1/18 Mina Protocol $mina İncelenmesi için en çok istek gelen projelerden birisiydi. Sadece Mina özelinde değil genel anlamda Blokchain teknolojisi üzerine de oldukça detaylı ve doyurucu bir flood olduğunu düşünüyorum. Kahvenizi alıp pazar keyfini çıkarın.
2/18 Mina Protocol “Layer-1” 1. Katman veya ana katman olarak nitelendirilir. Katmandan kasıt kabuk gibi değil ana zincir olması nedeniyledir. Layer-2 ler ise Polygon gibi kendi ağı olsa bile köprülerle ana zincire bağlı yan zincir görevi görür.
3/18 Buradan anlayacağımız Mina, Bitcoin veya Etherium gibi blockchain projesidir fakat eski teknolojilerden daha cazip çözümlere sahiptir. Bu çözümlerden bazılarını sıralayalım.
4/18 Kriptografik kanıt: En önemli özelliklerinden birisi dünyanın en hafif blockchaini olması. Her kullanıcı konvansiyonel blokzincir teknolojisinde zincirin başından beri tüm verileri kontrol etmek için yüzlerce gigabyte lık veriyi indirmek zorundadır.
5/18 Mina’da önceki blokların fotoğrafının çekilerek sonraki bloklara aktarılması sayesinde sadece 22kb lık sabit boyutlu kanıt dosyası ile bu durumu çözüyor olmasıdır. Yani her kullanıcı için gayet kolay bir şekilde erişilebilirdir.
6/18 Bu atılım, bir tür kısa ve öz kriptografik kanıt olan zk-SNARK'lar sayesinde mümkün olmuştur. Bir Mina düğümü her yeni blok ürettiğinde, bloğun geçerli olduğunu doğrulayan bir SNARK kanıtı da üretir. Tüm düğümler, tüm zincirin aksine küçük kanıtı saklayabilir.
7/18 Zk-SNARK: “Sıfır-Bilgi Özlü Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanı” anlamına gelen bir kısaltmadır. Bir zk-SNARK, bir tarafın belirli bilgilere sahip olduğunu bu bilgiyi ifşa etmeden kanıtlamasına izin veren kriptografik bir kanıttır.
8/18 Örnek olarak şöyle anlatayım mesela bir kyc onayından geçeceksiniz fakat sizin yasaklı ülkelerden başvuru yapmamanız gerekiyor. Sizin adresinizi paylaşmadan hatta Türkiyede yaşadığınızı bile bilemeyecekleri şekilde yasaklı ülkelerde ikamet etmediğinizin kanıtını sunabilir.
9/18 Trilemma: Mevcut olan ağlarda genelde Merkeziyetsizlik, Güvenlik ve Ölçeklendirme üçlüsünden 2 tanesini karşılamak nispeten kolayken 3 tanesini eş zamanlı yapmak çok zor. Mesela Etherium merkeziyetsiz ve güvenli olmasına rağmen ölçeklendirme sorunuyla yıllardır uğraşıyor.
10/18 Mina ise üçünü birden sağlayarak Trillemayı ortadan kaldırdığını savunuyor. Ölçeklendirme: Aynı anda çok sayıda işlemle başa çıkabilmesidir.
11/18 Bitcoinin ortalama blok oluşturma süresi 10 dk. Etheriumun 14-15 saniye. Mina’nın ise ortalama 3 dk. Şimdi bu kısmı elimden geldiğince doğru açıklamaya gayret edeceğim. Blok süresinin kısa olması sadece hızlı olduğu anlamına gelmez. 1 Blokdaki işlem kapasitesi de önemlidir.
12/18 Mesela bitcoin saniyede maximum 7 işlem gerçekleştirebiliyor ve 10 dakikada 1 blok ürettiğine göre 10x60= 600 saniye, 600x7= 4200 Bir bloktaki işlem kapasitesini bitcoin için üst seviyede 4200 gibi bulabiliriz.
13/18 Aslında hızlarını kıyaslayacaksak hepsinde saniyedeki işlem kapasitesini kıyaslamalıyız. Solana saniyede 50000 işlem yapabiliyor, Matic saniyede 7200 işlem. Etherium ise saniyede 30 işlem yapabiliyor. Bu arada Solana’ya da selam çakmış olalım gayet hızlı bir blokzincir.
14/18 Minayı merak edenler için resmi ağızdan bilgiyle karşılaşmadım ama bazı makalelerde 2000 tps gördüm. Kendi medium makalelerinde uçuk tps değerlerini görmek merkeziyetsizlikten uzaklaşmak demek olduğunu söylüyorlar. medium.com/minaprotocol/s…
15/18 Çok hızlı olmadığını ama ölçeklendirme sorunu olmayacağını görebiliyoruz. Trilemma konusunu uzattım artık yatırımcılara geçelim
Multicoin Capital, Polychain Capital ve Coinbase Ventures gibi top tier yatırım şirketlerini görüyoruz. Gayet tatmin edici ve güven oluşturuyor.
17/18 (837/172)*213= 1 milyar $ market değerine ulaşacak 30. Ay civarlarında 3 seneye yakın oluyor.
18/18 Takım üyelerinin de tecrübeleri gayet yeterli seviyede. Bu kalibrede proje için bu fiyatlar gayet makul bana göre. Yine de projenin devamında işleyişini, ekibin başarısını da takip edeceğiz. Eğer gidişat için negatif gelişmeler görürsem kesinlikle paylaşırım. İyi pazarlar.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/19 Covalent $cqt Bugün yine sizlere keyifli bir inceleme sunmaya çalışacağım. Bu incelemelerin en büyük katkısı sadece projeyi tanımanız değil, mevcut teknolojileri hakkında da mümkün olduğunca detay bilgiler edinmeniz, muadilleri ile karşılaştırabilmeniz olacaktır.
2/19 Bunu sağlarken de teknik dökümanlardan birebir çeviriler kullanarak sizi sıkmak yerine kendi ifadelerimle anlaşılır bir şekilde aktararak, akılda kalıcı olması ve içeriğin zenginleşmesi için gayret edeceğim.
3/19 Covalent basitçe Blockchain üzerinde veri sağlayıcı olarak hizmet etmektedir. Blockchain’in sürekli güncellenen bir ansiklopedisi veya Google’ı olarak düşünebilirsiniz.
1/16 Size söz verdiğim gibi gönderdiklerinizin içinden meme coinleri, yeterli veri elde edemediklerimi, sahip olduklarımı ve önceden bilgi verdiklerimi eledim Bondly Finance’ı incelemeye karar verdim. Sebebi ise daha fazla verinin ulaşılabilir olmasıydı.
2/16 Öncelikle sitesine göz gezdirdim ve klasik nft marketlerden bir tık daha ileride olduğunu söyleyebilirim. Bazılarında sadece kart koleksiyonları olduğu gibi bazılarında da sadece grafiksel dökümanlarla sınırlı oluyor. bondly.finance
3/16 Bondly’de müzik, görsel sanat, spor ürünleri, farklı tokenlar stake ederek nft launchpad ve nft swap gibi ilave özellikleri var. Nft marketlerin rarible ve opensea harici diğerleri şimdilik pastadan dilim kapmakta zorlanıyorlar. Koleksiyon kartları işine de pek aşina değilim
1- Sizi bir konuda uyarmak istiyorum bana sürekli coin soruları geliyor fakat piyasa hakkında masada duran seçenekleri söyleyip bu konuyla ilgili bilgilendirmemizi de yapalım. $btc, btc.d, eth, others.d ve total2 şimdilik riskli bölgede olmasalar da önümüzde bazı senaryolar var.
2- Altlar için henüz mega bull başlamadı ama beklentisi sürüyor. Bazıları mega bull diye bir şey yok dese de ister alt ralli deyin, ister mega bull deyin altcoinlerin sert yükselişi beklendiği şekilde olmadı. Bazı coinler güçlü yükselişler yaşasa da sonrasında geri çekildiler.
3- Önümüzde Nisan için 20 gün ve Mayıs ayı tam olmak üzere 50 günlük süre zarfında dananın kuyruğu kopacak ve hangi senaryonun daha gerçekçi olduğunu göreceğiz. $btc, $eth ve diğerleri için mevcut fikirleri sıralayalım.
1- Neden artmıyor serimiz de bitmek bilmedi neyse $erowan/ $rowan ile devam edeyim. Biraz bu konuda sitem yüklüyüm ve hayal kırıklığına uğradığımı da itiraf etmeliyim. Cosmos ağı üzerinde omnichain dex projesi olduğunu söyleyelim baştan ve yaşanan sorunları sıralayalım öncelikle.
2- En başından beri airdrop dağıtamadılar, staking ödüllerini teslim edemediler, mainnet hala çıkmadı çıktığında da token dağıtımı başlayacak ve satış baskısı gelecek, listelenme olmadı, pegging ve unpegging fee leri 0.1 eth civarında. Undelegate süresi ise 21 gün.
3- Yani delegate ettiğinizde staking için 21 gün beklemeniz ve sonunda da ödülü alamayıp üzerine 0.1 eth daha ödemeniz gerekiyor. Yakında da %600 APY ödüllü tokenlar piyasayı basacak. Buna fiyat nasıl dayanır veya dayanacak bilemiyorum. Kısa vade tutmaktan açıkca vazgeçtim.
1- Neden artmıyor serisine Tidal Finance ile devam edelim. Benim için biraz ilginç oldu çünkü FA ile giriş yapmamıştım. Temel analiz ile değil Pols satışında 0.04$ iken Balancerda havuzunda 0.17$ dan yaklaşık x4 ten alınma fırsatı çıktığı için paylaşmıştım.
2- Akşamında Uniswap listelenmesinde kazandıracağını düşünmüştüm ve önce 0.32$ ardından 0.52$ gördü neyse uzatmadan konuya gireyim. Tidal Finance Polkadot ekosisteminde çalışan bir sigorta projesidir.
3- İlk listelenme anında Balancer havuzuna fazla likidite sundukları için yatırımcılarını dolandırmakla vs suçlandı Ceo’su. Belki öncesinde başka davranışları varsa da ben bilmiyorum. Ekip anlaşma noktasında Kylin kadar olmasa da oldukça aktifler.
1- Kylin Network $kyl ile devam edelim. Polkadot ekosisteminin Oracle projesi ve ilave olarak veri işleme özelliği de bulunuyor. Listelenme öncesinde de sonrasında da birçok anlaşma yapmıştı onları tarihli paylaşayım.