Fredrik Sjödin Profile picture
Jobbar med elsäkerhet och sånt jox. Har släckt halva Tornedalen en gång. Besvarar era elfrågor på dm eller #eltwitter Bor i Stockholm men Övik är hemma.
31 Mar
Ok. Då kör vi lite #eltwitter om laddning av elfordon. Jag har fått många frågor, tack för det. Vi betar av dem eftersom. Men vi börjar med basic. Häng med, nu blir det #elbilsladdning
En ren elbil drivs ju av batterier. Alla batterier går på likström, plus och minus, inga konstigheter. Men för att ladda batterier från ett vägguttag krävs att likström omvandlas till växelström. Det sker genom en omriktare som sitter installerad i elbilen.
Det krävs en hel del ström för att ladda en elbil. I en vanlig bostad finns som mest 25A att tillgå. Det är den maximala ström som ledningarna in till huset normalt är dimensionerade för. Men ofta är huvudsäkringarna i huset bara 16A.
Read 19 tweets
14 Feb
Okej. Vi kör en tråd till i elbristskolan. Idag ska vi reda ut detta med varför industrier inte alltid får bygga ut pga ”elbrist”. fplus.se/elbrist-stoppa… #eltwitter
Sveriges elnät är sedan 1902 uppdelat i ett antal så kallade koncessionsområden. Inom ett koncessionsområde har ett företag monopol på elnätet. Nätföretaget, som det kallas, äger elnätet. Det är deras egendom och har varit det länge.
I södra Sverige är dessutom de flesta nätföretagen privata företag. Inget konstigt med det. Inom sitt koncessionsområde kan nätföretaget bygga ut sitt nät som de behagar. Om en abonnent vill bygga ett hus, en skola eller en fabrik är nätföretaget skyldigt att ansluta det.
Read 13 tweets
13 Feb
Nu blir det elbristskola igen. Idag ska vi reda ut detta om det verkligen behövs 2 nya kärnreaktorer i Sverige?
För att förstå sammanhangen måste vi ta det från början. Som vanligt handlar det till slut om EU. I grunden handlar EU om att på en mängd olika sätt integrera de olika länderna med varandra så att ingen EU-land kan starta ett krig mot ett annat.
Handel med el över gränserna är ett av sätten. Tidigare kunde ett land, till exempel Sverige, köra sitt eget race och bygga kraftproduktion, elnät etc för enbart sin egen nytta. Ett land med billig och god inhemsk produktionen kunde bokstavligen svälta ut ett annat.
Read 15 tweets
19 Jan
Det här är en ohederlig text, publicerad i syfte att vissla på hundarna som avskyr både Löfven och Tegnell. I den här tråden ska jag förklara varför. Häng med.
Varför säger personer som Tegnell och Löfven "Det har hela tiden varit vårt mål att trycka ner smittan så mycket som möjligt." när det upplevs av vissa som att de inte gör det?
Egentligen är det väldigt enkelt. Det är grundläggande policyanalys och vetenskapsteori. Om man vill lösa ett problem, bygga en bil eller ett kärnkraftverk så säker som möjligt, minimera skadorna av en pandemi som vi inte hade något vaccin till eller något annat -->
Read 12 tweets
6 Nov 20
Samtidigt som Janina mördades tjänstgjorde Gustaf Ekström i waffen-SS som frivillig. 45 år senare var han en av grundarna till @sdriks Ytterligare 32 år senare anser @moderaterna och @kdriks att det är ”oproblematiskt” att samarbeta med dem.
77 år efter mordet på Janina, samma parti som Ekström var med och grundade. svt.se/nyheter/lokalt…
Read 7 tweets
26 Aug 20
Tråkigt detta med att SCA Ortviken lägger ner pappersbruket. Ortviken är en av Norrlands största förbrukare av el. Vill ni veta varför? #eltwitter
Ortviken är ju ett pappersbruk som tillverkar tidningspapper. Pappersmassan som används för den produktionen tillverkas genom så kallad TMP-teknik. ”Thermo-Mechanical Pulp”. Den tekniken går ut på att träflis pressas genom mekaniska kvarnar så att den finfördelas till massa.
Massan bleks sedan innan den blir till papper. Tekniken lämpar sig väl för papperskvaliteter med kort livslängd, typ dagstidningar. Vill man ha papper med högre kvalitet för typ förpackningar och kontorspapper används sulfatprocessen.
Read 9 tweets
28 Jul 20
Okej. Mkt kärnkraft i flödet nu. Dags för del 5 i Fredriks elbristskola. Hur får man el ur ett kärnkraftverk. Dags för #eltwitter Häng med!
