Deze week lekte via persburo AFP een concept van het IPCC-klimaatrapport uit. Met daarin verontrustende nieuwe analyses over omslagpunten en de gevolgen van klimaatverandering. Tot nu toe bleef het heel stil in NL over dit #Klimaatrapport. 1/🧵
2/ @NLRebellion heeft terecht in een nieuwsbrief uitgelegd wat er aan de hand is. Lees de uitleg van XR in een uitgebreide draad en deel deze met anderen! #Klimaatrapport
Deze week ging @ForFutureNL de straat op in Den Haag, waren er acties van @ABPfossielvrij in Amsterdam en Heerlen, vandaag met onder meer @Handelanders, #KlimaatrechtvaardigheidNU in de Eemshaven en zondag op verschillende plaatsen in NL. check: klimaatrechtvaardigheid.nu 3/n
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC - het klimaatpanel van de Verenigde Naties) komt over enkele weken bij elkaar om het eerste deel van het Assessment Report 6 (AR6) te bespreken en alvast vrij te geven
De klimaatrapporten van het IPCC zijn gebaseerd op onderzoeken van wetenschappers van over de hele planeet en worden als enorm gezaghebbend beschouwd. AR5 (2014) was de basis voor het klimaatakkoord van Parijs (2015).
Een conceptversie van het hele AR6 is deze week 'gelekt' aan het Franse persbureau AFP. Vermoedelijk is het gelekt door iemand die vond dat het niet allemaal snel genoeg gaat en wil dat de wereld sneller in actie komt.
Het is een heftige boodschap: dat zelfs een conservatieve club als het IPCC dit soort bewoordingen gebruikt laat zien in wat voor crisis we ons bevinden. standaard.be/cnt/dmf2021062…
De toon van AR6, geschreven door honderden wetenschappers, schommelt tussen onheilspellend en de hoop dat de mens zijn lot verandert door onmiddellijke en drastische maatregelen.
Het volledige beoordelingsrapport van 4000 pagina's, dat veel alarmerender is dan dat uit 2014, is bedoeld om beleidsbeslissingen te onderbouwen. ipcc.ch/assessment-rep…
De belangrijkste conclusies zullen ongewijzigd blijven, maar het wordt pas in 2022 officieel gepubliceerd, als het door alle 195 lidstaten is goedgekeurd...
Te laat voor de cruciale internationale bijeenkomst over klimaat en biodiversiteit die gepland is voor november 2021 (COP26 Glasgow).
Het IPCC waarschuwde al in het tussenrapport uit 2018 dat een opwarming van 1,5 graad allerminst veilig is en gaf aan dat er nog kans is om verdere opwarming te stoppen. Nu is de toon anders, heel anders. unfccc.int/topics/science…
Het IPCC zegt nu dat een opwarming 1,5 graad "onomkeerbare" gevolgen zal hebben. joop.bnnvara.nl/nieuws/gelekt-…
En sterker nog, dat het leven op aarde zoals wij dat kennen tegen 2050 onontkoombaar is veranderd door klimaatverstoring: grote tekorten aan veilig drinkwater, ondervoeding, versneld uitsterven van soorten en enorme groepen klimaatvluchtelingen.
Kinderen die nu geboren worden, hebben hier als ze dertig zijn volop mee te maken. Het IPCC zegt dat dit hoe dan ook gaat gebeuren, ongeacht het tempo waarin de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen.
Ze stellen dat de verwoestende gevolgen van de opwarming van de aarde voor de natuur en de mensheid die ervan afhankelijk is, steeds sneller gaan, en al ruim voor 2050 pijnlijk voelbaar worden, overal op aarde.
'Het leven op aarde kan zich herstellen van grote klimaatveranderingen door te evolueren naar nieuwe soorten en nieuwe ecosystemen te creëren', aldus de samenvatting. 'De mensheid kan dat niet.'
Een belangrijke conclusie is dat de drempel waarboven opwarming als aanvaardbaar kan worden beschouwd omlaag moet. france24.com/en/live-news/2…
Door de ondertekening van het akkoord van Parijs in 2015 heeft de wereld zich vastgelegd op maximaal 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en liever nog: maximaal 1,5 graad.
Nu schat het IPCC dat een overschrijding van 1,5 graad al leidt tot 'ernstige gevolgen, eeuwenlang, en soms onomkeerbaar'. vpro.nl/programmas/teg…
Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie is de kans dat deze drempel van 1,5 graden over één jaar wordt overschreden nu 40% en is het al niet meer mogelijk is om onder die grens te blijven. public.wmo.int/en/media/press…
'Het ergste moet nog komen, met implicaties voor het leven van onze kinderen en kleinkinderen veel meer dan voor dat van onszelf', benadrukt het IPCC. theguardian.com/environment/20…
Het klimaat is al veranderd. Met een gemiddelde temperatuurstijging sinds het midden van de 19e eeuw van meer dan 1,1 graad zijn de effecten nu al ernstig en zullen ze steeds heviger worden, zelfs als de CO2-uitstoot wordt beteugeld.
