#SevenMinutesOfTerror şimdi de Çin özellikleriyle geliyor.

Çin 14 Mayıs 23:11 UTC'de (TSİ 15 Mayıs 02:11) adını eski bir ateş tanrısından alan #Zhurong'u Tianwen-1 ile Mars'a indirecek. Başarılı olursa Mars'a başarılı bir şekilde inen üçüncü ülke olacak.
#Zhurong 240 kilogram, altı tekerlekli, 4 Güneş paneli var. Araziyi haritalamak için tasarlanmış kameralar, toprak ve kayaların kimyasını analiz eden sensörler, yüzeyin altındaki buzlu su izlerini arayacak radar, bir hava istasyonu ve manyetik alan dedektörü bulunuyor.
Zhurong'daki çoğu alet NASA'nın gezicilerine benzese de manyetik alan dedektörü farklı. Mars'a gönderien ilk manyetometre olacak.
Zhurong, Utopia Planitia olarak bilinen 3300 km genişliğindeki bir düzlüğe inecek. İneceği bölge Mars'ın en alçak bölgelerinden biri. İniş yapmasına yardımcı olacak daha fazla atmosfer olacak.
Bu bölge güvenli bir iniş için seçilmedi. Çin'in Mars'a yapacağı ilk insanlı görev için de seçilen bölge. İncelemelere göre burada yerin altında çok fazla buzlu su olabilir.
Tekrar hatırlayacak olursak, Çin'in Tianwen-1 Uzay Aracı şubat ayında Mars'ın yörüngesine girmişti. O zamandan beri Zhurong Mars'a indirmek için hazırlanıyor.
Mars'a iniş bir nedenden dolayı #SevenMinutesOfTerror olarak bilinir. Uzay aracı Mars atmosferine girdiği andan yüzeye inene kadar 7 dakika tek başına kalıyor. Dışarıdan hiçbir müdahalede bulunamıyor. Mars ile Dünya zaman gecikmesinden dolayı kimse de neler olduğunu bilmiyor.
Güncellemelere devam edeceğim. Bakalım Çin başarabilecek mi?
#Zhurong Mars Gezgini'nin çektiği ilk Mars fotoğrafı NFT olarak tokinize edilip NFT'de açık artırmaya çıkarılacak. Elde edilen gelir Çin'in uzay endüstrisine bağışlanacak. Müzayede 15 Mayıs günü NFTCastle platformunda düzenlenecek. punknetwork.medium.com/the-first-phot…
Çin Uzay Ajansı'ndan resmi açıklama yeni geldi. Zhurong'u 15 Mayıs ile 19 Mayıs arasında bir tarihte Mars'a indirmeyi planlıyorlarmış. Ayrıntılı bir açıklama yok. Fakat amatör radyo izleyicilerinden alınan verilere göre iniş bu gece gerçekleşecek. cnsa.gov.cn/n6758823/n6758…
Mars Gezgini Zhurong'daki bilim enstrümanlarını gösteren harika bir infografik. Mars aracı açıldığında mavi kelebeğe benziyor.
Çin'den henüz bir bildiri yok ama Zhurong Mars yüzeyine ulaşmış olmalı. İniş gerçekleşti. Durumunun nasıl olduğunu Çin'den gelecek açıklama ile öğreneceğiz.
Çin'in Mars'a inişi çok riskliydi. Tek bir şansları vardı. İnişin ne zaman gerçekleşeceğine dair ayrıntılı açıklama bile yayınlanmadı. Konferansı dinleyen birinin sosyal medya paylaşımı sayesinde inişin bugün gerçekleşeceğini öğrenebildik.
Radyo verilerinden elde edilen bilgilere göre iniş gerçekleşti. Çin tarafından herhangi bir açıklama yayınlanmadı. Resmi duyuru 2019'daki Ay misyonunda yaptıkları gibi 1.5 saat gecikebilir. Seviyorlar böyle şeyleri. Şimdilik haberler iyi.
Çin'in Mars Gezgini #Zhurong Mars'a başarıyla indi. Tebrikler🎊🎉#Tianwen1 live.bilibili.com/h5/21686237?fr…
Çin, tarihinde ilk kez ve ilk denemesinde Mars'a başarılı bir şekilde bir uzay aracı indirdi. #Zhurong #Tianwen1

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with mâhdokht.

mâhdokht. Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @skylostdream

21 Jan 20
Güneş Sistemi'nin en güzide turistik mekânlarını keşfetmeye gidelim.

Gelin.

(Bi' süre gerçekleri unutun)
İlk durağımız Merkür.
Merkür, serinlemek için tercih edilmemesi gereken bir yer. Hiçbir şey olmadığı için, hiçbir şey yok, rahatlamak isteyenlerin bir numaralı tatil mekanı olabilir.
Read 76 tweets
17 Jan 20
Ay'a dikkatli bakıyor musun?

Eskiden insanlar Ay yüzeyinde gördüğü koyu gri yama gibi alanların deniz olduğunu düşünüyordu.

Şimdi Ay turuna çıkalım.
1651'de İtalyan gökbilimci Giovanni Battista Riccioli bu denizlere (maria) isim verdi. Ay'da 22 deniz 1 okyanus var.
İlk Fırtına Okyanusu ile başlayalım. Fırtına Okyanusu, 4 milyon km² bir alanı kaplıyor. Kuzeyde yaşıyorsan sol üstte, güneyde yaşıyorsan sağ altta görülüyor.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(