"Tren durdu karşımızda. "Çocuklar nasılsınız" diye sordu. Dayanamadı indi aşağıya, yanımıza geldi. Biz çocuklar sıralandık. Geldi sevdi bizi. Cumhuriyeti biz kurduk, siz yaşatacaksınız dedi."
"Soruyorlar, adın ne: Hanri. Neden Ahmet değil, Mehmet değil... 7,5 yaşındayken Atatürk'le konuştum. Adımı sordu. Hanri dedim. Neden Ahmet değil, Mehmet değil diye sormadı. Ne Mutlu Türk'üm diyene lafının esas değerini o zaman anladım."
"Başına kasket çekmiş. Kır palto ve beyaz bir şal giymişti. Sen Atatürk'sün diye bağırdım. Allah seni bu zekadan geri koymasın dedi bana. "Bak ben bakıyorum, karşıya geç, düşmeyesin, arabalar geçiyor" dedi.
Suriye'de neler oluyor? 13 yıl direnen Esad rejimi 13 günde nasıl çöktü? ABD sürecin neresinde?
Sarığını çıkarıp sakalını kısaltan ve selefilikten istifa eden "eski cihatçı yeni ılımlı" lider sahneye sürülüyor...
Bu bilgiselde Türkiye'de pek konuşulmayan şeyler anlatılacak...
1* Muhalifler topyekün harekete geçti. Suriye'nin düşük maaşlı askerleri direnemedi. Rus hava gücü yeterli destek vermedi. İran çekimser kaldı. Hizbullah yardıma koşmadı ve Esad ülkeden kaçtı.
Ama bu sürecin ardında çok önemli hazırlıklar vardı.
2* Jolani yakın zamana kadar El Kaide ve IŞİD'le bağlantılığı selefi militandı. Fakat hayatı birkaç yıl önce değişmeye başladı.
Önce sarığını çıkardı. Askeri üniforma giymeye başladı ve selefi söylemlerini olabildiğince yumuşattı. Niyeti, ABD için tehdit olmaktan kurtulmaktı.
Şimdi diyecekler ki, İsrail zaten zulmediyordu. Hamas 7 Ekim'de saldırmasaydı, İsrail yine zulmedecekti. Evet. Doğru. Ama askeri ve siyasi stratejide yaşanabilecek sonuçlar yelpazesi yalnızca zulümle ifade edilmez. Onlarca sonuç var.
1* İsrail Filistin'de hep zulmediyordu ama son iki yıldır onca uğraşa rağmen birkaç mahalleyi ancak boşaltabilmeyi başarmıştı. Daha fazlasına cesaret edemiyordu. Üstelik Arap ülkeleri ile İsrail arasında ABD'nin çabalarıyla bazı anlaşmalar imzalanmaya başlamıştı.
2* İbrahim anlaşmaları adı verilen bu anlaşmalar daha çok ABD'nin Çin'in Ortadoğu politikalarına karşı almaya çalıştığı önlemlerle alakalıydı. Neyse...
Diğer yandan Netanyahu hükümeti iktidara yeni gelmişti ve durumu pek parlak değildi. Hatta Biden'la arası iyi değildi.
AB Sayıştayı sığınmacılarla ilgili yürütülen entegrasyon projeleri hakkında 71 sayfalık rapor hazırladı. Türkiye'nin performansını açıkça eleştirdi hatta suçladı.
Yarım kalan projeler
Geri alınan ödemeler
Eleştirilen kanunlar
Raporda yer alan bilgileri sizler için derledim👇
1* AB Sayıştayı, raporunda Türkiye'nin AB'den aldığı paralarla 2022-2023 döneminde yapılan faaliyetleri denetlemiş. Okulları, hastaneleri ve alt yapı inşaatlarını gezip fotoğraflamış.
Raporda Türkiye açıkça suçlanıyor. Eleştiriliyor. Hatta verilen bazı paralar geri isteniyor.
2* Raporun hazırlanma nedeni olarak Türkiye'nin bazı konularda AB'ye gerekli verileri sağlamaması, bazı sığınmacıların şikayetleri ve bazı projelerin "önemli ölçüde" gecikmesi gerekçe gösterilmiş.
Haliyle AB, "madem para veriyorum, denetlerim" demeye getirmiş.
Her 23 Nisan'da TBMM'nin açılışını kutluyor ve yad ediyoruz. Fakat acı bir gerçeği kaçırıyoruz.
23 Nisan'da Vahdettin-Ferit-İngiliz konsorsiyumu Anadolu'da kanlı bir ihaneti sahneye koydu. Türk askerleri katledildi. Anadolu iç savaşın eşiğinden döndü.
1* Mustafa Kemal, Nisan ayının başlarında Ankara'da meclis toplamaya karar verdiğinde Saray ve Damat Ferit korkuya kapıldı. Anadolu'yu kaybedeceğini anlayan Ferit bir askeri koalisyon kurup Kuvayi Milliye'yi yok etmeye karar verdi.
2* Ferit'in askeri koalisyonunda "Yunan ordusu halifenin dostudur" diyen Anzavur vardı. Ona derhal paşa rütbesi verildi ve padişah fermanıyla Balıkesir'e gönderildi.
Bağımsız Kürdistan için İngilizlerle yakınlık kuran Seyit Abdülkadir ise Kürtleri ayaklandıracaktı.
Türkiye için hazırlanan 101 sayfalık Dünya Bankası raporunda sıkça geçen bir kavram: SuTPs
Yani, Syrians under Temporary Protection...
1* Dünya Bankası'nın 101 sayfalık "Türkiye Ülke Ortaklığı" raporu 9 Nisan'da yayımlandı. Türkiye, 3 gün sonra Dünya Bankası'ndan 18 milyar dolarlık ek finansman temin ettiğini açıkladı.
2* Raporun giriş kısmında Türkiye hakkında bazı genel bilgiler veriliyor. Bir tanesi depremle ilgili.
Türkiye'nin AB, BM ve Dünya Bankası desteğiyle gerçekleştirdiği değerlendirmeye göre depremle ilgili iyileştirme ve yeniden inşa faaliyetlerinin maliyeti 81,5 milyar dolar..
Kemal Kılıçdaroğlu 2023 yılında uyguladığı başarısız strateji ile iktidarı farkında olmadan öyle bir girdabın içine düşürdü ki bu politik girdaptan çıkılması imkansız gibi.
Atatürk'ten Menderes'e, Ecevit'ten Erdoğan'a...
Türk siyaseti yıllar sonra yeni bir zeitenwende yaşıyor!
1* İnsanlar olacakları planlamaya ve tasarlamaya çalışmalarına rağmen yaşam çoğu zaman beklenmedik dönüm noktalarıyla doludur.
Bu beklenmedik dönüm noktaları Türk siyasi tarihinin ve aktörlerinin değişmez kaderidir. İlk ciddi örnek Milli Mücadele'den hemen önce Erzurum'dan...
2* Mücadelenin ilk ciddi hazırlığı 1919'da Erzurum'da gerçekleşti. Fakat mücadelenin fitili yaklaşık bir yıl önce yine Erzurum'da başlayabilirdi.
9. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa, bölgede kurulan şuralar tarafından önder olarak seçilmişti fakat o, bu görevi kabul etmedi.