Om ni läst mina tidigare trådar kanske ni minns de olika kraftverkstyperna vi har i Sverige?

Vattenkraft - Vattnets rörelseenergi sätter snurr på vattenturbiner kopplade till stora generatorer. Stort vridmoment, urstarkt. Tyvärr enbart tillgänglig i större vattendrag
Kraftvärme - Man använder någon energikälla för att koka vatten till ånga som sedan sätter snurr på ångturbiner kopplade till generatorer. Kan dimensioneras efter behovet, låg verkningsgrad, underhållskrävande.
Read 14 tweets
15 Jul 20
Okej. Vill ni hänga med på del 4 i Fredriks elbristskola? Idag blir det elproduktion för hela slanten. #eltwittter
Det är ju växelström som kommer ut ur våra två hål i väggen, right. Ibland har ni sett uttag med upp till fem hål. Uttaget för elspisen, vedkapen eller elbilen är typiska såna. De fem hålen har 3 st ”faser”, en neutralledare och en skyddsjord.
De vanliga uttagen hemma har bara en fas, en neutralledare och en skyddsjord. Vad betyder då dessa begrepp? Vi stökar undan skyddsjorden först. Den är en ledare som är kopplad till ”jord”, alltså till det som elsystemet refererar till 0 Volt.
Read 30 tweets
5 Jul 20
Dags för del 3 i Fredriks elbristskola. Tidigare har vi gått igenom skillnaden mellan elproduktion och överföring, samt vad reaktiv effekt är och vad det har för betydelse för elnätet. Nu blir det skillnaden mellan elnät och elhandel. Häng med, för nu blir det #eltwitter
Sverige började elektrifieras i under senare delen av 1800-talet. Som vanligt i Sverige var staten tvåa på bollen och ärligt talat rätt ointresserade till en början. Det var industrin som drev på och började bygga kraftverk och elnät för att försörja sina industrier.
Det började byggas kraftverk och elnät runt om i Sverige. Vid sekelskiftet 1900 vaknade till slut staten och insåg att detta behövde regleras. Det man gjorde var att man delade upp Sverige i olika områden, beroende på vilka som byggt upp elnäten.
Read 27 tweets
2 Jul 20
Okej. Förra tråden om vad ”elbrist” egentligen är blev populär. Dags för del 2 i Fredriks elbristskola. Nu handlar det om ”reaktiv effekt”, detta mystiska och spännande begrepp. ”Södra Sverige behöver reaktiv effekt och därför måste vi elda olja mitt i sommaren”. Non? #eltwitter
Vi börjar med att reda ut vad effekt är. Ni har säkert läst att ett kraftverk är på tex ”500 MW”. Det har alltså effekten 500 MegaWatt, alltså 500 000 000 Watt. Effekten beskriver hur kraftfullt kraftverket är, som antalet hästkrafter på en bil.
Ett kraftverk har samma effekt oavsett om det producerar el eller inte. Elektrisk effekt är produkten av storheterna spänning och ström. Har du spänningen 230 Volt och strömmen och 10 Ampere blir effekten alltså 2300 Watt, eller 2,3 kilowatt.
Read 14 tweets
26 Jun 20
Nu är debatten om ”elbrist” igång igen. Det är mycket att hålla isär och många konstiga begrepp, så nu blir det lite #eltwitter och folkbildning. Häng med!
Först och främst måste vi ha klart för oss vad el egentligen är för något. Det som kommer ut ur de två hålen i väggen är i grund och botten en elektromagnetisk vågrörelse som svänger mellan ett positivt toppvärde,via noll,ner till ett negativt bottenvärde med en frekvens på 50 Hz
Varför är det så krångligt? Varför inte ett fast värde på säg 230 Volt?
Jo,det har att göra med att det systemet, som vi kallar växelström,har många fördelar.
-Det är väldigt enkelt att producera
-Det kan överföras över långa sträckor
-Det kan väldigt enkelt ändra spänning.
Read 20 tweets
25 Oct 19
aha.. Så "elbristen", som var så akut är nu, över en dag, löst genom att regeringen lovat nätföretagen att de ska kunna få del av mer av sin vinst. Det handlade alltså i slutändan bara om pengar. @svtnyheter #rapport #energipol.
Som genom ett trollslag klarar nu ledningarna in till pågens och polykemi av att hantera deras investeringar. Tänka sig.
Men okej. Det låter ju jättebra att regeringen, tillsammans med ellevio löst den "akuta, akuta krisen" som ellevios VD uttryckte det. Enligt honom kan nu stockholmarna slippa oroa sig för att det ska bli strömlöst i lägenheterna. Skönt! Nu när det lackar mot jul och allt.
Read 13 tweets