Jag har de senaste åren försökt att få folk att vakna upp gällande några saker, tex de här två sakerna. 1. Koncernerna äter upp de små friskolorna. 2. Det sker bl.a. genom samarbete mellan politiker - skolkoncernerna och samhällsfastighetsbolag.
Snälla läs den här ranten.
Världens rimligaste moderatpolitiker heter Robert och han styr i Lomma. Han har inget emot valfrihet men han har något emot skolkoncernerna. Han har säkerställt att kommunen inte tappar "rådigheten" genom att äga friskolans lokaler. Kommunen har kontroll. svd.se/moderaten-som-…
Några som ser annorlunda på saken är majoriteten i Stockholms stad. De vill inte ha rådighet över friskolornas skollokaler, utan istället sälja ut dem. Men de vill inte berätta vilka lokaler det handlar om. insynsverige.se/documentHandle…
Det är dock inte jättesvårt att lista ut att IES driver verksamhet i några av de aktuella fastigheterna. Ingen annan huvudman krävde 8 månaders detektivarbete av Skolinspektionen.
Bara några veckor innan nämnden som hanterar Stockholms stads skolfastigheter tog det här principbeslutet att sälja ut skollokaler hade man tagit beslut att sälja ut en annan fastighet, även denna med IES som nuvarande hyresgäst. insynsverige.se/documentHandle…
Det här är något kommunen kommer att förlora pengar på. Sammanlagt ger de här fastigheterna ett plusresultat på 50 miljoner om året. Men det är inte viktigt för majoriteten. De ska bort!
Men vilka är det här viktigt för?
Jo, för de skolor som INTE är koncerner och som INTE vill att de lokaler man hyr hamnar hos någon stor samhällsfastighetsjätte som man kan samarbeta med för att växa ännu mer.
Västberga friskola drivs som aktiebolag men omsättningen växer inte genom att starta nya skolor utan bara med den ökade skolpengen.
Det här är en sån där verksamhet som förvisso gör bra vinst vissa år, men som drivs enligt friskolereformens ursprungssyfte: ägare som jobbar i verksamheten.
De här ägarna har skickat ut ett infobrev till vårdnadshavare som skulle kunna vara skrivet av Tankesmedjan Balans, men knappast av Centerpartiet eller Almega. Jag ska visa några klipp men här är hela. drive.google.com/file/d/1JwFrFj…
Först sammanhanget: Majoritetspolitikerna i skolfastighetsnämnden vill sälja ut två förskolor och skolor där IES och två andra friskolor bedriver verksamhet.
Västbergas ägare fick besked om försäljningen i somras, de har inte haft insyn i processen och de har inte tillfrågats om att köpa fastigheten.
Med en vecka kvar innan slutdatum fick styrelsen veta att de också kunde lägga bud, innan det hade majoriteten i Stockholms stad kommunicerat att alla fastigheter skulle säljas till en ny ägare.
MEN TITTA HÄR! Den lilla fristående skolan är orolig för att ny ägare kommer att höja hyrorna (inte otroligt scenario) och att det kommer bli svårt att driva vidare verksamheten. MÅNGA SMÅ FRISKOLOR RUNT OMKRING HAR BLIVIT UPPKÖPTA och försäljning gynnar skolföretagen.
Och avslutningsvis. Jag har fått så mycket skit av lobbyn för att jag påstår att dagens styrning gynnar koncerner på de små skolornas bekostnad. Marcus är kommunist och vill ha DDR-skola. Men läs för guds skull det lilla företagets egna beskrivning.
Detta:
"Det är viktigt att det finns möjlighet även för mindre
fristående skolor som vi att verka, vilket var en av intentionerna när de införde
friskolereformen. Detta bör inte äventyras genom den snabba och kortsiktig intäkt som en
försäljning innebär."
Miljöpartiet i Stockholm håller tillsammans med allianskompisarna på att förstöra möjligheten för små friskolor att bedriva verksamhet och istället skicka makten i händerna på enorma koncerner och på samhällsfastighetsbolagen. Och till på köpet till ekonomisk förlust för staden.
Moderat i Lomma, den lilla aktiebolagsdrivna friskolan i Västberga och den minimala tankesmedjan Balans säger samma sak. På andra sidan står företag som har miljarder i omsättning. Det är dags för väljarna att bestämma sig. Vem ska styra och äga skolan? Medborgare eller bolagen?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Skolpolitik framstår allt mer som en charad. Politiker får lapp skriven av skolägarna, där det står vad de ska spela upp, sedan lyder de. Forskare kallar det "starkt särintresse som är välorganiserat" och "framgångsrikt arbete från lobbyister". Här kommer *tråd* om Moderaterna.
