#COP26-pj. käynnisti Glasgow'ssa tuntikausia viivästyneen katsausistunnon (informal stocktake). Hän kuvaa pöydällä olevaa pakettia tasapainoiseksi kompromissiksi, joka toivottavasti kelpaa maille sellaisenaan. #ilmastoCOP26
Guinea G77/Kiina käy läpi kehitysmaille tärkeitä kysymyksiä. Ryhmä on pettynyt vaatimattomaan tulokseen vahingoista ja menetyksistä, mutta on silti valmis hyväksymään sen kompromissin nimissä.
Kiina ei halua avata koko pakettia, mutta vaatii vielä muutoksia CMA-päätöksen kappaleisiin 22 (globaalit päästövähennykset) ja 36 (kivihiili). Maa ei selvästikään halua vastuuta sovun kaatamisesta, mutta yrittää vielä vääntää yksityiskohdista.
Tansania haluaa päätökseen maininnan säähavainnoista, koska niiden avulla on mahdollista estää ennalta ilmastovahinkoja
Intia vastustaa kirjausta hiilivoiman ja fossiilitukien alasajosta. Molempia tarvitaan Intian mielestä kehitysmaiden elintason parantamiseen. Päätösesitys ei muutenkaan ole vielä tasapainoinen.
EU:n puolesta puhuva Timmermans varoittaa painokkaasti sovun kariutumisesta, jos (kehitys)maat alkavat avata pakettia eri suunnilta. Hän vetoaa maihin, jotta ne voisivat hyväksyä paketin.
Tuvalu puolustaa pohjapakettia
Antigua ja Barbuda/AOSIS jakaa toiveitaan ja huoliaan, mutta toteaa silti tukevansa kompromissiesitystä
päätösesityksen hyväksymistä kannattavat myös - erinäisistä huolistaan huolimatta - Norja, Fidzi, Marshallsaaret ja Gabon/Afrikka, joka tosin päätti puheenvuoronsa kaipaamalla ensin vahvempia vakuutuksia sopeutumisrahoituksesta
Bolivia/LMDC - ehkä monien odotusten vastaisesti - näyttää lopulta tukevan pakettia. Nytkin tosin maa arvostelee luonnosta monilta osin ja ehdottaa vielä paria pienehköä muutosta.
Sveitsi/EIG hyväksyy sovun, mutta arvostelee neuvotteluja läpinäkyvyyden puutteesta
Costa Rica, Bhutan/LDC:t, Peru usean Latinalaisen Amerikan maan puolesta, Australia, Grenada, USA ja Malediivit tukevat sopua
artiklan 6 markkinamekanismin suhteen pitkään hankalasti käyttäytynyt Brasilia harmittelee joitakin lopputuloksen puutteita, mutta tukee siitä huolimatta pakettia kokonaisuutena - ei sekään itsestäänselvyys
Turkki, Palau, Japani, Islanti, Chile, Ukraina, Kolumbia, Trinidad & Tobago, Indonesia, Argentiina, Kuuba ja Uusi-Seelanti tukevat sopua. Filippiinit esittää tekstiin pientä muutosta.
Nigeria, Iran ja Venezuela tukevat Kiinaa ja Intiaa fossiilituki- ja kivihiilikirjauksen vesittämisessä. Kirgisia, Jordania, Nicaragua, Guatemala ja Barbados kannattavat paketin hyväksymistä.
Monista kuulluista kriittisistä puheenvuoroista huolimatta pj. Sharma esittää paketin hyväksymistä sellaisenaan, koska sen avaaminen vaarantaisi hauraan tasapainon. Nyt tulee tauko, sitten ovat vuorossa viralliset päätösistunnot.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
"Osallistujat vaativat Ukrainan sodan eskaloitumisen välitöntä lopettamista ja vaativat _länsivaltoja_ lopettamaan asetoimitukset Ukrainaan sekä kaikkia osapuolia työskentelemään vilpittömästi konfliktin pysyvän rauhanomaisen ratkaisun puolesta."
(Korostus lisätty.)
2/12
"Rauhan"konferenssin ratkaisu on siis antaa Ukrainan hävitä tuen puutteessa.
Länsivaltojen pitäisi lopettaa asetoimitukset Ukrainaan. Sen sijaan kannanotto ei hiiskahdakaan Pohjois-Korean Venäjän tueksi lähettämistä sotilaista tai Iranin Venäjälle myymistä ohjuksista.
Pidän valittua toimintatapaa huonona. Eduskuntatalo on vanha arvorakennus, jota ei saa vahingoittaa. Toivottavasti väri saadaan pestyä kokonaan pois.
1/6
Eduskunnalla on myös erityinen asema suomalaisessa demokratiassa. Siksi kaikki eduskuntataloon kohdistuvat tempaukset tulkitaan herkästi myös toiminnaksi parlamentarismia vastaan.
2/6
Samalla toivon, että lähetämme eduskunnasta selvän viestin.
Andersson väitti, että vasemmistoryhmässä "on sitten erilaisia kantoja, joka ei sinänsä liity siihen, että kannatettaisiin Venäjää tai Putinia, sellaista mielipidettä siellä ei kyllä ole".
Tästä tulkinnasta voi olla perustellusti hyvin eri mieltä.
2/10
Vasemmiston GUE/NGL-ryhmään ovat kuuluneet ja kuuluvat yhä mm. irlantilaiset MEPit Clare Daly ja Mick Wallace.
Heidän näkemyksiään voi varmasti luonnehtia monin sanoin, mutta kohteliaasti heitä voi kuvata vähintään Venäjän ja Putinin ymmärtäjiksi.
Tämän toteavat myös kaikki olennaiset asiantuntijatahot Ruotsissa.
Käyn alla läpi kolme painavimmasta päästä: 1) klimatpolitiska rådet (vastaa Suomen ilmastopaneelia) 2) finanspolitiska rådet (talouspolitiikan arviointineuvosto) 3) Naturvårdsverket (ympäristövirasto)
"Auton perinteinen polttomoottori ei katoa Suomesta koskaan".
Ministeri on oikeassa. Samalla tavalla kuin meillä on vieläkin hevosia raviradoilla, on meillä varmasti myös tulevaisuudessa polttomoottoreita esim. museoautoissa.
Liikenteessä ei sitten niinkään.
2/10
”En lähtisi lyömään vetoa minkään käyttövoiman puolesta, mutta sen verran lyön, että meillä tulee olemaan polttomoottori forever”.
On kiinnostavaa, että ministerin ei-vedonlyönnin suosikki on juuri tekniikka, joka hukkaa selvän valtaosan polttoaineen energiasta.