Marcus Larsson Profile picture
En av två i @tsbalans
10 subscribers
Dec 14 8 tweets 2 min read
Tur för skolägarna att väljarna vet väldigt lite om vilket kontaktnät ägarna byggt sig för att försvara vinsterna. Jag ska tråda några exempel.

1a. Fd politiskt engagerade i ägarled

Två av dem som skapade friskolereformen (Emilsson och Hultin) äger idag egna skolkoncerner. 1.b En annan skolkoncern ägs av fd riksdagsledamot, två ägs av fd kommunpolitiktoppar och en ägs av nuvarande kommunpolitiker. En koncern skapades av sammanslagning av skolor ägda av politiker.
Nov 24 14 tweets 4 min read
OBS! Jag tror inte att Almega Utbildnings ordförande fått i uppdrag att krossa den svenska demokratin men när han börjar driva frågan om offentlighetsprincipens avskaffande kan det vara läge att reflektera över risker med utländskt ägande i svenska skolaktiebolag. *tråd* Image Skolinspektionen skriver i sin årsrapport att omkring en tredjedel av alla elever som går i en friskola går i en skola som drivs av någon av de två av de största skolkoncernerna och att dessa har utländsk aktiemajoritet. Image
Nov 21 41 tweets 12 min read
I tisdags föreläste jag för lärare i Stockholm om läraravtalet och om en eventuell lärarstrejk. Nästan halva föreläsningen var en historielektion om skolans styrning med start 1989. Jag drar den här för er med så får ni hänga med om ni orkar och har lust.

*lååång tråd* Som historielärare tror jag att det är bra att förstå varför saker har skett om man vill ändra på något som blivit dåligt. Det avreglerade skolsystemet är ett sådant exempel. Jag tror att det är nödvändigt att veta hur avregleringen gick till om vi ska kunna återreglera klokt.
Nov 13 28 tweets 9 min read
Jag har en grej att ta upp som alla som bryr sig om skolan har anledning att fundera över oavsett vad de tycker om mig/Balans/skolkoncernerna. Det blir en lång tråd om något som låter trist men som riskerar att krossa elevers skolgång: kommunal överkapacitet. Orka gärna läsa. I fyra års tid har jag sett signaler bli allt tydligare i kommunernas handlingar. Först minskade invandringen, sedan förändrade pandemin flyttmönster, sedan stoppade räntehöjningarna byggplaner och till slut minskade barnafödandet.
Oct 26 16 tweets 6 min read
Etableringsfriheten för friskolor får allt mer absurda konsekvenser för de kommunala skolornas elever och lärare och för skattebetalarna. Ett aktuellt fall är skolkoncernen Jensens etablering i Göteborg. Det här blir en lång tråd men jag tror att den är läsvärd. Jensen driver redan en skola i Göteborgs som gjort sig känd för att försöka (och lyckas) styra bort resurssvaga elever från sin skola. Rektorn skröt tex till föräldrarna om att de bytt ut 90 % av elevunderlaget genom att fokusera på ambitiösa elever.
Oct 19 13 tweets 4 min read
Det här är en otroligt falsk argumentation av Almega Utbildnings förbundsdirektör (klipp från LinkedIn):

"Kommunpolitiker behöver sluta se på fristående skolor som konkurrenter och i stället se på våra medlemmar som det viktiga komplement de faktiskt är"

*tråd* Image Jag har de senaste fem åren ägnat väldigt mycket tid åt att visa att den här typen av förhållande mellan skolkoncerner och kommunen aldrig kommer att fungera, iaf inte så länge resurser fördelas genom skolpeng. Det finns inga komplement på en marknad, det finns bara komplement.
Oct 9 5 tweets 2 min read
Bild från dagens föreläsning. Skolinspektionen stängde nyss Västerås Citygymnasium. Ägarna ansågs ej lämpliga att driva skola. 2022 fick de drygt 1,3 miljoner i extra skolpeng då kommunens skolor tappat elever och gått back. Samma år gjorde man 3,1 miljoner vinst (15% marginal) Image Sjukt system vi har. 2020 mailade AcadeMedias "controller för lika skolpeng" till Västerås kommun och krävde extra skolpeng för åren 2010-2013 eftersom kommunen betalat ut extra skolpeng till John Bauers konkursbo. 9 huvudmän - bland annat Citygymnasiet - fick dela på ca 7 mille Image
Sep 5 26 tweets 8 min read
Det ohederligaste fenomenet i debatten om marknadsskolan är skolägarnas och vissa oinsatta/ljugande politikers påstående att friskoleetebleringar utgör komplement till den kommunala skolan, inte konkurrens.

