Utredningen om finansiering av ny kärnkraft har landat på regeringens bord. Lite #eltwitter om vad den utredningen innebär. 🧵
Ny kärnkraft är dyr och tar lång tid innan den kan tjäna pengar. Enda intäkten är sålda kWh elektricitet. Ett kärnkraftverk är bara kostnader fram till att det fasas in på elnätet och börjar producera el.
Eftersom ledtiderna är långa innan vi är vid den tidpunkten krävs att den som ska bygga sitt verk kan finansiera projektet fram till produktionsstart.
Känner ni till Tore Andersson (1909-1995) från Dynäs, Bollstabruk? Förmodligen inte. Tore är den person som på egen hand räddat livet på flest människor vid samma tillfälle under 1900-talet. Läs historien om en bortglömd och cancellerad hjälte. 🧵
Tore var en vanlig arbetare från Ådalen. På fritiden var han jazzmusiker och kapellmästare. Han spelade trumpet.
Den 14 maj 1931 var han kapellmästare för Väja-Dynäs hornorkester, som fått uppdraget att spela i det demonstrationståg som skulle gå från Frånö folkets hus ->
till Lunde hamn, där ett antal strejkbrytare var inkvarterade. Uppdraget var att marschera först i ledet och spela melodier förknippade med arbetarrörelsen.
Nu blir det en tråd om ett problem som kan bromsa utbyggnaden av #solceller i Sverige . Häng med på #eltwitter osterlenskraft.se/aktuellt/mikro…
Kortslutningseffekt är ett beräknat värde på hur ”starkt” ett elnät är i en viss punkt. Om man gör en kortslutning i en viss punkt, vilken effekt kommer då att utvecklas i den punkten?
Nära en generator eller transformator är kortslutningseffekten hög. Ju längre bort från den, desto lägre effekt. Om kortslutningseffekten blir för låg tyder det på problem i nätet.
Den gode @peter_hedin har förstås rätt i det här. Nu ska jag berätta varför elektricitet inte lämpar sig som handelsvara. Häng med på #eltwitter
1. Elektricitet kan inte lagras.
Eftersom den måste förbrukas i samma ögonblick som den produceras blir prissättningen extremt volatil. Det går helt enkelt inte att ha samma prissättningsmodeller för el som för råolja, vete eller bananer.
Om priset på en vara skiljer sig åt mellan två marknader och varan kan flöda fritt mellan de marknaderna kommer priset så småningom att jämna ut sig mellan marknaderna. Med el blir det extremt.
Energimarknadsinspektionen, ei, har beslutat om att de reducerade nätavgifterna för småskalig elproduktion ska slopas. Vad handlar detta om egentligen? Häng med på #eltwitter 🧵etc.se/ledare/staten-…
Det hela grundar sig på en gammal regel i ellagen som ger producenter av småskalig elproduktion under 1500 kW en kraftig rabatt på nätavgiften. Den tillkom för att producenter av småskalig vattenkraft ( inte solenergi ) skulle kunna få lönsamhet i sin verksamhet.
På den tiden fick elproducenter bara sälja sin el till kraftbolaget som hade koncessionen för området. Det fanns ingen elmarknad på det sätt som finns idag.
”Beken” antar jag är en förkortning av grundaren, Bengt Ekenstiernas, namn. Vad handlar då detta om?
Jo, vi plågas ju under höga elpriser i Sverige och Europa. Rotorsaken till det är alla överens om. Det är priset på råvarorna till elproduktionen som ökat dramatiskt. Råvarorna är främst naturgas och olja, mest naturgas.