Το τελευταίο post της Χρυσηίδας Δημουλίδου είναι εκκωφαντικά κακό.
Ωστόσο η όποια επιτυχία της δείχνει ότι τα γραφόμενα της βρίσκουν απήχηση σε ένα μέρος της κοινωνίας.
Και αυτά που λέει ίσως δεν είναι όσο μακρινά θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι.
1/
Αφού προσπεράσουμε την υπέροχη υποβάθμιση του θέματος ως show αφού "το έγκλημα πουλάει και η αστυνομία συμπεριφέρεται σαν να έπιασε κάποιον serial killer" (υφέρπον μήνυμα εδώ ότι o δολοφόνος δεν είναι και serial killer), όσα ακολουθούν έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.
2/
Αρχικά διαβάζουμε ότι το θύμα:
"Εκδήλωνε περίεργη συμπεριφορά"
"Όχι μόνο ορμονικής ανισορροπίας"
"Αλλά και από την επιλόχειο κατάθλιψη που όπως ανέφερε βίωνε"
Το θύμα λοιπόν εμφανίζεται ως έχον μερίδιο ευθύνης γιατί: α) είναι γυναίκα, β) "έχει ορμόνες" γ) έχει κατάθλιψη
3/
Και συνεχίζει η σκιαγράφηση της κοπέλας:
"Δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει τα βάρη του έγγαμου βίου"
"και της μητρότητας"
Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο έγγαμος βίος και η μητρότητα έχουν βάρη για μια γυναίκα, η συνειδητοποίηση των οποίων συνεπάγεται ευθύνες για την ίδια.
4/
Η κ. Δημουλίδου επαναλαμβάνει μια φράση που φαίνεται ότι της αρέσει στη δημοσίευση της:
"το ροζ έγινε γκρι"
Σε αυτό συνοψίζει τα εξής:
"Δεν είχε ιδέα τί σημαίνει να είσαι μητέρα σε τόσο νεαρή ηλικία"
"Γοητευμένη από τα νιάτα, την εμφάνιση και το γεγονός ότι ήταν πιλότος"
5/
Την εξαιρετική ιστορία παιδικών της Disney του περασμένου αιώνα της μαγεμένης αθώας κοπέλας από τον γοητευτικό πρίγκηπα (πιλότο στην περίπτωση μας) στηρίζει μάλιστα με ένα προσωπικό αγαπημένο:
"βάση στατιστικών το επάγγελμα του πιλότου είναι από τα πιο γοητευτικά"
6/
Προσπερνώντας την θάλασσα από inductive reasoning fallacies (hasty generalization, false authority, slippery slope), εν προκειμένω αυτό που υφέρπει είναι: δεν το λέω εγώ ότι μαγεύτηκε το θύμα (και κατ' επέκταση έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτό που έπαθε) αλλά "οι στατιστικές."
7/
Ενδεικτική της συνολικής υφέρπουσας ευθύνης που αιωρείται πάνω από την Κάρολαιν ως προς την προβληματική σχέση με τον σύζυγο της είναι μία φράση:
"Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος τη γνώρισε στην τρυφερή ηλικία των 15.5 ετών και έκτοτε ήταν μαζί του"
Υπάρχουν πολλά υπέροχα εδώ: 8/
Καταρχάς "ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος" (όχι ο δολοφόνος, ο άνθρωπος) τη γνώρισε στην τρυφερή ηλικία των 15.5 ετών (χωρίς σχόλιο ωστόσο)
"και έκτοτε ήταν μαζί του"
Το γένος αλλάζει (κάνοντας την πρόταση λανθασμένη γραμματικά) προκειμένου να μεταβιβαστεί η επιλογή στην κοπέλα.
9/
Στη συνέχεια εξυψώνεται ηθικά το γεγονός ότι:
"..ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος άντρας της ζωής της," με την φράση "άντρα της ζωής της" να δίνει έμφαση στα καλά qualities που το ίδιο το θύμα βρήκε στον δολοφόνο και που κατ' επέκταση πάλι βαραίνουν την γυναίκα.
10/
Κοινό μοτίβο σε ολόκληρο τελικά το απόσπασμα της κ. Δημουλίδου είναι αυτό της μαγεμένης έφηβης που λέγαμε και ως εκ τούτου το επαναλαμβάνει σε διάφορους χρωματισμούς:
"Στα μάτια της φάνταζε ως "Θεός"
"θα της χάριζε τον παράδεισο"
"και επομένως μια ζωή με ταχύτητες"
11/
Αυτά βέβαια μεταφράζονται ως:
"Εσύ τον επέλεξες"
"Εσύ μαγεύτηκες (και δικαιολογημένα βάσει στατιστικών)
"Εσύ ήθελες τις περιπέτειες και τα ταξίδια"
12/
Και κάπου εκεί διαβάζουμε και κάτι καλό για την ίδια την Κάρολαιν. Εγγενώς καλό:
"Η Κάρολαιν ήταν ομολογουμένως ένα πολύ εντυπωσιακό κορίτσι [] και θα μπορούσε άνετα να κάνει καριέρα μοντέλου, ηθοποιού ή οτιδήποτε επιθυμούσε"
Τα όμορφα κορίτσια, όμορφα καίγονται..
13/
Γενικά από το σημείο εκείνο και μέχρι το τέλος του αποσπάσματος, σχεδόν κάθε φράση αποτελεί και ένα στερεότυπο ως προς μια σειρά από θέματα όπως: οικογένεια, γυναικεία ευτυχία, γυναικεία επιτυχία, ανδρική επιτυχία, μητέρα, πατέρας.
Αναφέρω μόνο ορισμένα από αυτά:
14/
"Ό άνδρας της εργαζόταν πολλές ώρες": η ζωή έχει ευθύνες
"..κι εκείνη έπρεπε να βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι": έπρεπε, that's the way it is
".. περιμένοντας τον να επιστρέψει": όπως κάθε κανονική γυναίκα (του 1950)
15/
Στη συνέχεια περιγράφεται μια υπέροχη εικόνα στην οποία "ο σύζυγος απουσιάζει" και η γυναίκα βρίσκει χρόνο να κοιτάζει φωτογραφίες από τις ζωές άλλων γυναικών στο ίνσταγκραμ.
Γιατί μόνο εν τη απουσία αντρών χαζεύει στο ίνσταγκραμ μία γυναίκα.
Χαζεύει και ζηλεύει ενδόμυχα.
16/
Στη μέση περίπου του αποσπάσματος συναντάμε το πρώτο όχι υφέρπον πλέον αλλά ξεκάθαρο μερίδιο ευθύνης της Κάρολαιν στον προβληματικό της γάμο και ακόμα καλύτερα συναντάμε την πρώτη σκιαγράφηση του δράστη εντός αυτού.
Είναι οι παρακάτω περιγραφές:
17/
Η Κάρολαιν:
"Ο Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι έγινε πολύ επιθετική μετά τη γέννηση του παιδιού τους γι αυτό την παρακολουθούσε ειδικός"
Ο Μπάμπης:
"ο Θεός άρχισε να μεταβάλλεται σε συνηθισμένο άνθρωπο με τις οποιαδήποτε αδυναμίες του, κούραση, λάθη, κακή συμπεριφορά"
18/
Αυτό που διαφεύγει εδώ της συγγραφέως είναι βέβαια ότι αυτός ο συνηθισμένος άνθρωπος με τις αδυναμίες, την κούραση και τα λάθη κρέμασε το σκύλο του, στραγγάλισε τη γυναίκα του, μετά πήρε το παιδί του και το έβαλε δίπλα της και μετά αγκάλιαζε τη μάνα της.
Οκ, λεπτομέρειες.
19/
Τελικά, όλα ωχριούν μπροστά στις κρίσεις της για ό,τι έγινε:
"Δεν πιστεύω ότι είχε προσχεδιάσει το φόνο της όπως ειπώθηκε από δημοσιογράφους και πως όλα έγιναν σε μια στιγμή έντασης, θυμού και μεγάλης ανασφάλειας που του δημιουργούσαν οι απειλές της πως θέλει να χωρίσουν."
20/
"Όχι πως δεν αγαπούσε το παιδί της αλλά οι ευθύνες που προέρχονταν από αυτό την έκαναν να μην έχει πλήρη έλεγχο των πράξεων της."
"Για μένα είναι ένα έγκλημα που έγινε σε κατάσταση ψυχικής φόρτισης, κοινώς θόλωσε το μυαλό κάτω από συνεχόμενες καθημερινές εντάσεις."
21/
Και ένα από τα καλύτερα για το τέλος:
"Παίζει και να υποψιαζόταν ότι είχε βρει ήδη τον αντικαταστάτη του."
Ο σχολιασμός πολλών από αυτά είναι συνολικά δύσκολος, γιατί ρεαλιστικά κανείς δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι πάνω σε τέτοιες κρίσεις χωρίς να νιώσει περίεργα.
22/
Ο μύθος της Kalevala λέει ότι ο Joukahainen έχασε ένα στοίχημα από τον ημίθεο γέροντα Vainamoinen και σε αντάλλαγμα του έταξε την αδερφή του, την Aino.
