#BIST firmalarının olası döviz artışından ne ölçüde etkileneceğini, 4 farklı kritere göre özetleyen bir tablo hazırladım. İlgili çalışmayı paylaşmadan bazı bilgiler vermeyi faydalı buluyorum.
D sütunu: Net Döviz Varlığı / Toplam Varlıklar
G sütunu: Olası Kambiyo Karı / FAVÖK
H sütunu: İhracat Oranı
J sütunu: ROIC
*Tablonun tamamını akışın sonuna ekleyeceğim.
Net Döviz Varlığı / Toplam Varlıklar (D sütunu), firmanın net döviz varlığını (eksi ise yükümlülüğünü), büyüklüğü ile kıyaslıyor. Bu da dövizdeki değişimin firmanın kambiyo kârına/zararına ne ölçüde yansıyabileceği hakkında bir öngörü yapmamızı sağlıyor.
Olası Kambiyo Karı / FAVÖK (G sütunu), net döviz varlığına göre firmaların 4. çeyrekte ne kadar kambiyo kârı yazacağını göstermekle kalmıyor; bunu 9 aylık mali tablolarındaki FAVÖK rakamı ile kıyaslıyor.
*30 Eylül 2021 USD kuru: 8.89
*31 Aralık 2021 USD kuru: 13.5 (varsayıldı)
İhracat Oranı (H sütunu), 9 aylık mali tabloları dikkate alarak cironun ne kadarının ihracattan oluştuğunu gösteriyor. Net döviz yükümlülüğü -bana göre- birçok firma için gerçek bir kâra işaret etmeyebilir. Ama ihracattan kaynaklı döviz gelirleri daha sürdürülebilir olabilir.
ROIC (J sütunu), yatırılan sermayenin getirisi bir performans ölçütü olarak kullanıldı. Bunu tabloya ilave etmemin amacı sadece döviz etkisine odaklanıp aslında çok da iyi performans göstermeyen firmaları ayırt edebilmek.