Mooie studie! In landen met sterkere traditionele normen mbt het kostwinnermodel (man moet geld in laatje brengen) leidt werkloosheid van mannen vaker tot scheiding. Dit vond ik eerder zelf ook voor Nederland. Effect is relatief groot in Nederland blijkt hier.
Opmerkelijk, want bij ons zijn die normen relatief zwak (vrouw werkt ook heel vaak), maar veelal werkt ze parttime. En effect van de scheiding van de man is dus groter dan elders. Blijkbaar zijn we modern tav werken en zorgen maar impliciet nogal traditioneel: relatief kwetsbaar.
Nou ja, de materiële gevolgen zijn in NL gewoon ook groter, omdat de man relatief bijna altijd meer verdient. Wij vonden ook dat de scheiding vooral veel hoger was als de man niet snel weer werk vond en hetzelfde inkomen kon verdienen als voor ontslag. tijdschriftvoorarbeidsvraagstukken.nl/inhoud/tijdsch…
*scheidingskans
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Oversterfte (vergeleken met 2015-2019) per 100 duizend inwoners van een reeks landen (en een stad), gedurende de Covid-19 pandemie op basis bijeengebrachte cijfers door @TheEconomist, veelal obv gegevens tot en met maart 2021.
Bevolkingsdichtheid: gemiddeld aantal inwoners per km². NL erg hoog. In veel landen zijn veel verlaten gebieden. Gewogen dichtheid (woondichtheid): aantal inwoners per km² van een gemiddeld persoon. NL minder hoog. Thanx @WorldPopProject! worldpop.org/methods/pwd
Daarnaast is die gewogen dichtheid binnen landen vaak erg scheef verdeeld. Vooral in Frankrijk, Spanje, het VK en Zweden wonen veel (en steeds meer) mensen in urbane gebieden. Relatief gezien is de woondichtheid in Nederland en Duitsland meer geleidelijk verdeeld.
Social distancing is lastiger als meer mensen op elkaar wonen. Bevolkingsdichtheid wordt als één factor genoemd bij de verklaring van verschillen qua (over)sterfte tijdens de coronacrisis. Er is inderdaad een samenhang.
CBS: Oversterfte tijdens eerste golf corona-epidemie bijna dubbel zo hoog als tijdens griepepidemie van 2017/18. Er nog meer verschillen.
Draadje👇 @statistiekcbs cbs.nl/nl-nl/longread…
Oversterfte griepepidemie 2017/’18: In totaal bedroeg de absolute oversterfte over deze periode van achttien weken 8,7 duizend. Dat komt overeen met een relatieve oversterfte van 17%.
Oversterfte 1e golf coronaepidemie: De oversterfte kwam uit op bijna 8,8 duizend sterfgevallen, hetgeen vergelijkbaar is met de absolute oversterfte gedurende de griepepidemie van 2017/’18. De relatieve oversterfte lag op 32%, bijna 2x zo hoog als in 2017/18.
CBS: Week 11 (15-21/3) overleden naar schatting 3100 mensen, ~200 minder dan verwacht, ruim 100 minder dan in wk 10. Sterfte bij Wlz-zorggebruikers en 80+ lag onder verwachte niveau. RIVM registreerde 138 coronadoden in week 11 (stand 23/3). @statistiekcbs cbs.nl/nl-nl/nieuws/2…
In week 11 was de sterfte bij mensen van 80 jaar of ouder lager dan verwacht. In de andere leeftijdsgroepen was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. Overigens valt het nog binnen de betrouwbaarheidsintervallen: strikt genomen geen ondersterfte.
Het aantal nieuwe IC-opnamen (Covid19) correleert sterk met totale sterfte, afgelopen weken minder. Het nam af en nu zelfs weer licht toe. Hele epidemie: nauwelijks 80-plussers op de IC, onder wie vaccinatiegraad nu hoog is en sterfte sterkst daalde. Vaccins werken.
Wekelijks aantal nieuwe IC-opnames van COVID-19-patiënten per 100.000 inwoners, week 5/2020-11/2021, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden. @ECDC_EU ecdc.europa.eu/en/publication…