'want anders kernoorlog' betekent dat Rusland voortaan alles kan eisen 'want anders kernoorlog'.
Natuurlijk is Georgië voortaan Rusland, want anders kernoorlog. Baltische Staten - ja, artikel 5 NAVO, maar willen we echt een kernoorlog riskeren voor die kleine landjes? De rest van Oekraïne - ach ja, Rusland had daar altijd al een claim op, en anders kernoorlog.
Polen - ze spreken er een Slavische taal, dus het hoort eigenlijk wel bij Rusland. En anders kernoorlog. Berlijn hoorde voorheen ook in de Russische invloedssfeer. En anders kernoorlog.
Read 4 tweets
Jan 21, 2023
De Interliner ("De Groene Streep") werd in 1994 geïntroduceerd als netwerk van snelle buslijnen tussen steden. Het was één van de eerste 'productformules' in het Nederlandse OV, en daarmee voorloper van huidige productformules als Qliner of U-link. Een draadje.
Snelbussen met een eigen 'merk' waren ook weer niet helemaal nieuw. Zo reed de Brabantse BBA in samenwerking met NS een 'sneltreinbus' tussen Oosterhout/Breda en Utrecht. En de Zuidooster had snelbussen in een grijze kleustelling i.p.v. het standaard-geel.
Bijzonder aan de Interliner was dat het als een gezamenlijk merk werd neergezet van voor snelle bussen van alle streekvervoerders samen. Deze innovatie kwam uit de koker van de VSN Groep, een (overheids)holding die sinds 1989 alle streekvervoerbedrijven in handen had.
Read 29 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(