Yeni silsile (#FLOOD): Bor madeni neden altın, petrol ve uranyumdan daha stratejik bir hammadde olacak? Yakın gelecekte Türkiye’nin önüne hangi fırsatlar çıkacak? Bu fırsatlardan istifade etmek için Türkiye’nin ne yapması lâzım? #bor #boron
Borun hammadde olarak çıkartılıp satılmasının Türkiye’ye getireceği fazla bir şey yok. Tersine saflaştırılmış, işlenmiş ve ilaç, radar, nükleer yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüşmüş olarak bor altından değerli.
Bor ile yapılan deterjanı, gübreleri duydunuz muhakkak. Daha az bilinen şeylerden biri zırh ve kurşun geçirmez yelekler. Ama borun değeri yakın gelecekte bunların çok üzerine çıkıp muazzam bir seviyeye gelecek. Neden? etimaden.gov.tr
Öncelikle hatırlatalım; borik asit halen nükleer santrallerde reaksiyon hızını kontrol etmek ve gerekirse reaksiyonu durdurmak için kullanılıyor. nuclear-power.com/glossary/boron…
Fakat çok daha önemli gelişmeler var: Halen araştırma seviyesindeki nükleer füzyon santralleri insanlığın gelecekteki enerji ihtiyacı için en büyük umut. Avrupa 16 milyar €, Rusya – Japonya – Çin -Güney Kore koalisyonu 20 milyar € yatırım yaptı. Nedir?
Mevcut enerji üretme yöntemlerine göre çok daha verimli bir sistem söz konusu. Meselâ odun ateşinden kömüre, kömürden uranyuma geçiş sırasında yaşanan hızlı değişimleri düşünün. Sadece enerji üretmek değil motorlar ve silahlar da tamamen dönüşecek. Nasıl oluyor?
“Tokamak” reaktöründe döteryum ve trityum gazı 150 milyon dereceye kadar ısıtılıyor ve bir plazma oluşturmak üzere iyonize ediliyor. Bu sıcaklıkta bütün metaller eridiği için çok güçlü bir manyetik alan ile reaktörün çeperleri korunuyor ama şimdilik bu proses sıkıntılı. Zira…
Zincirleme reaksiyonu başlatmak için harcanan enerji üretilen enerjiden fazla. Bunu çözmek için bilim adamları, bor tozunun füzyon plazmasına serpilmesi veya tokamak iç çeperinin bor ile kaplanması üzerine çalışıyor.
Enerjide devrim olacak bir başka teknoloji de anötronik füzyon. Bu serbest bırakılan enerjinin çok azının nötronlar tarafından taşındığı bir füzyon şekli. Bu teknolojinin yakıt adayları helyum, döteryum, lityum ve bor. Araştırmalarda en iyi neticeleri veren yine “bizim” bor.
Yani yakın bir gelecekte şimdikinden çok daha güvenli ve misli ile verimli nükleer santraller bor sayesinde inşaa edilecek ve bir kısmının yakıtı da bor olacak.
Bunun yanında bor nitrür benzersiz özelliklere sahip: Dayanıklı, süper ince, şeffaf, yalıtkan, hafif ve ısı iletiyor. Optoelektronik ve piezoelektrik özellikleri sayesinde savunma, radar, enerji ve uzay teknolojilerinde vazgeçilmez bir malzeme. Tanımlar…
Optoelektronik (optronik) : Işıkla ilgili elektronik araçlar ya da sistemler üzerine çalışmalar ya da uygulamalar. Piezoelektrik: Mekanik baskı gören bir malzemenin elektrik alan ya da elektrik potansiyel değiştirme yeteneği.
Burada durup şu soruyu soralım: Neden bor? Element tablosunda 118 element varken neden bütün yüksek teknoloji uygulamalarında bor öne çıkıyor?
Çok garip elementler olan bor (B), berilyum (Be) ve bazı lityum (Li) izotopları, sür’ati ışık hızına yaklaşan ve kozmik ışınlar adı verilen yüksek enerjili parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Yani oluşumları nadir ve yıldızlarda “doğan” elementlerden farklı.
Bor bir yarı metal. Yani metallerle etkileşime girdiğinde ametal, ametallerle tepkime verirken de metal gibi davranıyor. Yarı metaller diyot ve transistör gibi modern elektroniğin temel parçalarının ham maddeleri. Zira dış etkilerle elektromanyetik “davranışları” değiştirilebilir
Bor, ışıkla akvite edilebilen elektromanyetik vasıfları sayesinde optik ve optik-silikon hibrid bilgisayarlar için vazgeçilmez malzeme. Nedir? Elektron yerine foton kullanan yeni kuşak bilgisayarlar. Neden önemli?
Nanoteknoloji ilerledikçe daha küçük işlemcilere duyulan ihtiyaç artıyor. Oysa elektronların büyüklüğü, sınırlı hızı ve ısınmaya yol açması bu gelişmeye engel. Elektron yerine fotonun geçmesi muhtemel. Çözüm? Işığın şiddetiyle hal değiştiren bileşenler geliyor. Yani?
Yani bilgisayarların meşhur 0/1 (mantıksal doğru/yanlış) verileri iletkenlikle değil saydamlıkla depolanacak. 0.5 volt üzeri iletken olan bir yarı iletkenin yerine x lümen üzeri ışık şiddeti gelince saydam olan yarı saydam bileşenler konacak. Bor nerede peki?
Elektronik bilgisayardan optik bilgisayara bir anda geçmek mümkün değil. Onlarca yıl süren bir geçiş dönemi yaşanacak. Yani yarı iletken çiplerin (işlemci, hafıza, bus, cache…) yarı saydam çiplerle “konuşması” gerekecek. İşte bu “tercüme” için en iyi aday yine bor madeni.
Borun zırh ve kurşun geçirmez yeleklerde kullanıldığını biliyorsunuz ama dünyanın en sert maddelerinden bir olduğunu da biliyor muydunuz? Mohs sertlik cetvelinde elmasın hemen arkasından geliyor. Oysa yoğunluğu 2.34 gr/cm3, elmasın yarısı, çeliğin dörtte biri!
Bor “nötron avcısı” olduğu için nükleer santrallerde kullanılıyor. İleride nükleer atıkların zararsız hale getirilmesinde kullanılması için yürütülen projeler var. Hem yeni santrallerde hem de eskiden beri atıklarla kirlenmiş bölgelerde kullanılabilir. borax.com/applications/n…
Bor atomları birbirlerine öyle sıkı bağlı ki, sesi iletmede elması bile geçiyor. Bu özellik, bor bileşenlerinin elektromanyetik ve optik özellikleri ile birlikte kullanıldığında radar ve sonar için de mükemmel bir malzeme ortaya çıkıyor.
