L'impacte de la mort de Guillem Agulló en una generació no es pot explicar sense els silencis protectors dels nostres avis ni les mentides protectores dels nostres pares. Aquella mort ens va marcar, la injustícia i impunitat posterior, no encaixava amb els relats publicats.
He entès perquè es volia passar pàgina del feixisme i mirar endavant. Cap retret, massa dolor. Però aquella mort ens va arribar en un ambient molt particular als carrers de les nostres ciutats i pobles, molta por. Qui fos un adolescent a principis dels 90 m'entendrà. Qui no, no.
No em sorpren de l'auge de Vox a Catalunya. Fa 30 anys, agafar el metro, caminar fora del teu barri, anar el fútbol o sortir de festa, era una loteria. Si et tocava, et tocava.
La gent que ens atemoria es va deixar els cabells més llargs, es va treure les esvàstiques i els pollastres, i ara son respectables professionals i pares de familia "ni de derechas ni de izquierdas" i "la monarquia y la constitución son sagradas".
Amb l’assassinat d’en Guillem va finalitzar la meva innocència i inconcència política, vaig despertar amb 15 anys. Ni oblido ni perdono.
Finalitzo amb aquesta versió tan maca de Selma Bruna de la cançó "No tingues por" de Obrint Pas. Vía @jordedu
Banc biblioteca per llegir a l'aire lliure. Passeig de Sant Joan, Barcelona 1930. Fil.
📸Gabriel Casas i Galobardes (Arxiu Nacional de Catalunya)
Els bancs biblioteca, situats a banda i banda del Passeig de Sant Joan entre els carrers Provença i Mallorca, van ser dissenyats per l'arquitecte Azúa. Tenien una comporta on es guardaven els llibres fins el dia següent, com es pot apreciar a la primera fotografia del fil.
Bancs Biblioteca, Pg de Sant Joan. Comparativa 1930 vs 2021.
Costat Besòs Costat Llobregat
L'estació fantasma de Correus, Metro de Barcelona, entre Jaume I i Barceloneta. (1/2)
Inaugurada el 1934, i avui abandonada, va deixar de donar servei el Març de 1972 per les obres del perllongament de la línia 4 fins a la Barceloneta.
2 Fotografies anys 40/50, anys 80 i actualitat. (2/2)
Barcelona 1910.
Família del barri de barraques de “Pekín”, al Camp de la Bota, actual Parc del Fòrum.
📸 Franz Wackler (pseudònim de Josep Pons i Escrigas)
La primera vegada que vaig tindre coneixement d'aquesta extraordinària fotografia, em vaig quedar minuts i minuts mirant hipnotitzat aquestes 3 mirades i pensant que amagaven i que havia sigut d’ells.
En el revers d’una de les copies conservades, s’explica part de la seva història, va haver-hi un temporal que va inundar el barri i es van refugiar en un lloc animenat “La Cuarentena” del Poble Nou.