Bu #asgariucret meselesi fazlasıyla karışık bir konu. Malûm devletin daha fazla vermesi için daha fazla toplaması gerekir. Kimden/kimlerden hangi kesimden toplayacak? Yine dar gelirliden bunu finanse ederse, bu iş olmaz. Yani faturalara vs şu şartlarda yüklenemezsin. 1/6
Enerjiden mesela sanırım elektrikten de geçenlerde bir verginin kaldırıldığı deklare edilmişti. Bu bağlamda okunmalı.
Dar gelirlinin elini rahatlatmak kesin olarak zorunda şu an hükümet. Bir tık yukardan o hâlde kesin olarak toplamaya çalışacak. MTV gibi mesela.
Ayrıca tabi özel sektör boyutu var işin. Üretici, maliyetleri zaten gelinen noktada absorbe edemezken şimdide personel maliyeti artacak. Fiyatlara yansıtacak. Sonuç: daha fazla enflasyon. Baktı o fiyatlardan satamıyor, işçi çıkarcak. Sonuç: daha fazla işsizlik.
İki kere ikinin dört etmediği bir durum yani. Kaç eder o da belli değil. İnsiyatifi daha da kaybedebilirsiniz. Dar gelirlirinin özellikle alım gücünü yükseltmeye yönelik bir hamle yapacaksınız ama bu hamle adamın mevcut gelirini sıfıra da düşürebilir/düşürecek.
Şimdiden bu alan ile ilgili ve problemin büyümesi ihtimâline dönük çözüm üretilmeye çalışılıyor. Geçenlerde CB Erdoğan'ın asgari ücret arttığında işçi çıkarmalar falan olursa şunlar olur gibi bir söylem üretmesi, sürecin yönetilmeye çalışılmasına dönük okunmalı.
Fakat bu ihtarlar çok fayda sağlamaz ve ama başka silahınız da yok. Kontrôl edemediğiniz bir bölge.
İki kere iki dört olmayacak. Dörde yakın bir değer gelmesini umut edebilirsiniz ancak, düğmeye basmadan önce. 6/6
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Adam 9 liradan bahsekonu şekilde giriş yaptı diyelim. Sen #dolarTL'yi 1 yıl sonra 11'e göndermiş olsan bile ki %23 düşürmüş oluyorsun değeri, buna rağmen adam dolar bazında %10 kazanıyor.
Düşünün şimdi bu swap yolu ile dolar bazında ülkenin yıllarca nasıl soyulduğunu. Adam 8 liradan girdi diyelim ve 6'ya gitti dolar. Swap ile giriş yaptıysa dolar bazında %57 (!).
Sonra hazine dolar bazında 6% ile borçlandığında bunu tefeci faizi diye lanse eder... :-)
Şimdi o örnekteki oyuncu ne yapmıştı?: 100 dolar ile TL'ye geçmişti. Sonra bu 800 lirasını bankaya verip karşılığında 100 dolar teminat almıştı ki swap işlemi oluyordu bu, ve bu işlemden TL bazında kesin olarak %15 kazanacak idi.
Soygun dedik, devam edelim.
Şimdi bu kardeşim bu swap'ı yaptı, 1 yıl sonra TL bazında %15 kazanacak, bu kesin.
E teminat var elinde 100 dolar ayrıca.
Bunu da gidip Rusya'da bozuyor, rubleye geçiyor, sonra yine swap ve ruble bazında %5 daha.
Carry trade ve swap ayrı ayrı ele alınması gereken kümeler hernekadar kesişiyor olsalar da.
Carry trade basit bir mekaniktir. Örneğin 100 dolar borçlanırsın A ülkesinde %2 ile. Sonra bu 100 dolar ile TL'ye geçer bunu Türkiye'de %18 ile satarsın, dibs alırsın mevduat vs. 1/12
Bu trade için vadenin 1 yıl olduğunu varsayalım. TL eğer 1 yıl sonra değer kaybetmezse(değer kazanırsa carrytrade yapanın kazancı artacak, dikkât) carrytrade yapan oyuncu bu ticaretinden dolar bazında %16 kazanmış olur. Ama değer kaybetti diyelim.
Örneğin sözkonusu vadede TL %20 değer kaybetti. Bu hâl ve kârda ise carrytrade yapan oyuncunun ticareti elinde patlar.
Şimdi swap'a gelelim. Bakın bu swap mekaniği çok daha komplikedir. Bunu iyi anlamak lazım gelir zira swap bir soygun düzenidir.
Bugün CB Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların bir kısmına göz atabildim. Bu, konuşmanın yastıkaltı ile ilgili olan bölümü ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıcam.
Daha önceden malûm "bozdurun" çağrısı yapılıyordu açıkça.