Let je op online recensies en beoordelingen als je iets koopt? Lees dan dit draadje. Stel er zijn 2 leveranciers van een product. De ene heeft op een 5-puntsschaal een score van 4,7 gegeven door 4 klanten, de andere heeft 4,2 gegeven door 80 klanten. Welke kies je?
Verleidelijk is natuurlijk om te gaan voor de hoogste score. Maar die score is gebaseerd op een heel kleine steekproef. Niet alleen kunnen die 4 mensen best de vriendjes vd leverancier zijn, de score is ook statistisch minder betrouwbaar. In een kleine steekproef is de kans veel
groter op toevalstreffers. Deze 4 klanten gaven gemiddeld 4,7, maar vraag je het 4 andere klanten dan zou er zomaar iets heel anders uit kunnen komen. Hoe groter de steekproef, hoe betrouwbaarder en minder wiebelig het beeld wordt. Let dus niet alleen op de 'sterren' maar ook op
het aantal beoordelaars. Je kunt er dan meer van op aan dat het een goed beeld geeft.
Nog iets anders om in gedachten te houden: de mensen die producten recenseren zijn geen goede afspiegeling van alle gebruikers. De grote meerderheid van alle gebruikers zit meestal zo'n beetje
in het midden, aan de gematigd positieve kant: 'wel leuk'. Bij internet-recensies overheersen juist vaak de sterk positieve en sterk negatieve meningen. Dat leidt tot een zogenoemde J-curve in de verdeling (plaatje), met een ondervertegenwoordiging van de middenmoot.
Dat komt door de 'brag and moan'-bias: mensen die ontevreden zijn willen hun mening kwijt (klagen, zeuren: moan) en mensen die juist heel tevreden zijn ook – om op te scheppen (brag: kijk eens wat een goede aankoop ík heb gedaan) of gewoon omdat ze hun enthousiasme willen delen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Luistertip! Rudi & Freddie in gesprek met @marjanminnesma v @urgenda. Heel informatief. Ze weet er zoveel van! Zoveel oplossingen zijn er al en worden o.a. in Duitsland al gebruikt. Waarom NL stilzit en de rechten v burgers en vooral onze kinderen schendt. soundcloud.com/rudifreddiesho…
"Niet alle lidstaten voelen urgentie."
"Als we komende 10 jaar niet rigoureus minder uitstoten, passeren we allerlei tipping points en wordt de 2e helft v deze eeuw heel ongezellig.
Bij het klimaatvonnis heeft Urgenda 54 concrete maatregelen voorgesteld. Met een integrale aanpak is nog maar de helft vd energie nodig.