Un petit país de dimensions semblants a #Catalunya: als anys 70s va fer cas al moviment popular contra les nuclears i a favor de les renovables, avui no te nuclears i si eòlica GlobalData: Renewables in Denmark to reach nearly 100% share | Energy Global energyglobal.com/special-report…
A aquest petit país va neixer l’eòlica moderna fruit d’un moviment popular i no pas de cap centre de recerca d’alt nivell. Encara avui continua funcionant l’aerogenerador de les escoltes TVIND. Aixi es va fer: energie-partagee.org/ressource/tvin…
Es clar que als anys 70s recollien les experiencies eòliques per generar electricitat, fetes per Poul laCour a l’escola d’Askov (1891) i per Johannes Juul a l’illa de Bogo (1952-1962) i a Gedser (1957-1967)
Aerogeneradors a l’illa de Bogo (1952-1962):
-prototipus bipala de 15 kW. -aerogenerador tripala (pala de 13m) de 65 kW, que va funcionar durant 10 anys, conectat a la xarxa produint 80.000 kWh/any
L’aerogenerador experimental, basat en l’experièncía de Johannes Juul, de 3 pales de 24m, 200 kW que va funcionar a Gedser (sud de Dk) entre 1957 i 1967. Vaig tenir l’oportunitat de veure’l in-situ l’estiu de 1981
Es clar que estava aturat, despres que entre 1978 i 1979 es tornés a posar en funcionament, plagar de sensores, en un programa conjunt de recerca entre Dk i els EUA, que aleshores está en dissenyany el Mod-1 al Lewis Research Center de la NASA, a Cleveland.
Cal recordar que el ‘pare’ de l’eòlica moderna va ser en Poul laCour (1846-1908), físic i metereòleg, que va deixar l’Institut Danès de Metereologia, per fer de profe a la Folk High School d’Askov, on va començar a experimentar amb la física del vent, per produïr electricitat.
Des de 1891, amb l’ajut del govern danès, va construir el primer aerogenerador, a partir d’un aeromotor de 4 Pales subministrat per N.J.Poulsen, al qual va acoblar una dinamo i amb l’electricitat feia electrólisis de l’aigua, emmagatzemant l’H2 i l’O2, per enllumenar l’escola.
Des de 1891, amb l’ajut del govern danès, va construir el primer aerogenerador, amb un aeromotor de 4 pales, subministrat per N.J.Poulsen, al qual va acoblar una dinamo i, amb l’electricitat feia l’electrolisis de l’aigua, i amb l’H2 i l’O2, emmagatzemat, enllumenava l’escola
1/21 El passat 1 de juny feia un llarg enfilall entorn de l’apagada del 28 d’abril, i acabava preguntant: com es pot auto-protegir la societat davant aquestes apagades?
I deia: aquí és on entren en joc les micro-xarxes! En parlarem ben aviat . . .
2/21 Doncs bé, ha arribat l’hora de parlar-ne. Avui, #DiadelSol, som-hi!
Què és una micro-xarxa? Quins elements formen una micro-xarxa? Quines avantatges té? Com protegeix de les apagades?
3/21 Una micro-xarxa no és més que un grup de càrregues elèctriques interconnectades i generació distribuïda dins d’uns límits elèctrics clarament definits que actua com una única entitat controlable respecte de la xarxa.
1/8 Ara que els Mitjans de desinformació acaten l’atac ordenat pel govern sionista contra les instal·lacions d’enrquiment d’urani a l’Iran, el que ens amaguen és que l’Estat d’Israel disposa d’armament nuclear. I des de fa una pila d’anys . . . beyondnuclearinternational.org/2024/12/15/isr…
2/8 Ja fa gairebé 20 anys que un diari espanyol publicava un article amb el titol de ‘El Nelson Mandela israelí’. Sabeu a qui es referia? A Mordechai Vanunu,
3/8 Qui és Mordechai Vanunu? És un tècnic nuclear que va alertar al món (any 1986) que l’Estat d’Israel tenia un programa nuclear per disposar d’armament atòmic. Per això va ser condemnat a16 anys de presó.
Ja fa més d’un més, la península ibèrica va experimentar una apagada, les causes de la qual encara no es coneixen. Segurament esdeveniments com aquest poden tenir relació a l’elevat grau d’interconnexions. Vegem-ho . . .
segueix enfilall
1/n La vulnerabilitat de les xarxes elèctriques interconnectades es va posant de manifest arreu, i recentment a l’Estat espanyol n’hi ha hagut una prova, però també hi ha hagut apagades a diferents països europeus. nationalgeographic.com.es/mundo-ng/apago…
2/n Analitzant el naixement i l’evolució dels sistemes elèctrics es pot veure que, en néixer l’electricitat, amb sistemes de generació localitzats i separats entre ells, es proveïen serveis d’enllumenat i de calor a la societat. historiasdenuevayork.es/2018/02/07/pea…
1/22 el passat 22 d’abril – Dia de la Terra (@EarthDay) vaig presentar aquesta obra
Vols saber per que la vaig escritre? Vols conèixer el seu contingut?
Enfilall de 22 piulades . . .
2/22 Perquè vaig escriure-la?
Ja fa més de 30 anys que l’editorial Barcanova havia publicat Les energies netes
I quan feia 30 anys, vaig decidir fer-ne una autoedició actualitzada i ampliada
Enllaç: online.fliphtml5.com/hzdbu/ycaq/#p=6
3/22 Perquè vaig escriure-la?
Per què, als anys 70s, al món estaven passant coses . . .
Tot allò que t’hagués agradat conèixer sobre l’aprofitament de la força del vent al món i a Catalunya i mai ningú t’ha explicat . . . .
Aviat, aviat, . . . . ben aviat . . . .
- com va re-neixer l'eòlica despres de les crisis del petroli dels anys 70s? quins van ser els actors?
- com va re-neixer a Catalunya? qui ho va fer realitat?
Els Sistemes Convertidors d'Energia Eòlica (SCEE):
- dels molins de vent (aeromotors per disposar de força mecànica per moldre, bombejar aigua, . . .) . . . .
- . . . . a les aeroturbines elèctriques (aerogeneradors per disposar d'energia elèctrica)
On?
Quan?
Qui?
Com?