Sene başında herkes "büyük düzeltme" beklerken Mart/Nisan sonuna kadar bir sorun yok tertemiz yükseliş bekliyorum yazdım, duymadığım laf kalmadı.
Bunu yazarken baz aldığım basit bir tez vardı, "Bir ülkede GSYİH ve Enflasyon artıyorsa, o ülkenin sermaye piyasaları yükselir" idi.
"Mayıs'da sat tatile çık" gibi kalıplaşmış bir cümle yerine "Mayıs sonunda satın tatile çıkın, Ekim ayında görüşürüz" dedim, yine duymadığım laf kalmadı.
Bunu söylerken ki tezim ise büyümelerin yaz döneminde aşağı düşeceği enflasyonun yine artacağı yönündeydi.
Ekim ayında yazmaya başladığım andan itibaren de yılsonuna kadar ciddi yükseliş olur dedim. Evet bu yükseliş devam edecek. Ama ne zamana kadar?
"Zaten çok ucuzduk/ucuzuz tabiki yükselicektik ben biliyordum" nağraları atmak yerine makro ekonomik verileri takip etmekte fayda var.
Hepinizin defalarca gördüğü bu tablo; benim öngörülerim değildi. Dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu, karmaşık ekonomik olayları ya da insan ilişkilerini basite indirgeyerek açıklayabilen prensipleriyle aykırı düşünme biçimine sahip agnostik bir adam olan Ray Dalio'ya aitti.
Aşağıdaki tablodaki “gizemli” kodları da sizlerle paylaşıyım;
Neredeyse tüm derecelendirme kuruluşları 2021 yılında Türkiye için %9'a yakın büyüme beklerken bu rakam 2022 yılında %3 civarlarında. Büyümelerin düştüğü enflasyonun arttığı bir ortamdan büyük yatırımcılar hoşlanmaz. Dedim ya ben yine kötü adam olmaya razıyım,
İyi geceler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Mevcut konjonktür ile ilgili yorumlarımı, @borsaistanbul’da bizi nasıl bir sürecin beklediğini, portföy değişikliklerimi, detaylı #ISCTR analizimi, portföyüme ekleme sebeplerimi vb. tüm detaylarıyla anlattığım keyifli bir Pazar sohbetine başlıyorum,
Ay ortasında, hafızam beni yanıltmıyorsa 18 Ağustos Cuma kapanışıydı, #YKBNK’nin yanı #AKBNK eklemek istiyordum ancak hem #AKBNK hem de #GARAN diğer iki özel bankadan ciddi bir şekilde pozitif ayrışınca tercihimi #ISCTR’den yana kullandım. 1 hafta sonra bölünme haberi geldi.
Geçtiğimiz gün halka arzı onaylanan ve 8-9-10 Ağustos tarihlerinde talep toplayacak olan İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ, #IZENR koduyla borsada işlem görecek. Hem sektör hem de şirket özelinde detaylı analizi sizler paylaşıyorum.
Başlıyoruz;
Rusya – Ukrayna savaşı bütün dünyaya enerjide dışa bağımlılığın sonuçlarını Avrupa Birliği üzerinden gösterdi. Özellikle sanayi devi olan Almanya’nın doğal gaz sıkıntısı yüzünden fabrika çalışma saatlerinden evdeki maksimum ısıtmaya kadar her şeyi kontrol ettiğini yakın… https://t.co/2gtvQQ869otwitter.com/i/web/status/1…
Sektörün Türkiye’deki durumuna geldiğimizde TEİAŞ’ın raporuna göre 2022 yılı sonu itibariyle enerji sektöründeki toplam kurulu güç, bir önceki yıla kıyasla 3.965 MW artarak 103.757 MW'ye ulaştı.
Hacimli, iştahlı ve güçlü bir yükseliş ile ve nihayet 250$ seviyesiyle haftaya başladık.
İletişim, İnşaat, Sigorta ve Teknoloji endeksleri ön plana çıkarken Bankacılık endeksi PPK öncesi haftaya sakin başladı.
