Gerçek zamanlı bilgiler akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlarla elde edilerek bir amaç için birleştirilmektedir. Sanal gerçeklik uygulamaları dijital arayüzler sayesinde müşterilerin sanal mağazaları ziyaret etmesine olanak tanır.
2) Drone'ler
E-ticaret operasyonlarında müşterilere ürünleri teslim etmek için bazı noktalarda sıkıntılar çıkabilmektedir. Drone'lar hem kargo masraflarını azaltmakta hem de teslim sürelerini kısaltmaktadır.
3) Görsel ve Sesli Aramalar
Müşteriler ürünler sesli ya da görsel olarak web üzerinden arayabilmektedir. Akıllı telefonlar ile sesli olarak ürün aramaları yapılmaktadır. Görsel aramalar ise makine öğrenimi sayesinde müşterinin tercihlerini anlamak için kullanılmaktadır.
4) Sohbet Botları
Sohbet botları e-ticarette yapay zekâ teknolojisi sayesinde 7/24 soruları yanıtlayabilmektedir ve ziyaretçileri doğru yönlendirebilmektedir. Bu botlar müşteri hizmetleri maliyetlerini oldukça düşürmektedir.
5) Akıllı Hoparlörler
Akıllı hoparlörler, kullanıcılara rehberlik ve danışmalık yapan yapay zekâ destekli dijital asistanlara sahiptir. Bu asistanların yeni ürünler önerebilmek, satın alma işlemleri gerçekleştirmek gibi geniş kabiliyetleri vardır.
6) API Tabanlı E-Ticaret
E-ticaret platformları için büyük önemi bulunan API entegrasyonları online mağazaların güçlü bir altyapı üzerine kurulmasını ve sorunsuz hizmet vermesini sağlamaktadır.API’ler tutarlılığı kolaylaştırarak müşteriye en uygun ürün veya hizmeti vermektedir.
7) Bulut ERP Sistemleri
Bu sistemler e-ticaret işletmelerinde teslimat hızlarını iyileştirebilmekte, mağazalarını daha uyumlu hale getirebilmekte ve işletmelerin istikrarlı büyümesine yardımcı olmaktadır.
E-Ticaret raporumuz hakkında daha fazla bilgi almak için raporumuza buradan ulaşabilirsiniz. 🔗 mailchi.mp/gooinn/e-ticar…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh