Arkadaşlar başlıca kullandığım formasyonları sizler için derledim. Okumanız, öğrenmeniz ve kullanmanız beni çok memnun eder. Bolca Beğeni-RT yaparak daha fazla kişinin görmesini, öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Teşekkür ederim.
1- TRENDLER
DESTEK-DİRENÇ VE KANALLAR
Trend fiyat grafiklerinde oluşan, yükselen ve alçalan fiyatların takibine dayanan, fiyat değişimlerinin her zaman belli yöne olması tezidir. Trend kanalı için paralel iki çizgi (destek ve direnç) gerekir.
Düşen kanal, yükselen kanal ve yatay kanal olarak 3 çeşittir. Destek çizgisi iki ya da daha fazla dip noktanın, direnç çizgisi ise iki ya da daha fazla tepe noktasının kesişimi ile oluşur. Genel kanı destekte AL, dirençte SAT şeklindedir.
2-FORMASYONLAR
İKİLİ TEPE
Yükselen bir piyasa, geldiği seviyeden aşağı döner ve daha sonra bu seviyeyi tekrar test ettiğinde görürüz. Ancak seviyeyi kıramaz ve fiyat düşer. İlk zirve seviyesi hissenin direnci kabul edilir. Stop olunması için çok önemli bir izlenim verir.
İKİLİ DİP
Düşen bir piyasa, geldiği seviyeden yukarı döner ve bu seviyeyi tekrar test ettiğinde ikili dip görürüz. Ancak seviyeyi aşağı kıramaz ve fiyat yükselir. İlk dip seviyesi hissenin desteği kabul edilir. Alım yeri için çok önemli bir izlenim verir. İkili tepenin tersidir.
YÜKSELEN ÜÇGEN
Bu formasyonda zirvedeki direnç kırılamıyorken, düşüşte zayıflama görülür. Bu düşüş hareketlerindeki zayıflama alıcıların arttığı anlamına gelmektedir. Yükselen üçgen yukarı doğru gittikçe küçülen tepelerden oluşan bir artış görülür. Güvenilir devam formasyonudur.
Yükselen üçgende tepe noktalarının birbirine yakın olması önemlidir. Gerçekleştiğine emin olmak için, çizgi aşıldıktan sonra hareketin devam ettiğini bir müddet gözlemlemek faydalı olacaktır.
DÜŞEN ÜÇGEN
Diğer adıyla Alçalan üçgen formasyonlarında düşüşlerdeki dip noktaları düz bir çizgi oluşturur. Tepe noktalarında ise her yeni yükseliş hareketi kendinden önceki hareketin tepesinden düşük olarak gerçekleşmektedir. İşlem hacmi genelde azdır.
SİMETRİK ÜÇGEN
Simetrik üçgen formasyonunda fiyatların gideceği yeri kolay kolay saptayamayız. Yükseliş ve düşüş trendlerinin sonlarında trendin dönüşünü, fiyat hareketlerinde aşağı yukarı salınımlarda trendin devamını ifade etmektedir.
BAYRAK FLAMA
Bayrak formasyonu kısa vadeli hızlı bir şekilde ilerler. Bayrak direğinin yüksekliği kadar yükseliş beklentisi oluşur. Yukarı yönlü çok sert bir fiyat yükselişinden sonra bu harekete ters yönlü kısa vadeli bir düzeltme hareketi meydana gelmektedir.
Bayrak formasyonda düzeltme hareketinden sonra ise tekrardan yukarı yönlü bir hareket oluşması beklenir. Ters bayrakta aynı şekilde düşüş trendindeki hissenin kısa vadeli dinlenmesi olarak karşımıza çıkar.
OMUZ BAŞ OMUZ – OBO
Omuz Baş Omuz (OBO) formasyonu; yukarı yönlü fiyat hareketinin tamamlandığına işaret eder, üç zirveden ikincisinin en yüksek olması önemlidir. Güvenilirliği yüksek bulunan (OBO) formasyonu, trendde dönüşe (düşüş) dair uyarı olarak algılanır.
Omuz Baş ve tekrar bir Omuz tamamlandığında fiyatın aşağı yönlü hareket edeceği beklenir. Bu durumun tersine de (TOBO) denir. Aşağı yönlü fiyat hareketinin tamamlandığını ve hissede yönün yukarı olduğunu gösterir.
FİNCAN KULP
Grafikte bir fincan ve yanına bitişik bir kulp şekli oluşmuşsa bu durumda hissede ciddi bir yükseliş beklenir. Yükseliş genellikle fincan yüksekliği kadar olacağı öngörülür. Tutarlı bir formasyon olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken şey fincanın şeklidir.
Fincan V şeklinde değil de basitçe çokta derin olmayan bir çanak şeklinde olması önemlidir. Çanak tamamlamasından sonra kulp kısmı görüldüğünde çanak derinliği hissenin muhtemel çıkış hedefi olur.
Sizlere başlıca kullandığım formasyonları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Bu tarz öğretici yazıların gelmesini istiyorsanız Beğeni ve RT lerinizi bekliyorum arkadaşlar. Umarım faydalı olur. 😊
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh