Jag vet att ni undrar hur det går, så idag åkte jag ut till haveriplatsen för det urspårade malmtåget. Här kommer en exklusiv rapport i trådform. Många bilder!
Först lite basfakta. Malmbanan är 50 mil lång och förbinder våra gruvor i Malmfälten med hamnarna i Luleå och Narvik. Vi kör i snitt 10 fulla tåg Kiruna/Svappavaara-Narvik och 5 fulla tåg Malmberget-Luleå per dygn. Det är enkelspår, med mötesplatser. Vi vill ha dubbelspår.
Ett malmtåg består av ett IORE dubbellok, världens starkaste ellok som väger 360 ton, och 68 malmvagnar (byggda av Kiruna Wagon) som lastar 100 ton styck. Ett helt tågsätt väger över 8000 ton!
Ett av våra tåg spårade alltså ur i söndags morse norr om Gällivare. Lokföraren skadade sig inte, men 38 lastade vagnar gick av spåret. Här en nyhet om händelsen: lkab.com/sv/nyhetsrum/n…
Det här var lasten ombord på tåget. MAF, Malmberget Fines, järnmalm i form av fin sand med mycket hög järnhalt, på väg till Narvik. Satanisterna bland mina följare behöver ju inte göra nån grej av detta, men lastvikten var 6669 ton…
MAF:en är fuktig, och i silon som vagnarna kör in under och lastas samlas vattnet i botten. Så den första vagnen i tågsättet får en rejäl dusch förutom själva malmen. Här ser ni vad som händer när det vattnet rinner ur en stillastående vagn i minus 17 grader.
Nu följer några sorgliga och tankeväckande bilder som visar kraften av 8000 ton som går av spåret i 60 km i timmen.
Rälsen är helsvetsad nu för tiden, så när röjningsarbetet startar av de havererade vagnarna måste stor försiktighet iakttas eftersom den kan ligga i spänn, som en mycket grov stålfjäder.
Igår rullades de hela vagnar som stod på spåret söder om platsen iväg.
Idag kom LKAB:s röjningsstyrka med bland annat ett T46 diesellok från Kiruna för att bärga IORE-loket och de hela vagnar som stod på spåret norr om haveriet. Sträckan är ju strömlös eftersom flera kontaktledningsstolpar revs ner.
Ljud på!
Trafikverket är också på plats, liksom Statens haverikommission som här diskuterar med LKAB:s röjningsstyrka om man kan rulla fram lok och vagnar bara några decimeter för att kunna undersöka hjulen även på de ytor som nu ligger mot rälsen.
Haveriutredarna berättade att de inte fastslår skuld, utan vill veta vad som hände och varför det hände, för att sedan dra slutsatser om vad samhället kan göra för att förhindra något liknande igen. LKAB och Trafikverket utreder också.
Kolla grovleken på det där stålgodset som knäckts som en salt pinne vid fredagsmyset. Malmvagnarna sitter ihop i par, med en fast stång mellan sig och bara ett koppel per vagn. Det sparar vikt, se!
Vi har fått tillstånd av länsstyrelsen att anlägga en tillfällig väg till platsen. Den går cirka 600 meter genom skogen och ska återställas när bärgningen är klar. Maskinföraren har gjort ett fint jobb, det var verkligen minimal åverkan och få fällda träd.
Så fort vi får röjningsmedgivande börjar vi bärga även de trasiga vagnarna. Det vill säga vräka dem åt sidan med såna här. Alltså vanliga grävmaskiner. Eventuellt några nummer större också.
Det kommer att ta sin lilla tid, för malmvagnarna ligger sked med varandra, respektive i ormgrop, på en lång sträcka som synes.
Alla bilder och filmer tagna av mig, fria att publicera för den som önskar om man anger: ”Foto: Anders Lindberg, LKAB”
Jag ska se om kollegor som arbetar med röjningen kan fota och filma lite när vi börjar dra i malmvagnshögen.
Frälsningsarméns gamla hus representerar såväl det tidiga 1900-talets frikyrkor som Kirunas rika föreningsliv och den tidiga centrumbebyggelsen som den gestaltade sig innan 1960- och 1970-talets saneringar i Kiruna.
Nu ska vi titta på ett arbetsmoment i gruvan som var mycket krävande och riskfyllt, av många ansett som det hårdaste och tuffaste jobbet under jord. Idag är det ersatt av maskiner, tack vare teknisk utveckling. Här kommer en tråd om stigortsdrivare.
📷: Skellefteå museum
En gruva kan drivas som dagbrott från markytan, enkelt uttryckt ett stort öppet hål där man spränger och lastar bort malmen. Eller så bryter man under jord, genom att driva tunnlar (ortar) och spränga loss malmen. Här en tidigare tråd om olika brytningsmetoder.
Utöver de horisontella ortarna behövs det schakt som går vertikalt, alltså uppåt och nedåt. De kan användas för ventilation, som hisschakt för att få upp malm eller som störtschakt där man kan dumpa bergmassor till lägre nivåer.
Ett av LKAB:s malmtåg har spårat ur på Malmbanan vid Vassijaure station nära norska gränsen på kvällen 17 december. Inga personskador, men omfattande skador på tåg och spår. Vad vet vi så här långt? Infotråd nedan.
Tåget var fullastat med järnmalmspellets, på väg från gruvan i Kiruna till Narviks hamn. Malmtågen har 68 vagnar, lastade med drygt 100 ton per vagn. Ett antal vagnar har spårat ur, men många står också kvar på spåret före och efter de urspårade vagnarna.
Urspårningen har skett delvis inne i ett snögalleri. Det är en överbyggnad på spåret som ska hålla de rikliga mängderna snö borta. Det försvårar både besiktning av skadorna och den kommande röjningen. Trafikverkets prognos för återupptagen trafik är tidigast slutet vecka 52.
”Bliv vid er läst!” Det är slutsatsen av den rapport som akademikern Magnus Henrekson beställt med hjälp av bidrag från finansiärer i södra Sverige.
Jo tack, vi vet hur det gick för Facit som blev vid sin läst med mekaniska räknemaskiner på 70-talet.
Tråd om rapporten nedan.
TLDR: Rapporten upprepar tidigare argument från den här gruppen kritiker. Den slår fast att det finns stora utmaningar (tack, det är dem vi jobbat med sen 2016). Man tycker alltså att LKAB ska göra det vi alltid har gjort. Ok, inget nytt så långt.
Men rapporten och argumenten missar helheten. Att sänka klimatutsläppen genom en fossilfri teknik är viktigt i sig, men den ökade omsättningen som järnsvampen ger behövs också för att LKAB ska kunna följa våra malmkroppar mot djupet, och kunna utvinna kritiska mineral.
Nedan en tråd om vad vi vet så här långt om urspårningen i Norge. Den inträffade strax efter 15 vid infarten till Narvik. Tåget var fullastat med järnmalm från Kiruna. Ett LKAB-malmtåg har 68 vagnar, varje vagn är lastad med drygt 100 ton.
📷: LKAB
Lokföraren mår bra och har fått hjälp och stöd enligt våra rutiner. Ingen annan är skadad.
Loket och några vagnar längst fram står kvar på spåret. 30 vagnar längst bak i tåget står också kvar på rälsen. Övriga vagnar, över 30, är urspårade.
Haverikommissionen beräknas vara på plats imorgon vid lunch, fram till dess är det totalstopp på banan. För oss innebär det minst 12 inställda malmtåg.