Η μητέρα της Aino χάρηκε στην ιδέα ότι η κόρη της θα παντρευτεί έναν τόσο διάσημο και πλούσιο άντρα.
Όχι όμως η Aino.
23/
Η Aino βρέθηκε να πρέπει να παντρευτεί ένα γέρο για να σώσει την τιμή του αδερφού της και να δικαιώσει τα όνειρα της μάνας της.
Τελικά θρήνησε στις ακτές του ποταμού και ακούγοντας το κάλεσμα των άλλων γυναικών επέλεξε να βυθιστεί για πάντα στο νερό.
24/
Για όσο απόψεις σαν αυτές που περιγράφονται στο απόσπασμα της κ. Δημουλίδου βρίσκουν απήχηση στον κόσμο, ο κάθε ένας από εμάς θα βυθίζει την δική του Aino όλο και πιο βαθιά μέσα στο νερό.
Και δεν αρκεί να κοιτάξει μακριά, όλοι έχουν μια γυναίκα στην οικογένεια.
25/25
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Από τα πολλά που διαβάζεις και σοκάρεσαι αυτές τις μέρες στην υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν ίσως το πιο αδικαιολόγητο είναι η τεράστια αύξηση του αριθμού των followers στο ίνσταγκραμ του πιλότου.
Ή και όχι.
1/
Να πω πριν ξεκινήσω ότι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι λογικά η αγνή περιέργεια του κόσμου.
Ένα follow στο ίνστα πιθανόν κάποιοι για κάποιους δικούς τους λόγους να θεωρούν ότι "δεν λέει και τίποτα" με αποτέλεσμα να το κάνουν μήπως και χάσουν κάτι σχετικό.
2/
Αφού οικτίρω αυτή την κίνηση, καθότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι με "ένα απλό follow" ουσιαστικά επικροτούν το άτομο το οποίο ακολουθούν, θα την προσπεράσω δεχόμενος ότι πολλοί δεν το σκέφτονται.
Όσο και να ήλπιζες όλον αυτό τον καιρό ότι η υπόθεση στα Γλυκά Νερά δεν θα αποδειχτεί όσο άρρωστη έδειχνε ότι πάει να αποδειχτεί, δεν μπορεί παρά να σου φέρνει στο μυαλό την υπόθεση που συγκλόνισε την Αμερική πριν από 2 χρόνια.
Την υπόθεση του Chris Watts.
1/
O Watts είναι αυτός.
36 ετών, πατέρας δύο κοριτσιών, της 3χρονης Celeste και της 4χρονης Bella και σύζυγος της 5 μηνών εγκύου Shannan.
2/
Ο Watts γνώρισε την Shannan από το FB το 2010, την παντρεύτηκε το 2012, το 2013 και το 2015 κάνουν τα κοριτσάκια, το 2015 αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το Μάιο του 2018 η Shannan κάνει live στο FB ότι είναι έγκυος την ώρα που ο Watts παίζει με τα παιδιά από πίσω.
Η προχθεσινή απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία φαίνεται κάτι μακρινό γιατί αφ' ενός η γενιά μας κατά βάση τις έχει βιώσει ως κεκτημένο και αφ' ετ' ετέρου η Πολωνία φαίνεται "μακρινή" χώρα.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Βασικά η ιστορία είναι η εξής.
1/
Αν παίρναμε όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, το πιο σημαντικό δεν είναι η πιθανή επανεκλογή Τραμπ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για υγεία, διεθνείς σχέσεις, περιβάλλον, κοινωνία κτλ.
Αλλά η επερχόμενη επιλογή της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
2/
Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν 8 μέλη και τον Chief Justice. Τα μέλη διορίζουν οι εκάστοτε Πρόεδροι των ΗΠΑ.
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι αναλόγως ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, επιλέγονται και οι αντίστοιχης ιδεολογίας Ανώτατοι Δικαστές.
3/
Επίσης τυχαία ή όχι την επόμενη μέρα ο Tucker Carlson είπε αυτό για το θέμα.
“Kenosha has devolved into anarchy because the authorities in charge of the city abandoned it. So are we really surprised that looting and arson accelerated to murder?"
Η Theranos ήταν μια ιδιωτική start-up που ιδρύθηκε το 2003 από μια 19χρονη τότε ονόματι Elizabeth Holmes, υποσχόμενη ότι ανακάλυψε μια τεχνολογία για να γίνονται εξετάσεις αίματος με το 1/1000 της απαιτούμενης ποσότητας αίματος.