Драгин Катица и њени синови, близанци Стевица и Тодор из Чуруга заувек ће нестати у јануарском покољу недужног становишта Шајкашке 1942. Убијени од стране мађарског фашистичког окупатора на Божић 1942.

У Чуруга ће нестати 1800 становника од 4. до 19. јануара. Image
Нестаће и Радосављеви, заувек.

Радосављев Милорад, Марија-Мара,Радосављев Владимир, стар 14 месеци
Радосављев Васа, Иванка, Бранислав, Радосављев Георгије-Ђорђе, Славимир, Стеван (53), Марко (31) Image
Срећков Павле-Паја (35), отац Тодор-Тоша, мајка Лекса рођена Ђукић, земљорадник
Срећков Јелена-Јеца (36) рођена Давидовац (од оца Исака и мајке Милице рођене Ивков), домаћица
Срећков Теодор-Тоша (14), ученик
Срећков Радивој-Рада (12), ученик ImageImage
Кекић Љубомир-Љуба (43), отац Данило, мајка Анка рођена Будишин, полицијски наредник
Кекић Даринка-Дара (39) рођена Каћански (од оца Радивоја и мајке Вукице рођене Лазић), домаћица
Кекић Милица-Мица (14), ученица Image
СПОМЕН СПИСАК ИДЕНТИФИКОВАНИХ ЖРТАВА ЈАНУАРСКЕ „РАЦИЈЕ” 1942. У ЧУРУГУ 1331 лице је пописано, а број страдалих по проценам иде и до 1800 лица само у Чуругу.
ПРЕМА подацима Меморијалног друштва “Рација 1942”, само у Чуругу је у јануару 1942. зверски уморено 86 девојчица и дечака млађих од 15 година. Деца до тог узраста убијана су и у другим шајкашким местима, па их је у Ђурђеву страдало 59, у Жабљу 56, у Госпођинцима 12…
Породица Чура којој је побијено свих 14 чланова: Рада (73), Јован (53), Мирослав (49),Јелена (48), Богдан (47), Милорад (37), Мирјана (21),Љубица (20), Бранко (18), Раде (17), Анђелка (16), Кристина (14), Владимир (13) и Радојка (7) Цела једна лоза нестала је тог јануара у Чуругу
Чуружанин Елек Ковач је, тако, Србе пробадао бајонетом, а потом их још живе гурао под лед Тисе. Ипак, врхунац његовог садизма било је тестерисање живих, обнажених жена, на чије језиво запомагање је цинично одговарао:

“Не плачите, полако ће Елек-бачи”.
“Бачи”, иначе, на мађарском значи “чика” и углавном се изговара из миља!
Локални Мађари убили су скретничара Жарка Стеванова и његову жену и троје деце. Једно од деце су, навела је, ухватили за ноге и главом му ударали о зид, док није издахнуло! После су сва тела избацили у школско двориште.
СВЕДОЧЕЊЕ Милована Малеташког показује да нису на миру остављени ни салаши у околини Чуруга. Тако су три мађарска цивила, од којих је Малеташки препознао Чуружане Стјепана Херинга и Вилмоша Стеха, на салашу Туцакових одмах убили власника Ненада и његовог сина Триву.
Преостала два Ненадова сина, Милорада и Воју, његову снаху Ленку и шестогодишњег рођака Ивицу Туцакова, који им је за Божић у госте дошао из Београда, одвели су до оближње баре.
“Ту су их приморавали да све по двоје скачу у бару, а после су на њих, као на дивље патке, пуцали док их нису све побили”, испричао је Малеташки пред Државном комисијом за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача.
ПОРЕД Мађара, међу цивилима је било и локалних Немаца, а када би несрећни заточеници од удараца пали на колена, њихове комшије, међу којима су посебну свирепост показивали Петер Растик, Шандор Тарик и Јохан Баумгартнер, хватали су их за косу и главе им ударали о под штале.
Да се не би испрскали крвљу, носили су касапске кецеље
САЗНАВШИ шта се у Шајкашкој дешава, Бајчи-Жилински је 19. јануара 1942. председнику мађарске владе Ласлу Бардошију упутио писмо у којем је протестовао против злочина у Шајкашкој.
“Морам да подигнем глас протеста против тог германског садистичког стила, који је немађарски и нечовечан, због одмазде због жабаљске побуне бедних размера, која је, наводно, захтевала жртву 1.800 српских душа, а међу њима је било и недужне деце (новорођенчади, жена, девојака)”, Image
Велики човек и велики пријатељ српског народа. Ендре Бајчи Жилински. У спољнополитичком одбору мађарског парламента је 29. јануара осудио погром у Бачкој над Србима, Јеврејима и Ромима. 19. марта 1944. године, Бајчи-Жилински се у свом стану супротставио хапшењу од стране Гестапа.
У краткој борби оружјем рањен је и ухапшен. Мађарска влада је 11. октобра исте године затражила и добила његово пуштање на слободу, али у новембру је поново ухапшен и затворен у затвору у Шопронкохиди, где је 24. децембра погубљен вешањем.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Гилти Сигурдсон 🇷🇸 🦊🦝

