Garm Profile picture
11 Jun, 12 tweets, 6 min read
"Exposa allt" - Exakt24s offensiv med uthängningar. Om kopplingarna mellan Exakt24 och NMR-sidan Avmaskerats uthängningar. Hur altmedians drev koordineras, så NMR och SD kan delta. Och hur de snabbt eskalerar mot myndigheter och journalister.

research.nu/exposa-allt-ex…
Exakt24 har beviljats mediestöd och anslutits till det pressetiska systemet. Samtidigt har de lyft in extremhögerns uthängningskampanjer av "motståndare" och koordinerar drev med andra altmedier.
Hösten 2020 värvade Exakt24 två göteborgsungdomar från partiet Alternativ för Sverige. De hade gjort sig kända för sina konfrontativa videoaktioner mot kyrkor, moskéer, museer och demonstrationer.
De två ungdomarna, Christian Peterson och Mattias Dahlgren, sätter i system att hänga ut personer med bild och namn: journalister, butikspersonal, skolelever, lärare, rektorer vid skolbesök. Alla som invänder eller skriver om deras agerande.
Samtidigt som Peterson är aktiv i Exakt24 börjar han bedriva kartläggningar med Nordiska motståndsrörelsens uthängningssida Avmaskerat.
Exakt24 börjar vintern 2020 en kartläggning av vänsterpodden Komintern, efter misstankar att en person därifrån kan ha sprayat nazist på Petersons hem. De ringer de de misstänker gör poddens föräldrar, barn, skuggar utanför arbetsplatser. Sen görs videokonfrontationer.
För videokonfrontationerna använder Exakt24 sin och Nya tiders reporter Per Björklund. Men de tar även in Magnus Pålsson från högerextrema Det fria Sverige för att bistå med drönare. Drönaren filmar Sahlgrenska sjukhuset, där en person de misstänker arbetar.
Exakt24s kartläggning koordineras med flera alternativmedier som har färdiga rewrites som de släpper samtidigt. Deltar gör Avmaskerat, Nya tider, Fria tider och Nordfront. Nyheten tas även upp av Sverigedemokraternas Riks TV.
Därefter inleder Exakt24 en kampanj mot de uthängdas arbetsgivare, för att få dessa sparkade. Metoden beskrivs i altrightpodden Lögnarnas tempel: alla som inte avskedar de uthängda ska "exposas". Ett drev startas mot Sahlgrenska sjukhuset och en skola.
Fotfolket i högerextrema Alternativ för Sverige och Det fria Sverige sätter igång att ringa och maila till Sahlgrenska för att exponera den "vänsterextrema infiltrationen" på sjukhuset. Nu kopplas sjukhuset i polis och Säkerhetspolis.
När Dagens nyheter uppmärksammar händelsen riktas drevet även mot journalisten. Även nu deltar alla alternativmedierna. Metoden används sedan mot den skola där Exakt24 utpekar en misstänkt vänsterpoddare jobba. Skolan rings ner med hot och polisen måste kopplas in.
Hela denna drevkampanj har pågått medan Exakt24 har anslutits till pressetiska systemet och godkänts för stöd av Mediestödsnämnden. Ledamöter hoppade av i protest. Nu är Mediestödsnämnden och Myndigheten för Press, Radio och TV nästa drevmåltavla, via altsidan Nya Riks.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Garm

Garm Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @researchgarm

26 Dec 20
Dagen innan julafton stängde Youtube av högerextrema Swebbtv, deras konto stängdes och hundratals avsnitt gjordes otillgängliga. Swebbtv har haft 65000 följare och varje avsnitt setts av ca 30 000 personer.
Vi har tidigare skrivit om hur Swebbtv startades inom SD Stockholm 2016, i samma krets som uteslöts och bildade Alternativ för Sverige. Flera av programledarna har varit medlemmar av AfS. research.nu/swebbtv-dar-kl…
I Swebbtv görs längre intervjuer utifrån centrala ämnen som delas med övriga extremhögern, men med en mer konspiracistiskt anslag: om The Great Replacement, The Great Reset, klimatförnekande, covidlockdown o "globalism". I december besöktes programmet av antisemiten Jüri Lina.
Read 12 tweets
24 Sep 20
Åklagaren uppger att de är i sluttampen med att väcka åtal för skadegörelsen och stölden mot ett romskt minnesmärke i Bromölla i april tidigare i år. Tre nazister från Nordiska motståndsrörelsen greps samma natt med delar från minnesmärket.
I Skåne finns fem minnesmärken som ställts ut på flera platser för minnas var romer historiskt uppehållit sig och för påminna om romska folkets historia. I april så utsattes två av minnesmärkena för skadegörelse.
Länstyrelsen har redan uppgett att de har avsatt 100.000kr för återställ de två förstörda minnesmärkena i Bromölla och Kivik.

mynewsdesk.com/se/lansstyrels…
Read 5 tweets
22 Sep 20
Högsta domstolen i Finland meddelar att de under dagen kommer meddela sitt beslut angående förbudet mot Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Polisen inledde ett förbudsärende efter att en av deras ledande aktivister åtalades för dödat en man i i Helsingfors 2016.
I både tingsrätten och hovrätten har det beslutats om förbud och efter hovrättsdomen så tvingades NMR att sluta med all verksamhet.
2019 startades Kohti Vapautta av flera tidigare NMR aktivister och det ansågs som en fortsättning av NMR. I Finland har verksamheten minskat rejält och de finska aktivisterna syns inte på de svenska demonstrationerna. Men NMRs ledare talade på 6/12 manifestationen i Finland 2019.
Read 4 tweets
14 Sep 20
Nordfronts ansvariga utgivare har åtalats för fyra fall av hets mot folkgrupp vid Falu tingsrätt.

expressen.se/nyheter/marcus…
Den ansvariga utgivaren dömdes för ett par månader sen till fyra månaders fängelse för flera misshandelsfall och brott mot knivlagen efter Nordiska motståndsrörelsen offentliga flygbladsutdelning i Lund i juni 2019.
Personen är en av de mer aktiva i NMRs Näste 3 (Skåne, Blekinge) och är skribent på Nordfront med fokus på judefrågan, ett ämne han åker runt i de andra nästena och föreläser om.
Read 4 tweets
10 Sep 20
Imorse 5.57 så brände den danska Stram Kurs medlemmen Danni Thim Jeppesen en koran i Rinkeby och han följdes av personer från Samhällsnytt.
Polisen uppger att de letar efter en danskregistrerad blå Skoda och partiet meddelar att de tänker bränna fler koraner under helgen i Stockholm.
Grundaren av Stram Kurs Rasmus Paludan uppger att han har bokat flygbiljetter till Stockholm på lördag för att själv delta i bränningen av en koran.
Read 4 tweets
7 Jul 20
Idag kom hovrätts domen mot den ledande nazist i Nordiska motståndsrörelsen näste 1 (Stockholm och Uppsala län) som tidigare i år dömdes till tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Hovrätten väljer att ändra tingsrättens dom till skyddstillsyn.
Hovrätten frikänner mannen för fyra fall av hets mot folkgrupp men dömer honom för resten.
Mannen som häktades i april misstänkt för 122 fall av hets mot folkgrupp har suttit häktad fram till den 1 juli efter huvudförhandlingen hölls i Svea hovrätt.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(