Maden Atık Havuzu Patladı! Topraklarımıza ve Sularımıza Ağır Metal ve Kimyasal Karışmaya Devam Ediyor!
19 Kasım 2021 Cuma günü Giresun Şebinkarahisar’da bulunan kurşun-çinko-bakır maden atık havuzu patladı.
Ağır metaller içeren milyonlarca litre kimyasallı, ağır metalli çamurlu su Kelkit Vadisi’ne aktı. Yedikardeş Köyü’nde yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.
Valilik yaptığı açıklamada olayın ardından şirketin faaliyetini süresiz durdurduğunu ve sorumlular hakkında adli ve idari işlemler başlatacağını duyurdu.
Aynı yerde 2018’de de benzer bir felaket yaşanmış ve 8 milyon balık ölmüştü.
Yaşananlar kader değil ❗
📌 Madencilik işlemleri sırasında kayaçlarda bulunan metali ayrıştırmak için kimyasal işlem uygulanıyor.
📌 Bu süreçte büyük oranda su, ve madenin türüne göre siyanür, sülfürik asit ve nitrik asit gibi çok zehirli kimyasallar kullanılıyor.
📌 Ortaya çıkan tüm bu zehirli atıkların doğal ortama bırakılması yasak.
📌 “İnsanları ve doğayı korumak için” atık barajları yapılıyor. Ancak bu barajlar doluyor, taşıyor, sızıyor ya da patlıyor!
📌 Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre son 30 yılda dünyada en az 70 ciddi atık maden barajı kazası yaşandı.
📌 En son 2019 yılında Brezilya’da yaşanan kaza 300 kişinin ölümüne yol açtı.
Sesini çıkaramayan kuşlar, yüzmeye çalışan balıklar, toprak ve su zehirleniyor! Yöre halkının ve tüm canlıların yaşam alanları zarar görüyor!
Toprağımız, suyumuz ve yaşam alanlarımız madenciliğe feda edilmemeli ❗
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Fıstığımız Bol Olsun Projesi kapsamında salgın sürecinde ara verdiğimiz sertifikalı budamacı eğitimlerine devam ediyoruz 💚
🌿 Kasım ayı içerisinde yaptığımız eğitimle antepfıstığı tarımına 20 yeni budamacı kazandırdık. Böylece proje kapsamında sertifika alan aşıcı sayımız 97’ye ulaştı.
🌿 Doğru zamanda ve tekniğine uygun yapılan bir budama, antepfıstığı ağaçlarını hastalık ve böcek zararlarına karşı daha dirençli hale getirirken, fıstık verimini de artırır.
Kaz Dağları şimdi de Halilağa Bakır Madeni Projesi ile karşı karşıya❗
📢2012 yılında Halilağa Altın Madeni Projesi olarak sunulan proje yöre halkının tepkisi nedeniyle bugüne kadar hayata geçemedi. Bugün ise aynı alan bakır❗️madeni olarak gündeme geldi.
⛏️Halilağa Bakır Madeni Projesi 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.
⛰️ Üç projenin hayata geçmesi, Kaz Dağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşması anlamına geliyor.