'Er zijn veel vrouwen wier prestaties in de geschiedenisboeken zijn toegeschreven aan hun echtgenoot, collega of mannelijk familielid.' 'Het is een wijdverbreid fenomeen.' Een draadje: 1/10 nos.nl/l/2285259
Dit fenomeen wordt het Matilda-effect genoemd, naar suffragette en abolitionist Matilda Joslyn Gage die het voor het eerst beschreef. 2/10 en.m.wikipedia.org/wiki/Matilda_e…
Lees hier de verhalen van 5 vrouwen die de Nobelprijs hadden moeten krijgen voor wetenschappelijke ontdekkingen. De prijs ging naar mannen in hun omgeving. Lisa Meitner, Alice Ball, Rosalind Franklin, Esther Lederberg, Jocelyn Bell Burnell. 3/10 medium.com/s/the-matilda-…
En er zijn zo veel meer: 'Ze waren belangrijk voor de wetenschap, maar deze vrouwen stonden tot nu toe in de schaduw.' Lees deze prachtige serie ongekende vrouwen in @nrc door Margriet van der Heijden @nrcwetenschap 4/10 nrc.nl/rubriek/ongeke…
'Veel vrouwen speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne filosofie, maar hun bijdragen zijn veelal onopgemerkt gebleven.' @project_vox wil de canon uitbreiden met grote filosofes. 5/10 projectvox.org/about-the-proj…
En in de kunst: "De geschiedenis is vergeven van kunst van vrouwen die is toegeschreven aan mannen, geregeld omdat het werk ‘te goed’ werd geacht voor die vrouw. Of anders niet verkocht," schrijft @wietekevanzeil 7/10 volkskrant.nl/cultuur-media/…
Het treurige is: musea zullen niet snel naambordjes aanpassen van werken die onterecht aan een man zijn toegeschreven: 'de waarde van het werk zal dan dalen,' zegt @KarinHaanappel 8/10 eenvandaag.avrotros.nl/item/kunstwerk…
Het is niet alleen iets van vroeger. "Mannen krijgen bij gelijke prestaties nog altijd betere beoordelingen, meer geld, meer citaties, meer status en erkenning," zegt @IngridRobeyns. Net als in andere sectoren. 9/10 dub.uu.nl/nl/blog/vrouwe…
Overigens, met kennis en prestaties van gekoloniseerde mensen is hetzelfde gebeurd. En dit is nog steeds gaande. 10/10 opendemocracy.net/en/wests-ongoi…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vroeger mochten vrouwen niet naar het openbare toilet. Later protesteerden middenklasse vrouwen dat ook arbeidersvrouwen 'hun' damestoiletten gebruikten. Toen in Zuid-Afrika en de VS alle toiletten opgesteld werden voor zwarte mensen, volgde hevig protest. #transfobie
De geschiedenis van het openbaar toilet is er een van uitsluiting en discriminatie van gemarginaliseerde groepen. Vandaag de dag zijn trans vrouwen nog altijd nergens echt welkom. #transhaat 2/4
'The current backlash against the inclusion of gender neutral public toilets, and the moral panic about which toilets trans people use, tells us a lot about how gender is seen.' 3/4