Zij die het minst schuld hebben aan deze emissies zijn degenen die het meest te lijden krijgen. Inheemse volken, met de kleinste voetafdruk van ons allemaal, verliezen hun leefgebied, levenswijzen en levens.
Voor veel dieren en plantensoorten is het te laat: 'Ook bij 1,5 graad veranderen de levensomstandigheden voor sommige organismen zo sterk dat zij zich niet kunnen aanpassen', aldus het rapport, waarmee wordt verwezen naar de koraalriffen waarvan een half miljard mensen...
...afhankelijk zijn. Tot de soorten die gevaar lopen, behoren de dieren van het Noordpoolgebied, een gebied dat drie keer sneller opwarmt dan gemiddeld. Ook de voorouderlijke levenswijzen van volkeren die in nauw contact met het ijs leven, kunnen verdwijnen.
Landbouw, veeteelt, visserij, aquacultuur… 'In alle voedselproductiesystemen nemen plotselinge verliezen toe', zo wordt in het rapport opgemerkt, waarbij klimaatverstoring de 'belangrijkste drijvende kracht' is.
De mensheid is niet toegerust om deze verslechtering van de situatie het hoofd te bieden. 'De huidige aanpassingsmogelijkheden zijn ontoereikend om het hoofd te bieden aan toekomstige klimaatrisico's', waarschuwt het IPCC.
In 2050 worden honderden miljoenen inwoners van kuststeden bedreigd door frequente vloedgolven, veroorzaakt door de stijgende zeespiegel, die op hun beurt leiden tot aanzienlijke migratie.
Bij 1,5 graad opwarming worden 350 miljoen extra inwoners van steden blootgesteld aan watertekorten, 400 miljoen bij +2 graden. Met die extra halve graad worden 420 miljoen extra mensen bedreigd door extreme hittegolven.
'De aanpassingskosten voor Afrika stijgen naar verwachting met tientallen miljarden dollars per jaar boven +2 graden', voorspelt het rapport. In de tekst wordt ook gewezen op het gevaar van opstapelingseffecten.
Sommige regio's en bijna alle kustgebieden kunnen worden getroffen door drie of vier gelijktijdige rampen, of zelfs meer: hittegolf, droogte, cycloon, branden, overstromingen, door muggen overgebrachte ziekten.
Bovendien moeten we rekening houden met de versterkende effecten van andere schadelijke menselijke activiteiten: vernietiging van biodiversiteit, bodemerosie, overexploitatie van hulpbronnen, vervuiling, verspreiding van ziekten.
Die moeten we allemaal tegelijk aanpakken. Dan zijn er nog gevaren rond de 'kantelpunten', die tot drastische en onomkeerbare verandering leiden.
Bij 2+ graden opwarming zou het smelten van de ijskappen van Groenland en West-Antarctica (met water om de zeespiegel 13 cm te laten stijgen) volgens recent onderzoek kunnen leiden tot een 'point of no return'. Daarom 'telt elke fractie van een graad', benadrukt het IPCC.
Andere kantelpunten zijn bijvoorbeeld de Amazone - met de oceanen de longen van de planeet - die dreigt in een savanne te veranderen en het vrijkomen van methaan uit de permafrost in Siberië, Alaska en Noord-Canada wat zorgt voor een verdere temperatuurstijging van...
...0,2 - 0,3 graden. Er bestaat niet één wondermiddel om deze systemische problemen op te lossen. In plaats daarvan kan één enkele actie een cascade-effect hebben.
Het behoud en herstel van mangroven en onderzeese kelpwouden bijvoorbeeld, die 'blauwe koolstofputten' worden genoemd, vergroten niet alleen de koolstofopslag, maar beschermen ook tegen overstromingen, terwijl ze een habitat bieden voor vele soorten en voedsel voor de...
...kustbevolking. Het rapport is glashelder. De mensheid kan haar lot in de richting van een betere toekomst alleen sturen door vandaag krachtige maatregelen te nemen om de op hol geslagen economische groei van de tweede helft van de eeuw een halt toe te roepen.
'We hebben een radicale transformatie nodig van processen en gedragingen op alle niveaus: individuen, gemeenschappen, bedrijven, instellingen en regeringen', aldus het rapport. 'We moeten onze manier van leven en consumeren herdefiniëren.'
Het rapport stelt bijvoorbeeld dat we door de consumptie van rood vlees te halveren, en de consumptie van noten, fruit en groenten te verdubbelen, de voedselgerelateerde uitstoot halverwege deze eeuw met maar liefst 70 procent terugdringen.
De inhoud en de boodschap van het rapport zijn veel om in een keer te verwerken. Maar niet alle hoop is vervlogen.
Want zoals Myles Allen laatst tegen de Guardian zei naar aanleiding van het rapport: 'It’s important that people don’t think: we’re doomed anyway so why bother?' Iedereen die vandaag in actie komt, draagt bij aan minder leed en klimaatchaos in de toekomst. 💚

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Thomas de Groot

Thomas de Groot Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(