Dolu dolu bir piyasa yorumu için detaylara geçiyorum;
CDS’in ve mevduat faizlerinin düşme eğiliminde olması @borsaistanbul ‘u tekrar en cazip yatırım enstrümanı haline getirmiş durumda.
Faizlerin bu kadar yükselmesinin çok önemli bir sebebi bankalara getirilen zorunluluklardı. Artık o zorunluluklarda gevşeme var. Bankaların birkaç… twitter.com/i/web/status/1…
Kurdaki artışın, ücret, yakıt ve vergi zamlarının, dolayısıyla doğuracağı enflasyonun (yılsonu beklentisi %70) altında ezilmek istemeyen yatırımcı yıllık %25-30 seviyelerine gerileyen mevduat faizleriyle tatmin olmak yerine geçtiğimiz yılın son çeyreğinde olduğu gibi yine… twitter.com/i/web/status/1…
Bu sebeple borsanın altın kurallarını yine, yeniden, bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum;
🎯Asla tek bir Hisse Senedine yatırım yapmayın
🎯Borsaya değil şirketlere odaklanın
🎯Tahtacı/baskı var gibi tuhaf fikirlerle kendinizi zehirlemeyin
🎯Telegram’dan uzak durun
🎯Yatırım yaptığınız şirketleri iyice araştırın, faaliyet raporlarını okuyun
🎯Hiçbir Hisse Senedine aşık olmayın
🎯Sürekli aynı hisse senedini yazan kendini hoca zanneden kişilerden uzak durun
🎯Karlılığını, büyümesini sürdüren, yatırımlarını artıran şirketlerden korkmayın
🎯Hiçbir şey bilmiyorsanız; profesyonelce yönetilen yatırım fonlarını tercihedin
🎯Her sektörü iyi bilmeyebilirsiniz, en azından fikriniz olsun
🎯Bir bilanço analizi yapıldığında başka şirket sormayın, hem analizi yapana hem de o şirketin yatırımcısına biraz saygı duyun
Geçtiğimiz gün @Phillip_Capital analistleri son günlerde hazırlanmış en faydalı raporlardan birini yayınladı. Dün bir bakayım dedim, kimse paylaşmamış, yazmamış, yorum yapmamış, hatta @Phillip_Capital sayfasında sadece 5 kişi beğenmiş. Ayıp. İnsanlar emek veriyor.
Nerde tüyo, spekülasyon herkes orda.
İşte bu sebeple tüm raporu olduğu gibi yazıyorum. Görüntüsünü paylaşsam belki beni sevdiğiniz için beğenip geçeceksiniz ama bu şekilde bir ihtimal okursunuz, bilgi sahibi olursunuz.
Başlıyorum;
2023 Yılının İkinci Çeyreğinde Gerçekleşen Kur Hareketlerinin Olası Etkileri
Türk Lirası’ndaki fiyat hareketlerinin 2023/2Ç finansallarına olası etkisi çalışmamızda hesaplanmıştır.
Değerlendirme şirketlerin en son açıklanan 2023/03 dönemi finansal sonuçlarındaki döviz… twitter.com/i/web/status/1…
Birinin çıkıp yazması gerekiyordu. Konumuz; Son günlerin en önemli tartışma konusu olan,
“Faiz artışı Bankalara ve Bankacılık endeksine nasıl etki eder?”
Cevabı Bankaların aktif ve pasifleri üzerinden verip örneği de #AKBNK üzerinden yürüteceğim.
Başlıyoruz;
Bankanın pasifinde ne var. Mevduat, Borçlanma araçları, TCMB fonlaması ve Özkaynak.
#AKBNK için toplam pasifte TCMB fonlamasının payı %6. Tutar karşılığı 72 milyar TL. Şimdi bu %8,5'ten örneğin %25 çıkarsa ne olur? 12 milyar TL yıllık ek faiz.
Bunun dışında pasifte ne var. Mevduat ve borçlanma araçları. Mevduat tarafını biliyorsunuz zaten TCMB'den bağımsız ilerliyor. Yani faiz artışının o tarafta ilave ciddi bir maliyet yükü olmaz.