در اتیوپی چه میگذرد؟
همه چیز از سقوط حکومت کمونیستی اتیوپی به رهبری منگیستو هایله مریم در آخرین روز های می ۱۹۹۱ آغاز شد.
گروه های مسلح قومی که چند دهه با دولت های مرکزی در حال جنگ بودند، قدرت را به دست گرفتند.
ترکیب جمعیتی اقوام اتیوپی در زیر👇
اقوام اورومو و آمهارا پرجمعیت ترین اقوام اتیوپی هستند.
از ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۹ جبهه دموکراتیک انقلابی خلق اتیوپی (EPRDF) که متشکل از جبهه آزادیبخش خلق تیگرای، حزب دموکراتیک اورومو، حزب دموکراتیک آمهارا و جبهه دموکراتیک خلق جنوب اتیوپی بود، قدرت را در اختیار داشت.
در سال ۲۰۱۹ آبی احمد نخست وزیر اتیوپی، رهبر ائتلاف EPRDF و رهبر حزب دموکراتیک اورومو که به تازگی قدرت رو در اختیار گرفته بود، سعی میکرد تا ماهیت قومگرایی عرصه سیاسی اتیوپی را کمرنگ کند.
در همین راستا او با مذاکره با سران احزاب اتیوپی، ۹ حزب را منحل و اعضای آن ها را در حزب تازه تاسیس "شکوفایی" ادغام کرد.
تنها حزب از ائتلاف EPRDF که با انحلال مخالفت کرد، جبهه آزادیبخش خلق تیگرای (TPLF) بود.
دبرتشن گبرمایکل رییس جمهور دولت محلی تیگرای و همچنین رهبر حزب TPLF این اقدام احزاب قومی را خیانت به آرمان انقلاب میدانست. تنش ها ادامه یافت.
آبی احمد نخست وزیر اتیوپی تصمیم گرفت تا انتخاباتی که قرار بود در ۲۹ آگوست ۲۰۲۰ برگزار شود را به دلیل همه گیری ویروس کرونا به تاخیر بیندازد.
دولت محلی تیگرای به این اقدام اعتراض کرد و تصمیم گرفت تا انتخابات منطقه ای را در ۹ سپتامبر ۲۰۲۰ برگزار کند. نتایج اعلامی انتخابات دور از انتظار نبود. TPLF تمام ۱۵۲ کرسی تیگرای را کسب کرد!
تنش ها ادامه پیدا کرد تا در نهایت در نوامبر ۲۰۲۰ جنگ بزرگی سراسر منطقه را فرا گرفت.
طی ماه های ابتدایی نیروهای تیگرای بیشتر در موضع دفاعی بودند و حتی برای مدتی شهر مکله مرکز ایالت را هم از دست دادند اما طی ماه های اخیر قدرتمند تر از قبل به پیشروی پرداخته اند.
اما رویدادی که میتواند سرنوشت این نبرد را تعیین کند ۲۰ روز پیش اتفاق افتاد. ۵ نوامبر ۲۰۲۱ در نیویورک، ۹ گروه شورشی اعم از جبهه آزادیبخش خلق تیگرای، ارتش آزادیبخش اورومو، دولت انقلابی سومالی، جبهه وحدت دموکراتیک عفار و... ائتلاف UFEFCF را برای سرنگونی آبی احمد اعلام کردند.
گرچه اغلب گروه های حاضر در این ائتلاف گروه های کوچکی محسوب میشوند اما پراکندگی قومی آن ها میتواند در صورت به درازا کشیدن جنگ، مخالفان دولت را جذب کند.
از سوی دیگر اعلام این ائتلاف از دل آمریکا و تحریم ارتش اریتره و چند نهاد دیگر اریتره ای از سوی آمریکا حاوی پیام علنی آمریکا مبنی بر حمایت از نیروهای مخالف دولت میباشد.
در آخرین تحولات جنگ اتیوپی، نیروهای مخالف دولت به حدود ۱۵۰ کیلومتری پایتخت رسیده اند.
همچنین مخالفان دولت با پخش تصاویری مدعی اسیر گرفتن چند هزار نفر از ارتش اتیوپی شد.
اما یک نکته: برخی افراد معتقدند مصر با هدف از بین بردن یا بی اثر کردن سد رنسانس اتیوپی بر روی رود نیل اقدام به حمایت از نیروهای مخالف میکند. در این خصوص نگاهی به تاریخچه TPLF میتواند جالب باشد.
جبهه آزادیبخش خلق تیگرای (TPLF) همیشه پشتیبان ساخت سد رنسانس بوده است.
از ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۲ ملس زناوی از TPLF نخست وزیر اتیوپی بود و علی رغم مخالفت تعداد زیادی از کشور ها پروژه سد رنسانس رو کلید زد. زناوی سال ۲۰۱۲ فوت کرد.
بعد از اون نخست وزیری از TPLF نبود.
