1/ שרשור ראשון (אולי) מתוך רבים כי לא נספיק באחד, על האומנות ההולכת ונעלמת של פוסטרים לסרטים. מדובר במשימה מורכבת בהרבה מאשר סתם ״מודעת פרסומת״. היות וכל עניינה של האמנות השביעית הוא לייצר מעורבות ולהציף רגשות אצל הצופה, והיות והפוסטר הוא בדרך כלל המפגש הראשון של הצופה עם התוכן>
> 2/ הרי שהמשימות המוטלות על היוצר מגוונות: לייצר עניין, להתחבר למקור הרגש של הסרט עצמו, להתחבר לכמה שיותר אנשים, וכמובן למכור יותר כרטיסים תוך כדי עוררות של רגשות (כמו כל אמנות טובה) - הופכות אותו בעיני ליצירה מרתקת בפני עצמה. זה יהיה ארוך ולא ממצה, אבל מאיפה נתחיל? מהתחלה…
3/ בתחילת דרכו של הקולנוע, ההתלהבות הראשונית היתה מהטכנולוגיה ופחות מהתוכן. לכן הפוסטרים הראשונים פרסמו ״הקרנות״ ולא סרט ספציפי. מה שנחשב לפוסטר הראשון שמקדם תוכן לא נעשה בהוליווד כי אם בצרפת לקדם קומדיה קצרה (49 שניות) של חלוץ הקולנוע לואי לומייר
4/ שנות ה 10׳ של הקולנוע התאפיינו באיור סצינת ״קליימקס״ כשלהיא- לתת לקהל משהו לצפות אליו:
5/ בשנות ה 20׳, תור הזהב של הסרט האילם, יש כבר התייחסות יוצר מפורשת לרגשות גם באיורים וגם בטקסטים: צ׳פלין עם ״6 גלגלי סרט של אושר״, אקספרסיוניזם (דר קלגיארי), צחוק (Collage) ופחד (נוספרטו).
6/ אי אפשר לעבור את השנים האלה בלי להזכיר את היינץ שולץ נידאם (פסודונים) שעיצב את הפוסטר הזכור והאייקוני של מטרופוליס ועוד הרבה אחרים שהתאפיין בסגנון הארט-דקו ועם דגש הרבה יותר גדול על הכוכבים עצמם.
7/ המגמה (ארט דקו, כוכבים) המשיכה עמוק לתוך שנות ה 30 עם שינוי עיקרי אחד- פחות פרטי רקע, ומעבר לרקעים ״חלקים״ יותר שמדגישים קונטרסט, יותר פרצופים, פחות ״סצינות״ ותחילתה של שימת דגש מוגברת לטיפוגרפיה:
8/ ראוי לאזכר כאן את האמן האוורד טרפנינג שאמנם רוב יצירתו בתחום הקולנוע היתה בשנות ה 60 (דוקטור זיוואגו, צלילי המוסיקה) אבל בכל זאת יצר את הדבר האייקוני הזה בדיוק במעבר בין העשורים לצד הרבה אמנות ״גבוהה״
9/ בשנות ה 40, מלחמ״ע ה2 ותחילתה של הטלוויזיה, גורמת לירידה בכמות הסרטים המופקים. איורי דמויות נותנים את הטון עם טיפוגרפיה קצת יותר ״מתונה״ ממה שהיה בשנות ה 30.
10/ שנות ה 50, אחרי המלחמה, מתחילות שתי מגמות: דרישה מוגברת לסרטי ״פנטזיה״ ועיצובים קונספטואליים שמנסים לחבר את הקהל לסרט באמצעים מתוחכמים יותר כמו העבודה של סול באס שעוד נחזור אליו (love in the afternoon) קונספט מרומז, טיפוגרפיה בלי דמויות בכלל.
11/ ריינולד בראון, שהיה אמן קומיקס, אחראי לרבים מהפוסטרים של סרטי הפנטזיה של העידן הזה.
12/ אם עד כה הוליווד פחות או יותר שינתה דברים קטנים אבל הסגנון היה ״אחיד״ יחסית, בשנות ה 60 אנחנו כבר מתחילים לראות קונספטים עיצוביים שונים עבור סוגי סרטים שונים. האיורים ממש לא עברו מהעולם, אבל ללא הנחיות צנזורה משמעותיות והוליווד שמייצרת ״מבוגר״ יותר יש כבר תעוזה רבה יותר:
13/ כמו בשאר התחומים כנראה, גם כאן שנות ה 70 המשיכו את המגמות של שנות ה 60 רק על סטרואידים. יותר צילומים פחות איורים או ציור וצילום יחד. הטקסטים תופסים מקום משני. ההצלחה של ׳מלחמת הכוכבים׳ ו׳מסע בין כוכבים׳ מתחילה טרנד חדש: פוסטרים לאספנים.
15/ שנות ה 80 והאפקטים המיוחדים שהשתכללו מאוד בסרטים השפיעו כמובן גם על הפוסטרים. גם עידן ה VHS וחנויות הוידאו השפיע וכבר היה צריך לחשוב גם על אימג׳ים שיתאימו לקלטות. אנחנו הולכים ומתקרבים לסגנון המוכר לנו היום אבל עדיין מאיירים רבים עובדים על כרזות.
16/שנות ה 90 ותחילתו של עידן המחשב בגרפיקה מבשרות את סיומו של עידן המאיירים. רקעים, סלוגנים, תבניות לכל סוגה ולמעט כמה אמנים יוצרים וסרטים מסוימים מאוד, היצירתיות קצת נעלמת לטובת תבניות. הקונספט הופך לתבנית משוכפלת.
17/ לאורך כל שנות ה 80 וה 90 אנחנו קורים שפחות ופחות מעצבים (בעידוד האולפנים כמובן) מנסים לחשוב על קונספטים מקוריים ומתחילים להשאב לתבניות גנריות כשרק האימגים משתנים. זה מגיע לשיא במילניום החדש כשהקלישאות העיצוביות של צבע, תורה, העמדה וכו לפי הז’אנר כבר הופכות כמעט לבדיחה:
18/ בעשור השני של המילניום יש איזושהי מגמה של מינימליזם שתופסת קצת לפחות בסרטי הארט, ועוד יותר חשוב - פוסטרים אלטרנטיביים שמייצרים מעצבים ומעריצים שלעיתים קרובות מספקים את האייקוניות הנדרשת לסרטים שסובלים מהגנריות שמכתיבים האולפנים אך לעיתים דורשים היכרות מוקדמת עם התוכן.
19/ יש כמובן חיים גם מחוץ להוליווד, המון גרסאות שונות (ונהדרות) לאותו הסרט, הבדלים בין מדינות, גדלים, והכי חשוב הרבה אמנים ששווה להתעכב על כל אחד בנפרד שעסקו בעיקר המלאכה (לפחות בכל הקשור לבלוקבסטרים) ועל כל זה (אולי) בשרשורים הבאים בימים הקרובים, כל יום עם אמן או שניים. סוף
🍽️🥬🌱לא ציפיתי לפופולריות כזו, אז ניישר קו: זה לא רק שרשור ״איך להכין קימצ׳י״ (למרות שבהחלט יפורט) כי יש מדריכים בכל מקום. זה שרשור על למה קימצ׳י הפך לאחד המזונות היומיומיים הכי אמינים למי שרוצה לאכול בריא, בזול וטעים. קימצ׳י הוא מזון עממי שתוכנן להזין באמת ולשרוד חודשים ארוכים>
2/קימצ׳י נולד מצורך לשמר בחורף ארוך, לשמור על ויטמינים, להוסיף מקסימום טעם וכמובן להיות זול. הוא משלב בצנצנת אחת סיבים, חומציות,עוקץ, קראנץ׳ ומגוון עצום של מיקרובים טובים. מזונות מותססים נשענים בדכ על רכיב אחד (יוגורט, כרוב כבוש). קימצ׳י דחוס נוטריינטים: ויטמין C, K, פולית,
3/ קרטנואיגים, מינרלים הכל בזמינות גבוהה לגוף בזכות ההתססה. הוא דל קל׳ ומנה קטנה משדרגת כל ארוחה קימצ׳י הוא מערכת ולכן הוא תורם לעיכול, לשובע וליחסים עם אוכל. הוא סוג של ״משפיען וולנס״ שאין צורך להאמין לו כי הוא עובד מבפנים ומרגישים את התוצאות שלו. כל הרכיבים בו עובדים:
🍽️🥛🌱 פרוגל פריידיי: לבנה זה אחד המוצרים הפשוטים, קלים, טעימים ומשתלמים (כלכלית ותזונתית) להכנה בבית ויותר מדי אנשים חושבים ש״אין הבדל״ בין לבנה חיה ומשמחת לזו המתה של הסופרמרקטים, ולכן שרשור עם קצת מידע וטיפים ונתחיל עם מה את צריכים: יוגורט, לימון ומלח. זהו.
2/ הכל מתחיל מיוגורט, אבל לא כל היוגורטים נולדו שווים. חשוב יוגורט עם אחוזי שומן גבוהים (לפחות 5%) עם תרביות חיות (ביו כלשהו) וללא תוספים / משמרים. לשיטתי יוגורט כבשים נותן את התוצאה הטעימה ביותר.
3/ בחלב כבשים יש יותר חלבון מבקר/עיזים, יותר מוצקי חלב, יותר CLA (שומן), כמעט כפול למעשה, מה שעוזר לקבל טעם עשיר יותר ומרקם קרמי יותר. תצא לכם לבנה טעימה ומשמחת גם מיוגורט בקר/עיזים אבל אני אומר אם כבר, לכו על הבסט.
אני as חילוני as איט גטס, לא חושב שאפשר להיות ״כופר״ יותר ממני (אני וראי כופר יותר מרובכם) ועדיין אין דבר שמעייף ומתיש אותי יותר מחילונים שמנסים ״לחשוף״ את העדר הרציונל שבדת או להגחיך סוגי אמונה שאינם מתיישבים עם האורתודוקסיה או מה שזה לא יהיה.
דת היא שפה, מערכת סימבולים שממלאת>
2/ תפקיד אנושי חשוב מאין כמוהו. היא אורזת ביעילות ועם תועפות אינטילגנציה רגשית סטוריטלינג (מיתוסים, משלים, גיבורים ודיסטופיות), מוזיקה ופרפורמנס (ניגונים, טקסים), עיצוב וארכיטקטורה, קהילה, כלים להתמודדות רגשית (אבל, אשמה, לידה, מוות) ונראטיב מוסרי. הניסיון ״לנצח באמצעות ״להוכיח״>
3/ שרבי אחד אמר x בזמן שבפועל הדת היא y זו מהות חוסר ההבנה שבגללה החילוניות מפסידה ותמשיך להפסיד כי את התחליף האפקטיבי היחידי שהיה לה לדת היא מסחרה ורידדה עד דק. ולא, ״מדע״ (כבודו במקומו) ממש אינו התחליף האנושי לדת. *תרבות ואומנות* הם התחליף לדת. אבל דת היא חינם, נגישה בכל מקום>
🎧🎼 אחת התופעות המוזרות של ההתבגרות (בסדר, הזדקנות) היא הרגע שבו אנשים מפסיקים להאזין למוזיקה חדשה פשוט ״כי המוח״ מפסיק לרצות בה. לא מעט מחקרים מראים שזה הרגל גרוע שפוגע מנטלית, קוגניטיבית ואפילו פיזיולוגית. לשמוע קטע מוזיקלי מוכר זו אולי ״נחמה״, אבל הוא כמעט לא מפעיל את המוח או
2/ יותר נכון, מפעיל את המח בדרך אחרת מזו שעדיפה לנו, בעיקר מדליק תגובות רגשיות והדוניסטיות. הכל כמובן מתנקז לדופמין (מעגל התגמול). בקטע מוכר המח יודע לצפות לשיא הרגשי והדופמין מציף כבר בזמן הציפיה. זה מייצר תחושת נוחות ובטחון, דופמין ״מנחם״.
3/ לעומת זאת, עם גירוי מוזיקלי חדש ולא מוכר המח מופעל כדי לנתח ולעבד את המידע החדש. הדופמין שמשתחרר במקרה כזה מקושר ללמידה, חקרנות ומוטיבציה כי זה תהליך שדורש משאבים קוגנטיביים גדולים יותר.
🍽️🧇🧀🐟🥑🍅🌱🍳
הבטחתי ולכן אקיים. למרות שכבישת סלמון זו פעולה פשוטה מאין כמותה, שמצריכה רק רצון וסבלנות, זה יהיה קצת ארוך כי אני אוהב לחפור ויש לי זמן, אבל מקווה שמעניין, ובסוף גם טעים:
2/ למה בכלל כדאי לכם לכבוש סלמון לבד?
כי זה טרי יותר
ללא סוכר מיותר,
ללא תוספים שלפעמים קיימים, טעים יותר
וזול יותר (30%-40% פחות). אם אתם מחסידי הטעם המעושן דווקא, תצטרכו מכשיר עישון ביתי, אבל אם גרבלקס טעים לכם מספיק (בעיני טעים בהרבה) זה המקום בשבילכם.
3/ נתחיל מהחששות בטיפול בדג טרי:
- קנו אצל ״דייג״ (חנות) שאתם מכירים וסומכים עליו
- הקפאה והפשרה טרם כבישה תחסל סיכוי לפרזיטים. אני מודה שאני לא תמיד מקפיד, ובינתיים אני בסדר, אבל שלא תגידו שלא אמרתי.
- באמת שאין ממה לפחד
כבישת סלמון זה לא ״מתכון״, זה כימיה.אוסמוזה ופעפוע.
🍽️ התאפקתי ככ יפה אבל ממשיכים למנשן אותי על הציוץ הזה וכבר מגרד לי בכל הגוף אז הנה:
קודם כל תנוח דעתו של תום, כי יש במוצר הזה MSG, פשוט קוראים לו בשם אחר בגלל הסטיגמה (תכף נגיע לאם היא מוצדקת או לא). תמציות שמרים וחומרי טעם (מבוססי סויה). מונו-סודיום גלוטמט זה הסודיום שנמצא>
2/ בחומצה גלוטמית, שנמצאת בדברים כמו עגבניות, גבינות, פטריות וכיוב'. השמרים (סויה) מפורקים ל(בין היתר) חומצה גלוטמית שנותנת את טעם האומאמי הזה. חומרי הטעם שאף פעם לא מצוינים, מעצם ציון הסויה אפשר לנחש שזה חלבון סויה שעבר הידרוליזה ופורק ל... חומצה גלוטמית. אבל רגע לפני MSG, כדאי
3/ לשים לב שהרכיב הראשון במוצר הזה הוא מלטודקסטרין, שהוא איך לומר, בערך העמילן (הסוכר) (כמעט) הכי גרוע שאפשר להעלות על הדעת. אינדקס גליקמי בשמיים (הרבה יותר מסוכרוז), אפס ערך תזונתי, מוסיף בעיקר נפח ומקפיץ את האינסולין שלכם לשמיים. וכן, הרכיב הכי משמעותי במוצר המלוח הזה זה סוכר.