Гилти Сигурдсон 🇷🇸 🦊🦝 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @SiggySwans

24 Nov
Наследник британског трона, можда хиљадити, али је у лози земље на коју толико балите и која вас дабоме и плаћа. Фактички, он је и ваш престолонаследник.
Гледај Броза Балше јебем га ууста она ћелава
Колику главу има Бехљуји овај, већу него ја крв ти јебем
Read 4 tweets
24 Nov
Управо овај став и ово размишљање довело је до геноцида у Шајкашкој, ревизија тријанонског споразума и субверзивне делатности против Краљевине Југославије. Геноцид који се десио на територији Шајкашке је била дуго планирана мађарска освета и фрустрација за 1914 и 1848.
Е зато су Раци заслужили лед, кундак и бајонет у стомак целој једној заједници.

Одмазда НОВЈ 1944. је била грозна, ужасна и болна... али нажалост, окрвавили сте руке и кецеље које су носили умоболно док су убијали петорицу браће Јовандића, док су истребљивали целу породицу Чура
Док су у Ђурђеву убијали Шовљанске, Мушицке, Отиће, Катиће, Велимирове, Злоколице, Илијине, Ледерере, Мудре, Павловиће, Черкезове... без обзира на пол и старост... Целе фамилије
Read 5 tweets
23 Nov
Ово у Руанди нема људи моји
Лепо је све речено.
Read 5 tweets
23 Nov
Лајош Дунафалви рођен у Будимпешти, за време окупације Бачке био је комадант жандармерије у Ковиљу лично је својом главом гарантовао мир и тако спасио Ковиљчане од покоља. Да би предупредио масовну егзекуцију позвао је председнике општина да скују план којим ће одложити рацију.
Договорили су се да у највећој згради за окупљање у Ковиљу направе забаву, на коју ће бити позвани сви мађарски војници као и омладина села. Позван је и тамбурашки оркестар предвођен надареним, самоуким музичарем Васом Јовановићем.
Током забаве, кад је весеље било на врхунцу, Дунафалви је са официрима отишао у засебну просторију зграде, где су иза затворених врата преговарали да ли рацију треба спровести. Током преговора, официри су били доследни у намери да изврше наређење
Read 5 tweets
14 Jul
Операција 25. Транспорт југословенских заробљеника преко Дунава. Међу заробљенима је и један фолксдојчер, окићен кукастим крстовима. (Да не би случајно завршили у заробљеништву, многи југословенски војници немачког порекла истицали су своју националну припадност носећи нацистичке
ознаке – обично траку на рукаву, или заставу; овај човек, међутим, очигледно није желео да ризикује да буде непримећен, па је, осим што је приграбио заставу, окачио и два кукаста крста на униформу.)
Велики број ових људи наредне ће године бити регрутован у СС-дивизију "Принц Еуген" – која ће постати позната по злочинима над цивилима већ после своје прве акције. До краја рата, већина југословенских Немаца завршиће у изгнанству или под земљом, као издајници домовине
Read 4 tweets
13 Jul
На једном турниру, малом и не толико значајном (16 екипа) сам играо против екипе клинаца који играју по целој Војводини турнире у полуфиналу ћале једног од тих зове мог оца и каже му:

"Овај твој је имао 21 одбрану" 😅😅😅
Јебе ме психологија, ако ми не кликне меч или нисам добар у глави пре меча, "не раде" ми ноге како треба, зато сам почео избегавати турнир, направим себи толику пресију око тога да ме ментално и физички исцрпи.
Знаш онај ритуал, тоалет, ракија, тоалет, ракија, тоалет....разумеће онај ко је такав лик.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(