اما دبرتشن گبرمایکل رهبر کنونی TPLF و همچنین رییس جمهور کنونی ایالت تیگرای قبل از این که در سال ۲۰۱۸ رییس جمهور ایالت بشود، رییس هیئت مدیره شرکت برق اتیوپی بود. شرکتی که مسئول مستقیم ساخت سد بود!
البته گفتن این تاریخچه به این معنا نیست که از اساس منکر حمایت مصر از مخالفان دولت هستم. اما معتقدم حتی اگر حمایتی هم صورت میگیرد، حالت مطلوب برای مصر ادامه جنگ داخلی یا تجزیه اتیوپی میباشد و نه قدرت گیری مطلق تیگرای ها!
زیرا جنبش TPLF یک جنبش توسعه طلب است که در صورتی که بر کل اتیوپی حکمرانی کند، میتواند با متحدان قومی خود در سایر کشور ها و اهرم سد رنسانس، چالش های زیادی در منطقه ایجاد کند.
بد نیست حالا که به فرضیه های جنگ داخلی طولانی مدت و تجزیه اتیوپی اشاره شد، نگاهی هم به ترکیب قومی و دینی در اتیوپی داشته باشیم.
در پایان کشور هایی که میتوان صریحا درباره موضعشان در جنگ اتیوپی اظهار نظر کرد.
🔴حمایت از دولت
🇮🇷ایران:مشخص نیست میزان حمایت سیاسی ایران از دولت تا چه مقدار است اما فروش تسلیحات ایرانی به اتیوپی قابل کتمان نیست.
🇹🇷ترکیه:حمایت های سیاسی و نظامی ترکیه از دولت بسیار زیاد است.
🇦🇪امارات:حمایت امارات از دولت اتیوپی زیاد است اما امارات طی ماه های اخیر سیاست های دوگانه ای را پیش برده است و همزمان با حمایت نظامی از دولت از سیاست های آن انتقاد میکند.
🇪🇷اریتره: اریتره که از سیاست های توسعه طلبانه TPLF مطلع است، در مناطق شمالی وارد جنگ با این گروه شده است.
🇺🇸آمریکا:آمریکا طی ماه های اخیر به طور علنی از مخالفان دولت حمایت میکند و حتی ارتش اریتره که به حمایت از دولت مرکزی اتیوپی وارد جنگ در مناطق شمالی شده است را تحریم کرده است.
پایان
من آشنایی زیادی با تحولات آفریقا ندارم و صرفا دانسته های خودم رو توییت کردم. اگر نکته ای هست خوشحال میشم بدونم🙏

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with نقی معمولی

نقی معمولی Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @haj_naghi

7 Oct
🔴کمیته هواپیمایی غیرنظامی ارمنستان(CACA) در واکنش به انتقادات در رابطه با خبر اجازه ارمنستان برای عبور به پرواز آذربایجانی در بحبوحه تنش ایران و آذربایجان گفت:
به جز در زمان جنگ ۴۴ روزه هیچ محدودیتی برای استفاده از حریم هوایی وجود نداشته است.
در بیانیه کمیته آمده است:
آذربایجان از سال ۲۰۱۴ به صورت یک طرفه استفاده از حریم هوایی ارمنستان را قطع کرده بود.
🔴تاتویک رووازیان رییس (CACA) در مصاحبه با تلویزیون ارمنستان و در پاسخ به این که چرا اجازه استفاده از حریم هوایی ارمنستان به آذربایجان داده شده است گفت:
آذربایجان تا سال 2014 هر روز برای پرواز نخجوان از ارمنستان بهره میبردند. آنها خودشان متوقف کردند حالا هم خودشان از سر گرفتند.
Read 13 tweets
10 Sep
🔥بند بازی روی آتش!
سه هفته پس از تصرف کابل توسط طالبان، این گروه مسئولان حکومت جدید را اعلام عمومی کرد.
لیست اعلامی ۳۳ نفره طالبان شامل نخست وزیر و ۲ معاون او، ۲۰ وزیر، ۷ معاون وزیر، مدیر امور اداری دولت، رییس ستاد ارتش و رییس بانک مرکزی بود.
هیچ زنی در کابینه وجود ندارد.
به لحاظ جغرافیایی ۱۵ نفر از کابینه از جنوب(قندهار) افغانستان، ۱۰ نفر از جنوب شرقی(پکتیا)، ۵ نفر از شرق و سه نفر از شمال حضور دارند.
از ۳۳ عضو کابینه طالبان، ۱۷ نفر در لیست سیاه سازمان ملل قرار دارند.
نخست وزیر، ۲ معاون نخست وزیر، وزرای کشور، دفاع و خارجه از اعضای این لیست هستند.
در این لیست تنها سه غیر پشتون حضور دارند.
۱.مولوی عبدالسلام حنفی معاون نخست وزیر
او از ازبک های افغانستان و عضو دفتر سیاسی طالبان است.