Här kommer ett aktuellt exempel från IES etablering i Norrtälje *tråd* Moderat ordförande i Kommunstyrelsen 2020: "IES kommer bidra till att komplettera Norrtäljes utbud av skolor och tillföra en efterfrågad samt eftertraktad internationell profil. Jag ser IES just som ett komplement och inte en konkurrent till våra skolor"
engelska.se/sv/nyheter-pre…
Image
Aug 23 4 tweets 1 min read
@FMannerheim @henrekson @johanwennstrom AcadeMedias huvudägares VD sitter för övrigt i styrelsen för stiftelsen som driver tidningen. @FMannerheim @henrekson @johanwennstrom AcadeMedias huvudägares ordförande anlitar Henrekson som rapportskrivare i en annan fråga. Sverige är litet. breakit.se/artikel/37932/…
Aug 9 15 tweets 5 min read
*Kanske en intressant tråd om skollobbyism"

När paret Bergström sålde IES lades en stor del av pengarna i en fond som årligen stöttar opinionsbildare som lobbar för skolägarna. 2023 års donationer, som nu finns redovisade, har två gemensamma nämnare: att lyfta IES och skolkoncernerna och att kritisera journalister som granskar skolkoncernerna.
projects.propublica.org/nonprofits/org… Svensk Mediegranskning AB fick 430 000 kronor. Bolaget driver Näringslivets Medieinstitut (NMI) vars verksamhet bygger på att ta betalt från näringslivet för att granska journalister som granskar näringslivet. I styrelsen sitter Göran Thorstensson, som äger herrgård ihop med statsministerparet och sitter i styrelsen för skolkoncern ägd av moderat statssekreterare som skrev friskolereformen.Image
Jun 7 12 tweets 4 min read
Det Skattebetalarnas rapport säger är att mindre effektiva kommuner ska säga upp förskollärare så att kostnaden för förskolan kan minska så att de kan använda pengarna de sparat till att anställa nya förskollärare.

Jag ska visa. Så här:

Klickar man i sin kommun på Skattebetalarnas sida så kommer det upp björnar som berättar om hur många förskollärare som skulle kunna anställas om bara Göteborgs stad blev effektivare på att driva förskola, grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg. Image
May 2 11 tweets 4 min read
Sveriges kommuner kastar bort skattepengar till privata skolhuvudmän och samhällsfastighetsbolag på ett sätt som behöver uppmärksammas av rikspolitiker. Senaste exemplet är Tierps kommun som vill att privata aktörer äger och driver verksamheten i den nya skola som behövs *tråd* Att bygga skolan kräver en investering på 535,9 miljoner. Den politiska majoriteten anser inte att det går att nå upp till kravet på ekonomisk hushållning (tolkas ofta som driftsresultat på två procent per år) om kommunen står för driften. Image
Apr 26 13 tweets 4 min read
Runt om i landet görs nedskärningar på skolan. I debatten stöter man ibland på uppfattningen att det inte gör så mycket eftersom rektorer kan plocka bort onödiga arbetsuppgifter så att nedskärningar inte drabbar eleverna. Låt oss titta på ett konkret ex. från Sollentuna. *tråd* Image Först och främst: NEJ, de senaste åren har det INTE varit ökade lärarlöner som skapat behovet av att skära ner. Det här är en ful argumentation. Lärarlönerna ökar inte mer än vad andra löner ökar. Problemet är att politiker inte kompenserar rektorer för ökade pensionskostnader. Image
Apr 21 16 tweets 5 min read
Skolans resursfördelningssystem är konstruerat så att den enes död (i det här fallet kommunala skolan i Eskilstuna) blir den andres bröd (i det här fallet riskkapitalbolaget som äger IES). Kullarna går ner, kommunen kan inte skära så mycket som krävs, ägarna tjänar mer. *tråd*
Image
Image
Samma sak sker i många kommuner nu. Färre barn föds, invandringen är låg och inflyttningen till städerna har avstannat pga konjunktur och ändrat flyttmönster efter covid. Det började synas i handlingar för drygt tre år sedan. Det kommer att bli värre.
Apr 17 14 tweets 3 min read
Jag vet att jag har en romantiserad bild av vad ett fackförbund bör vara som inte är uppdaterad med effekterna av trettio år av ökad individualism och karriärfokus, men jag skulle så gärna vilja att mitt fackförbund en enda gång sa NEJ! Inte för att ett NEJ i form av konflikt ger några stora kortsiktiga framgångar, utan för att visa betalande medlemmar att det arbetsgivaren (av alla politiska färger) gör inte är ok och av självrespekt. Nej, det räcker. Nej, vi ställer inte upp på det här längre.
Apr 11 10 tweets 3 min read
Balans får många tips från medborgare om extra stora nedskärningar på skolan. Vi hinner inte hantera allt vilket stressar mig och gör mig ledsen. Nyss kom länk där Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna pratar om hög skolpeng och att källkritik är viktigt *tråd*.
ekuriren.se/debatt/artikel…
Image Jag kollade snabbt i Kolada (kommunens gemensamma statistikverktyg). Visst, Eskilstuna har 2500 kronor mer i kostnad/elev för grundskolan än genomsnittet i sin kommungrupp (större stad) men 1. man har 10 000 lägre kostnad/barn i fritidshem (kostnader som ofta slås ihop) och 2. man kan inte jämföra kostnader rakt av pga kommuner är olika.Image
Apr 6 16 tweets 4 min read
Vi skulle behöva någon form av ansvarsutredning som tittar på hur det gick till när kommunpolitiker sålde ut förskolor, skolor och äldreboenden. Här kommer ett konkret exempel från Ale kommun. *tråd* Äldreomsorgen i Ale kommun har ekonomiska problem som gör att man måste avvika från det politiska målet att äldre ska få bo kvar i hemmet så länge som möjligt, trots att det blir dyrare med hemtjänst än med särskilt boende. ale.se/download/18.78…
Mar 6 10 tweets 3 min read
AcadeMediaordföranden utreder statsbidrag till skolan och fyra lobbyister utreder Public Service, Sveriges underrättelseverksamhet, regelverket för export av krigsmateriel och elmarknadens utformning. Läge att reflektera lite vad gäller rikets säkerhet? Ja kanske. *tråd*. En lämplig start är att kika igenom rapporten "Vägar till juridisk motståndskraft" som myndigheten Totalförsvarets Forskningsinstitut gav ut i december förra året eftersom rapportens syfte är att identifiera sårbarheter i det svenska juridiska systemet. foi.se/rest-api/repor…
Image
Feb 27 11 tweets 4 min read
Drygt ett år har gått sedan jag berättade om Thorengruppens eget riskkapitalbolag Thoren Tillväxt, där vinsterna från de hårt kritiserade Thorenskolorna investeras i olika högriskprojekt. Nu vill ni förstås gärna veta hur det gått.

Åt helvete! *tråd*

tankesmedjanbalans.se/thoren-branner…
Först snabbversionen av hur Thorengruppen tjänar pengar. Den genomsnittliga kommunala lärartätheten i grundskolan är 12,1 elever/lärare. Thorengruppens grundskolebolag Thoren Framtid driver två skolor med bättre lärartäthet än 12,1 och tolv skolor med sämre lärartäthet = vinst! Image
Feb 18 8 tweets 2 min read
Jag vet. De flesta av er är intresserade av skola, inte av börsen och aktier. Tyvärr har vi satt oss i en världsunik position där skolan måste räddas från aktieägare. Därför MÅSTE den som vill skolan väl också sätta sig in i börsklippares regler och drivkrafter. *tråd* För skolägare är tillväxten central. När skolkoncerner växer så växer den privata skolmarknaden. När den privata skolmarknaden växer så blir det svårare för politiker att följa väljarnas vilja och reglera de privata skolföretagen. Den politiska risken minskar när koncernerna växer.Image
Feb 12 17 tweets 5 min read
Svenska lärarkåren har grundlurats av politiker i så många avseenden, men frågan är om det finns något område där vi blivit mer blåsta än lön. Borttagen USK, individuell lön och konkurrens mellan huvudmän skulle öka svenska lärares löner.

Facit: vi tjänar minst i Norden. Image Det är som att nittiotalet gröpte ur våra hjärnor och gjorde oss till nyliberala välfärdsrobotar som köper all propaganda som kastas över oss. Från lärares kollektivavtal: "Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet."

Stört!Image