İstanbul Sosyoloji Profile picture
Aug 27, 2021 18 tweets 6 min read Read on X
📝Edebiyat ve Sosyoloji Dersleri 101:

Edebi metinleri sosyolojik gözle nasıl okuruz? Sosyoloji, edebiyata düşündüğümüzden daha yakın olabilir mi? Yazar ne söyler, okur ne anlar, metnin asıl anlamı nedir?

Edebiyat ve sosyolojinin kesişiminde, Türkçede hangi kaynaklar mevcut?👇
Edebiyat ve sosyoloji, birbirine düşünüldüğünden daha da yakın iki alan belki de. Yazarın tarihsel toplumsal koşullarda yeniden anlam kazanması, değişen okur pratikleri, kitabın üretim-tüketim zincirindeki yeri vb. konular edebiyat kadar sosyolojide de önemli bir yer kaplıyor.
Bu ve benzeri konulara ilgi duyanlar için hem edebiyat sosyolojisinin hem de kültürel çalışmalar gibi disiplinler arası alanların sınırlarına girecek pek çok kaynak mevcut Türkçe literatürde. Bunlardan birkaçını birlikte hatırlayalım.
📚 Sanatın Kuralları – Pierre Bourdieu:

Gustave Flaubert'in yazarlık serüvenine etki eden toplumsal koşullar üzerinden edebiyat alanının nasıl oluştuğu, yazarın toplumsal olanla ne türden ilişkiler kurduğu ve bu karşılıklı etkileşimin hangi saiklerle var olduğu ele alınıyor.
📚Edebiyat Sosyolojisi – Gisele Sapiro:

Edebiyat Sosyolojisi alanına dair toplamda bir resim verildiği gibi özellikle kitabın 2. bölümünde yazar, yazarlık, yazarın toplumsal rolü gibi konulara değiniliyor. Metin, temel kavramlara yönelik bir el kitabı niteliğinde.
📚Romanın Yükselişi – Ian Watt:

Kitapta (Defoe, Richardson, Fielding üzerinden) özellikle “roman” türünün yeni yazar tipine, o tipin hem edebiyat kamusu içindeki rolü hem de toplumsal pozisyonuna olan etkisine, burjuvazi-edebiyat ilişkisine değiniliyor.
📚Kurmacanın Retoriği – Wayne C. Booth:

Çalışmanın özellikle 2. kısmı (Kurmacada Yazarın Sesi) ve 3. kısmı (Gayrişahsi Anlatı) daha ziyade edebiyat tekniği açısından "yazarın metindeki durumunu" ele alıyor. Metinde “Yazar-Okur-Eser” üçgeninin sosyolojisi de okunabilir.
📚Kültür – Raymond Williams:

Kitap, ele aldığı konuları "sanat" üst başlığıyla inceliyor. Sanatın toplumla ilişkisi üzerinden yer yer sanatçının durumu, sanatçı-sanat eseri ilişkisi inceleniyor. Metin, edebiyat sosyolojisi çalışmaları için de okurun önünde epeyce kapı aralıyor.
📚Kültür ve Toplum – R. Williams:

Kültürel çalışmalar alanının kurucu metinlerinden. Burada, sanayi toplumuyla birlikte edebiyat dünyasının yeniden şekillenmesi, yazarın toplumsal durumu, yazara yüklenen misyon gibi konular ele alınıyor. İlgi duyanlara alternatif bir kaynak.
📚Sanatın Toplumsal Üretimi – Janet Wolff:

Sanatın, bireysel bir düşünme pratiği mi yoksa toplumsal bir etkileşimin çıktısı mı olduğundan hareketle sanatçının/yazarın, eser/metin karşısındaki durumunu ele alan, sanat/edebiyat sosyolojisi çalışmaları için alternatif bir metin.
📚Batı Kanonu – Harold Bloom:

Sosyolojik çalışmaları bütünleyecek cinsten olan alanın kült eseri, Batı edebiyatına yön veren metinleri, yazarların toplumsal konumlarını da ele alarak inceliyor ve böylece kanonu oluşturan toplumsal dinamikleri de anlamaya yardımcı oluyor.
📚Edebi Üretim Teorisi – P. Macherey:

Edebiyatın bir üretim alanı olduğundan hareket eden yazar metinde farklı yazarlar ışığında bu üretimin başlıca problemlerini ele alıyor. Bu çerçevede yazarın toplumsal konumu ve yazarlık dilinin oluşumuna dair dikkat çekici noktalar sunuyor.
📚Başlangıçlar – Edward W. Said:

Said, bir eserin ortaya çıkış aşamasındaki tarihsel toplumsal koşullar, felsefi eğilimler, psikolojik boyutlar nelerdir gibi sorulardan hareketle edebi eserlerin üretimlerinde rol oynayan başlıca etmenleri sosyolojik bir perspektiften ele alıyor.
📚Dünya Edebiyat Cumhuriyeti – P. Casanova:

Metin, edebiyatın oluşumuna etki eden tarihsel, sosyolojik, ekonomik, politik etmenler odağında eserler ve yazarları inceliyor. Kitabın isminde “dünya” geçmesine rağmen çalışmanın Batı edebiyatıyla sınırlı kaldığını vurgulamak gerek.
📚Edebiyat Nedir? – Jean Paul Sartre:

Yazarı, yaşadığı dönemin toplumsal gerçeklerinden hareketle eylemini belirleyen bir aydın olarak gören Sartre bu metninde “içeriden” bir gözlemle edebiyata ve farklı alt alanlarına dair kendi felsefesinden hareketle yaklaşıyor.
📚Mucizevi Göstergeler – Franco Moretti:

Edebi eserlerin, yazıldıkları dönemde hangi toplumsal dinamiklerden hareketle ortaya çıktığını, pek çok farklı edebi türden hareketle ele alıyor. Eser, edebiyat eleştirisi olduğu kadar sosyolojik de bir inceleme kitabı.
Son bir not olarak gerek edebiyata gerek sosyolojiye farklı gözle bakmamıza yardımcı olacak buradakilere benzer metinleri listeye eklememizin ve listeyi zenginleştirmemizin mümkün olduğunu hatırlatalım.
📝Edebiyat ve Sosyoloji Dersleri 101:
paylaşımını arkadaşımız İlker ASLAN @_ilkeraslan hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

Jun 10, 2023
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım. Image
Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Tez konusu bebeklerin ilk sözcükleri idi. Konuya ilkin Piaget’nin perspektifiyle yaklaştı (Piaget hk: ). Araştırmaları onu psikodilbilim tartışmalarına itti. Bu bağlamda Bruner’in çok yönlü çalışmaları ilgisini çekti.
Read 39 tweets
Jun 9, 2023
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.

🔗Dergiyi çevrimiçi incelemek için:
iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/sen… ImageImage
Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.

İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Hazırlık çalışmalarında bölüm öğretim üye ve yardımcıları özveriyle çalıştılar. Murat Şentürk @muratsenturke Hocadan başlayarak tüm arkadaşlarımıza, derginin A-Z’ya neşir sürecinin aksamaksızın yürütülmesini sağlayan Adem Başpınar @adembaspinar Hocaya çok teşekkür ederiz.
Read 4 tweets
Mar 3, 2023
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.
Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
>>> ardından bu blokları birbirlerine özel şifrelerle bağlamışlardı. İlk başta kulağa basit gelen bu şifreleme işlemi, aslında çok ince bir detay barındırıyordu: Haber ve Stornetta blokları birbirine bağlamak için şifreleri oluştururken bloklar içindeki bilgiyi kullanıyordu.
Read 50 tweets
Nov 25, 2022
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇 Image
“… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”

1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Kayra’nın ablaları ve abisinin çocukluk yılları Trabzon’da geçmiş ama ailenin bitmeyen göç çilesi 1916 yılında Rus işgalinin ardından tekrar başlamıştır. Böylece Kayra çocukluk yıllarını işgal İstanbul’unda geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’na erken yaşta tanıklık etmiştir.
Read 90 tweets
Nov 23, 2022
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz.. ImageImage
📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı." Image
📝 "Konuşmamda başvuracağım Doğu ve Batı kavramlarını kullanırken Eric Hobsbawn’dan yararlanacağım. Batı kavramı, Hobsbawn’a göre “entelektüel bir kurgu”dur. Yani sınırları kesin olarak tayin edilebilecek coğrafyaya işaret etmez. Doğu'yu da bu şablon çerçevesinde kullanacağım." ImageImage
Read 5 tweets
Oct 21, 2022
🔎✍️🔗
The American Soldier (TAS)...

2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇
Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Samuel A. Stouffer öncülüğünde, sosyolog, psikolog ve istatistikçilerin yanı sıra askerî ve sivil personelin de aralarında bulunduğu büyük bir ekip çalışmasının ürünü olan TAS, ilk önemli disiplinlerarası çalışmalardan biri olarak nitelendirilmektedir.
Read 28 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(