۲.قاری محمد حنیف وزیر اقتصاد و تاجیک
۳.قاری فصیح الدین رییس ستاد ارتش و تاجیک بدخشان
Read 46 tweets
9 Sep
عبدالرحیم کردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار:
چابهار امروزه ظرفیت و جایگاه منطقه‌ای و جهانی پیدا کرده است، چابهار مورد توجه کشورهای آسیای میانه، روسیه، هند و چین قرار گرفته و سرمایه‌گذاران کشورهای منطقه برای استفاده از ظرفیت این منطقه استراتژیک و راهبردی علاقه‌مند هستند. Image
وی گفت: برای اجرای توافق‌نامه مشترک بین روسیه، ایران و هند به زودی کنفرانس مشترکی برگزار خواهد شد، این کنفرانس در زمینه اهمیت کُریدور ناواشیوا(بمبئی)- چابهار- انزلی- آستارا خان خواهد بود. مبادلات هند و روسیه حدود ۱۱ میلیارد دلار است که قرار است از طریق این کریدور انجام شود. Image
وی افزود: راه‌آهن چابهار - زاهدان نیز بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. گرچه تکمیل آن با ایجاد گرفتاری‌هایی همچون شرایط تحریمی و کرونایی به تاخیر افتاد اما طبق اعلام متولیان امر، سال ۱۴۰۱ این خط ریلی به بهره‌برداری خواهد رسید.
چند ماموریت اصلی در منطقه تعریف و پیش بینی شده است. Image
Read 6 tweets
2 Sep
۱۰ شهریور ۱۴۰۰
کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی:
وی در پاسخ به این سوال که «در واقع اکنون راه حل را بازگشت به برجام می‌دانید؟» تصریح کرد: این سیاست رهبری است، نه سیاست بنده و رئیسی و وزیر خارجه؛ این سیاست‌ رهبر معظم انقلاب است و عیناً باید همان بشود، لذا قرارداد جدید نمی‌خواهد.
کریمی‌قدوسی در رابطه با این مساله که رئیس‌جمهور سابق در آخرین روزها گفته بود «مجلس لغو همه تحریم‌ها را می‌خواهد در حالیکه ما اصلا در همه موضوعات اجازه مذاکره نداریم»، گفت: هرچه که در برجام آمده باید لغو شود، بله یک تحریم‌های اولیه‌ای بوده که در برجام نیامده موارد هم مشخص است.
ما هم در کمیسیون گزارشات را بررسی کردیم اما همان که در برجام آمده و آقا قبول کردند و امضا شده، همان باید کامل اجرا شود.
Read 7 tweets
14 Aug
ابوالفضل ظهره وند سفیر اسبق ایران در کابل و سرکنسول سابق ایران در مزار شریف در بیان خاطراتش میگوید:
تعداد زیادی نمایندگی سازمان ملل در افغانستان وجود داشت. در مزار شریف هم بیش از صد‌ها دستگاه خودرو و حتی هواپیما داشتند. اما در حقیقت برای طالبان اطلاعات جمع آوری میکردند.
طالبان تنها در شب‌ حمله می‌کرد، چون افرادی که آن ها را هدایت میکردند از خود طالبان نبودند. عملیات ها در همان جایی صورت میگرفت که سازمان ملل فعالیت می‌کرد!
طالبان به جای اینکه اول کابل را بگیرد هرات را گرفت، چون می‌خواستند اول رابطه ایران با افغانستان را قطع کنند.
اما آن‌ها ارتباط نزدیکی با ترکمنستان داشتند، ترکمنستان یک حکومت لائیک است و ارتباطی با دین و مذهب ندارد.این ارتباط به آن دلیل بود که ترکمنستان می‌خواست تا خط لوله‌ای را به جنوب افغانستان بکشند و به این صورت روی انتقال نفت ایران هم تاثیر بگذارند.
Read 5 tweets
31 Jul
🇹🇳 در تونس چه میگذرد؟
🔰قیس سعید رییس جمهور تونس نخست وزیر را برکنار و مجلس را به مدت ۳۰ روز تعلیق کرد. قیس این تصمیم را مطابق اصل ۸۰ قانون اساسی (اعلام وضعیت اضطراری) میداند. در حالی که در اصل ۸۰ آمده است که این تصمیم باید با مشورت با نخست وزیر و رییس مجلس باشد.
همچنین مطابق قانون اساسی حتی در چنین شرایطی هم امکان تعلیق مجلس وجود ندارد. به دلیل عدم وجود دادگاه قانون اساسی، هیچ نهاد بالا دستی برای تفسیر قانون اساسی وجود ندارد. سعید ۴ ماه پیش از امضای قانون تشکیل دادگاه قانون اساسی خودداری کرده بود!
🔰با اعلام وضعیت اضطراری، قانون منع رفت و آمد در ساعاتی از شبانه روز در حال اجرا است.
🔰در اولین روز پس از کودتا نیروهای امنیتی با حمله به مرکز سرمایه گذاری قطر در تونس، دفتر الجزیره در این کشور را پلمپ کردند.
🔰در روز های گذشته چند وبلاگ نویس و فعال رسانه دستگیر شده اند.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(