Yine bu birleştirici/sağlamlaştırıcı etkisi sebebiyle bor madeni cam üretiminde uzun süredir kullanılıyor. Bu yolla üretilen camlar sıcaktan soğuğa (veya tersi) geçtiklerinde çatlamıyorlar.
Borun stratejik değerini anlatırken borofen konusuna girmek şart. Eğer grafen hakkında bir şeyler öğrendiyseniz borofen konusunu daha iyi anlayabilirsiniz. Grafeni değerli yapan hemen her vasıf borofende misli ile var.
2015’te 2D (iki boyutlu) bor levhanın (borofen) sentezlenmesinden bu yana, araştırmalar yoğun madde fiziği, kimya, malzeme bilimi ve nanoteknoloji alanlarında hızla ilerledi. Eşsiz fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı borofenin muazzam potansiyel uygulamaları var.
Borofen mekanik, termal, elektronik, optik ve süper iletkenlik gibi istisnaî fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip. Meselâ alkali metal iyon piller, Li-S piller, hidrojen depolama, süper kapasitör, sensör üretiminde ve hidrojen ile ilgili proseslerde kullanılacak.
Biz bunlardan birkaçını kısaca işaret edelim. Fizikçiler, yeni nesil elektronik devreler yapmak için gerekli olan büyük kristal alanlı 2D atom inceliğinde bor levhalarını sentezlediler: sciencedaily.com/releases/2018/…
Borofen kuantum bilgisayarlar için gerekli olan süper iletken yapılarda kullanılacak. sciencedaily.com/releases/2021/…
Kuantum bilgisayarlar neden önemli? Gelecekte neyi değiştirecek?
Uydular, yapa zekâ ile donatılmış dronlar ve füzeler için gerekli olan yüksek kapasiteli pillerde çift katmanlı borofen ümit vadediyor. sciencedaily.com/releases/2021/…
Su Savaşlarının ufukta göründüğü şu günlerde denizden içme suyu elde etmek artık ekolojik değil jeopolitik bir mesele haline geldi. Bor nitrür tuzlu suyun tuzdan arındırılması için geliştirilen uygun maliyetli bir teknolojinin temel bileşeni. sciencedaily.com/releases/2020/…
Su savaşları hakkında bilgi almak için:
Karbon nanotüpler ve grafen zehirli gazların tespitinde oldukça etkili ama formaldehit gibi çok toksik kimyasalları saptayamıyor. Son yıllarda, gaz sensörlerinde borofenin geniş uygulama imkânı keşfedildi. link.springer.com/article/10.100…
Sür’ati 900 metre/saniye üzeri olan yüksek hızlı mermilerin durdurulmasında bor karbür ve silikondan oluşan yeni bir malzeme ümit vadediyor. sciencedaily.com/releases/2020/…
Beyin tümörlerinin tedavisinde bor nasıl kullanılıyor? sodyum borokaptat ve boronofenilalanin enjeksiyonu: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10758326/
Manyetik rezonans görüntülemede bor kullanımı: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9151232/
Nükleer santrallerin güvenliğinde de bor çok önemli. Neden? Yüksek radyasyonlu ortamda bor “nötron durdurucu” rolü oynar. Nükleer reaktörlerde, nötron radyasyonu, fisyon yan ürünlerinin önemli bir bileşeni. Bu radyasyon santrale ve elektronik devrelere zarar verebilir. Üstelik…
Zararlı radyasyon da yayılabilir. Radyasyonu önlemek için kullanılan kurşun levhalar bütün zararlı radyasyonları durdurmaz. Bu nedenle, reaktörleri korumak için bor bakımından zengin beton, cam ve diğer kompozit malzemeler kullanılır.
Bor nötron yakalama özelliği sayesinde kanser tedavisi için de umut verici. Nasıl? Bor bakımından zengin bir etiketleme ajanı hastanın vücuduna veriliyor. Etiketleme ajanındaki bor bileşikleri, vücuttaki tümörlere bağlanıyor. Sonra?
Hedeflenen bir nötron ışını tümöre vuruluyor. Bir bor atomu nötron emdiğinde, uyarılıyor ve bir alfa parçacığı salıyor. Alfa parçacıkları kanserli hücreyi öldürüyor, ancak uzağa gitmiyor. Yani nötronla aktive olan bor, sağlıklı dokuya hasar vermeden tümörü yok ediyor.
Bor ile üretilen borofenin çok garip özelliği daha var: Gen detektörü! Nasıl çalışır?
Bilim adamları, borofenin DNA üzerindeki dört baza (adenin [A], guanin [G], timin [T] ve sitozin [C]) farklı enerji, iletkenlik ve elektron duyarlılığı gösterdiğini keşfettiler. Yani borofen biyolojik DNA dizileme cihazlarında da kullanılabilir. sciencedirect.com/science/articl…
Netice: Başlarken “bor altın, petrol ve uranyumdan daha stratejik bir hammadde olacak” demiştik. Neden? 2040’lara geldiğimizde bugünkü teknolojinin çok ilerisinde ürünler, malzemeler ve araçlarla birlikte yaşayacağız.
Bilgisayarlarımız, ekonomi, silah, ulaşım, enerji, beslenme… Herşey kökten değişim geçirecek. Bu değişimin politik ve jeopolitik neticeleri olacak. Ya Türkiye bunun neresinde? ABD ve Türkiye dünya bor rezervinin neredeyse tamamına sahip iken…
Bor madenine sahip olmak güzel bir şey ama bu potansiyelin zenginliğe ve stratejik güce dönüştürülmesi ayrı bir mesele. Türkiye borofen gibi “akıllı” maddeleri üretmek için malzeme mühendisliğine ve nano teknolojiye ağırlık vermeli.
Bunun yanında uygulama sahalarında liderliğe oynamak için gen mühendisliği, kuantum bilgisayarlar, süper iletkenler gibi araştırma sahalarına uzun caddeli yatırım yapmalı. Bu hamleler sadece devlet değil özel şirketlerce de desteklenmeli.
Zira borun hammadde olarak çıkartılıp satılmasının Türkiye’ye getireceği fazla bir şey yok. Tersine saflaştırılmış, işlenmiş ve ilaç, çelik yelek, nükleer yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüşmüş olarak bor altından değerli. Yani taş değil bilgi satacağız.
Kısacası bor içeren yüksek teknoloji ürünlerinin Türkiye’yi süper güç seviyesine çekmesi mümkün. Tabi 30 yıllık bir bilim ve teknoloji politikası ihdas edilmesi şartıyla.
Vesselâm :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derin Düşünce.Org 🇹🇷🇦🇿🇵🇸🇬🇧🇫🇷🇧🇷🇷🇺🇺🇦

Derin Düşünce.Org 🇹🇷🇦🇿🇵🇸🇬🇧🇫🇷🇧🇷🇷🇺🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DDGrubu

Apr 28
Yeni silsile (#FLOOD): F35 projesi neden çakildi?
🔥Amerika'nın sayıştayı diyebileceğimiz GAO F35'i yerden yere vuran raporlar yayınlamaya devam ediyor.
🔥Mesele prototiplerin kaza yapması değil.
🔥Sürekli yeni sorunlar yüzünden #F35'ler yılda 6 ay piste çakılıp kalıyor.Image
Federal hükümetin mali kaynakları etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını denetleyen GAO (Government Accountability Office) çok ciddi bir meseleye parmak bastı:
- F-35 uçaklarının muharebe görevleri için kullanılaMAmasına ilişkin endişeleri gündeme getirdi. İşte rapordan bazı önemli noktalar:Image
Yüksek kullanılamama oranı: Rapor, F-35 uçaklarının YÜKSEK ATALET ORANINA sahip olduğunu, uzun müddet yerde çakılı kaldıklarını ve muharebe görevlerine hazır olmadıklarını belirtiyor. Bunun temel nedeni onarım ve bakımdır.Image
Read 20 tweets
Apr 2
Yeni silsile (#FLOOD): Biz seçim konuşurken yeni bir dünya kuruluyor; farkında mısınız?
Daha az dolarlı ve daha çok tutuklu bir dünyaya doğru... Cross-Border Interbank Payment System, Dedollarization, BRICS...Image
Cross-Border Interbank Payment System, kısaca CIPS olarak adlandırılan, uluslararası bankacılık işlemlerinde önemli bir rol oynayan bir sistem. Bu sistem, Çin'in uluslararası ticaretinde ve dış ödemelerinde kullanılan bir mekanizma. Image
Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen CIPS, dış ticaret işlemlerini hızlandırmak ve uluslararası finansal entegrasyonunu artırmak için kuruldu.
CIPS, farklı para birimlerindeki bankalar arasında hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Image
Read 16 tweets
Dec 2, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Kissenger... Nobel ödüllü bu hortlağın ölümüyle sadece petrodolar'ın değil, aynı zamanda "Amerika Çağı"nın da sona ermesi semboliktir...

Ölümüne sebep olduğu insanların, yıkılan şehirlerin, perişan edilen hayatların muhasebesi yapılabilse, Hitler ve Stalin gibi kötülük timsallerinin bile önüne geçecek bir zalimdir Kissinger. Neden?

#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal
Image
En sinsi entrikası Yom Kippur Savaşı ve etrafındaki olaylardı.

1973 yılında aralarında Kissinger'ın da bulunduğu bir grup bankacı ve politikacı, dünyada petrol fiyatlarının artırılmasına karar verdi. Daha sonra kendisinin de deyimiyle ABD'de “petrodolarların geri dönüşümünü” sağlamak için. Yom Kippur Savaşı'nın başlamasından altı ay önce Kissinger, yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının dört katına çıkacağını söyledi. Ve böylece oldu.



Image
Image
Image
Image
Kissinger, insan kanıyla Amerikan doları basan zulüm makinesinin mucitlerinden biridir.

#Kissinger #KissingerIsDead #KissingerWarCriminal

derindusunce.org/2018/03/27/dik…
Read 14 tweets
Oct 25, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Enerji savaşlarından dünyayı yakıp kavurduğu şu günlerde LNG gemilerini tanıyalım:
1. Bu özel gemilerin jeopolitik satranç tahtasındaki yeri neden bu kadar önemli?
2. Neden doğal gaz boru hatlarına gerçek bir alternatif olamazlar?
3. Neden bu kadar pahalılar ve zor bulunuyorlar?

Image
Image
Doğal gaz gemi ile taşınmadan önce kademeli olarak 160°C'ye soğutulur ve hacmi 600 kez küçülür. Gaz bu yolla sıvılaştırılır. Image
Denizde görünce onları küre biçimindeki gaz tanklarından tanırız ama bütün LNG gemileri bu içimde değildir; petrol tankerine benzeyen, "düz" güverteli türleri de vardır. Image
Read 24 tweets
Sep 18, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): Tayvan Savaşı zannedilenden daha erken çıkabilir:
Çin neden Tayvan için acele ediyor?
ABD neden bu savaşın başlamasını istiyor?
Tayvan Çin ordusuna ne kadar direnebilir?
Çin’in zaferi veya yenilgisi dünyayı nasıl etkiler?

#china #Taiwan #TaiwanInvasion Image
Çin’in kuzeyinde; gerçek boyutlarda, bire bir ölçekte bir şehir maketi var. Çinli askerlerin 9 senedir işgal talimi yaptıkları bu bina Tayvan’ın başkenti Taipei’deki başkanlık sarayı!

#china #Taiwan #TaiwanInvasion

Image
Image
Image
Birkaç ay önce Amerikalı general Mike Minihan ekibine söyle bir mesaj gönderdi: “Umarım yanılıyorumdur. Sezgilerime göre 2025’te savaşacağız….”. Bu fikre delil olarak da Tayvan ve ABD seçimlerinin tarihlerini işaret ediyor ve Çin’in saldırması için ideal bir dönem olduğunu iddia ediyor.

#china #Taiwan #TaiwanInvasion

Image
Image
Read 70 tweets
Apr 3, 2023
Yeni silsile (#FLOOD): 🇺🇸Amerikan doları dünya hakimiyetini kaybediyor mu, neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak da zemin kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın 🇹🇷Türkiye için neticeleri ne… twitter.com/i/web/status/1…
Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik… twitter.com/i/web/status/1…
Read 43 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(