Strax efter att utredningen om nationell skolpengsnorm för grundskolan presenterades Twittrade Moderaternas skolpolitiska talesperson att de inte står bakom utredningens slutsatser om sänkt skolpeng för friskolor. Istället hänvisades till rapport beställd av Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringslivs skolpolitiska expert för grundskolan är fd moderat riksdagsledamot (har fortfarande minimalt kommunpolitiskt uppdrag). Inget konstigt med det. Fd politiker måste få ha ett jobb. Men banden mellan M och skolägarna är betydligt starkare än så.
Tips till alla er som sitter klistrade 14.00 för att lyssna på presentationen av skolpengsutredningen: håll koll på de juridiska begreppen "särskilda skäl" och "synnerliga skäl".
1. I gårdagens debattartikel utryckte sig utredaren så här.
Om en kommun vill strunta i att göra avdrag på friskolors skolpeng ska det krävas "särskilda skäl", men om en kommun inte vill ge friskolor högre skolpeng - ("friskolestraffet") trots ökad kommunal skolbudget under året - ska det krävas "synnerliga skäl".
"Särskilda skäl" betyder att det inte måste finnas ett extremt skäl utan att en myndighet vill öppna upp för viss flexibilitet. "Synnerliga skäl" innebär att det måste finnas exceptionella omständigheter för att huvudprincipen inte ska följas.
Sydsvenskan utklassar de större tidningarna i att granska marknadsskolan. Just nu kör de en fantastisk artikelserie om förskolor utan förskollärare, som kan läsas med DN-konto. Jag ska komplettera med några klipp om de vinstdrivande förskolorna *tråd* sydsvenskan.se/2025-06-03/32-…
Förskolans resursfördelningssystem är exakt likadant som skolans: friskolors förskolepeng ska vara lika stor som kommunens grundpeng. Så om du är AB-förskola får du betalt för att ha kommunens andel förskollärare men kan välja att ha en lägre andel och då skapas vinstmarginal.
I den länkade artikeln listas de 32 förskolor som har lägst förksollärartäthet. De 18 första på listan är fristående förskolor. Bara sex av 32 är kommunala.
Det står stora summor på spel för koncernerna. De flesta ägs av fd politiker, utländska riskkapitalister och fonder. Väljarna vill inte ha vinsterna och inom borgerligheten förs en hård kamp om vilka vägval som bör göras. Centerpartiet blir en nyckelspelare. Här kommer *tråd*.
Redan 2021 började det röra lite på sig inom Centerpartiet. Efter rekordlång debatt på stämman föll förslag om vinstbegränsningar men partiet lämnade sitt tidigare hundraprocentiga stöd för köer som urvalssystem. svt.se/nyheter/inrike…
I maj 2023 hårdnade tonen från partiet när dåvarande partiledare Muharrem Demirok menade att möjligheten att göra enkla pengar på skolan måste bort och att köerna behövde slopas helt. dn.se/sverige/center…
Citerade tråden handlar om koncernen Cedergrenskas stora vinster och om hur bolaget kan påverkas av eventuella regleringar. Cedergrenska är en av många koncerner med tydlig koppling till fd politiker vars bolag expanderat tack vare partikamraters lagstiftning. Här kommer *tråd*.
Tibble gymnasium såldes (för billigt visade senare dom) av moderat kommunledning till moderatkopplad rektor. Täby friskola ägdes av Fredrik Reinfeldts talskrivare, innan bolaget köptes av Cedergrenska.
Marina Läroverket och Yrkeshögskolan Marina Läroverket ägdes av en moderatpolitiker i Danderyd. Det blev en politisk skandal när kommunen och skolbolaget gjorde en för skolan fördelaktig fastighetsdeal, samtidigt som ägaren var hög politiker inom majoriteten.
Ibland får jag frågan vad man kan göra för att hjälpa till i kampen mot de stora skolkoncernerna. Mitt trista svar är att fler måste orka sätta sig in i skolmarknadens ekonomiska villkor så att vi tillsammans kan krossa myterna om *små vinster*.
Så snälla läs den här *tråden*!
Analyshuset Analyst Group har på beställning av skolkoncernen Cedergrenska gjort en granskning av Cedergrenskas ekonomiska läge, förväntad börsutveckling och om hur eventuella regleringar kan komma att påverka Cedergrenska och skolmarknaden i stort. analystgroup.se/wp-content/upl…
Rapporten är skriven till nuvarande aktieägare och investerare som eventuellt vill köpa aktier i bolaget. Språket är rätt krångligt om man inte är insatt i börslingo, så jag har ställt några frågor om rapportslutsatserna till Chat-Gpt. Här är dokumentet. tankesmedjanbalans.se/wp-content/upl…