بریم سراغ #رشتوی جدید
«احترام به طبیعت پاک در ایران باستان»
ساده و صریح بگم، در ایران باستان مهمترین چیز، زمین و طبیعت بود. اگه بریم یه نگاه کلی به تاریخ بندازیم، متوجه میشیم که بیماریهای همهگیرِ مرسومی مثل وبا و طاعون که در دنیای باستان به وفور در گوشه و کنار جهان اتفاق
٢-
میافتاد، در ایران باستان خیلی کمتر از روم و مصر و چین و جاهای دیگه پیش میومد. چرا؟ میگم حالا صبر کنید!
٣-
مهمترین رکن ادیان ایرانی (مثل زرتشتی، مهرپرستی، زروانگرایی و...) احترام به زمین و طبیعت بود. در کتاب #اوستا یکی از اعمال نیکوکارانه برای راهیابی به بهشت «کار و کَرفَه» نام داشت. کار و کرفه به زبان امروزی یعنی آباد کردن زمین با کشاورزی، دامداری، باغسازی، کاشت درخت، و...
۴-
یعنی هرکس که میخواد بره به بهشت، باید روی زمین کار کنه و به زمین و انسانها خدمت کنه.
(تو پرانتز بگم این خدمت فقط به انسان و زمین نبود؛ بلکه درمورد حیوانات هم صدق میکرد. مثلا این توییت رو بخونید) 👇
٧-
حالا اهمیت این ایزدها چیه؟
یه مثال میزنم:
شما اگه دوران #ساسانیان میشاشیدی تو آب رودخونه، به جرم توهین به ایزدبانو آناهیتا دادگاهی میشدی و یقهتو میگرفتن و حتی ممکن بود اعدام بشی!
٨-
یا مثلا اگه آت و آشغال تو طبیعت میریختی یا تف مینداختی رو زمین، به جرم توهین به ایزد سپندارمذ دادگاهی میشدی و پارهت میکردن!
٩-
اگه درختی رو از عمد خشک میکردی یا گیاهی رو از ریشه بیرون میکشیدی و تباه میکردی، توهین به امشاسپند امرداد تلقی میشد و اگه اون درخت رو با آتش زدن از بین میبردی، دو قبضه مجرم شناخته میشدی چون علاوه بر ایزد امرداد، به ایزد آذر نگهبان آتش هم اهانت کرده بودی!
١٠-
همین قوانین دینی که شاید امروز به نظر شما عبث و مزخرف و خندهدار بیاد، باعث میشد تا فرد بخاطر احترام به خدایان و ایزدها، با دقت مواظب باشه نرینه تو طبیعت و طبیعت رو به گند نکشه. در نتیجه طبیعت پاکیزه میموند و امراضی مثل وبا و طاعون به حداقل میرسید.
١١-
حالا امروز رو نگاه کنیم:
امروز از ساحل #دریای_کاسپین در شمال تا جنگلهای زاگرس و کویر مرکزی و سواحل #خلیج_فارس، غرق در زباله و کثافات انسانیه. ولی اون دوره هیچ خبری از زباله و آلودگی نبود چون باید حرمت ایزدهای نگهبانِ ١طبیعت حفظ میشد.
١٢-
برای درک بیشتر مطلب این صفحه از کتاب اخیر من درمورد اهمیت طبیعت در ایران باستان رو نگاه کنید 👇
١٣-
این رشتو رو برای این نوشتم که بگم ما هرچهقدر از سنتها و آداب و رسوم اصیل اجدادیمون دور و دورتر شدیم، بدبختتر و بیچارهتر شدیم. پشت تمام سنتهای ما، تفکری مرتبط با احترام به طبیعت و پاکیزگی بود که با فراموش کردنشون، ایران رو تبدیل به منجلاب گُه کردیم.
١۴-
از همین امروز هر کسی که هستی و این توییت رو داری میخونی، هربار که خواستی تف کنی رو زمین، هربار که خواستی بشاشی زیر درخت، هربار که خواستی آت و آشغالتو بریزی تو دریا و جنگل و کنار جاده، به این
١۵-
فکر کن که اجداد آریاییت، زرتشت و کوروش دارن با خشم و نفرت بهت نگاه میکنن و از این که خاک و آب و هوای ایران رو به گند کشیدی، ازت متنفر دارن میشن.
١۶-
آقا و خانوم ایرانی، سعی کن با تکیه بر فرهنگ ایرانی، واقعا ایرانی باشی. ایرانی بودن به داشتن شناسنامه ایرانی نیست. ایرانی بودن یعنی باور به فرهنگ آبا و اجدادی و عمل کردن به سنتهای نیاکانمون.
تو شهر کَش حوالی فرارود (دور و بر دو رودخونه جیحون و سیحون رو میگن ماوراءالنهر یا فرارود)، سال ٧٣۶ هجری قمری یه موجودی زاییده شد که وقتی بزرگ شد به تنهایی جمعیت زمین رو درصدی کم کرد! این موجود اسمش تیمور بود! تیمور به فارسی یعنی آهن!
٢-
خونواده تیمور از طایفه برلاس بودن. یه طایفه ترکی-مغولی که همراه بقیه بیابانگردان آسیای مرکزی، از شمال چین به حوالی جیحون کوچ کرده بودن.
دوران کودکی، نوجوانی و جوانی تیمور چیز خاص نداشت! مثل بقیه مردم زندگی میکرد و گهگداری به خدمت این امیر و اون امیر درمیومد و سربازی میکرد.
٣-
تیمور وقتی بزرگ شد ادعا کرد که از نسل #چنگیزخان_مغول هستش. ولی زر میزد. یه نکته مهم دیگه درمورد شروع کار تیمور این بود که اوایل نوجوونی تو یه نزاع احتمالا قبیلهای، پاش زخمی شد. واسه خاطر همین زخم بود که شَل شد و تمام عمرش پاش لنگ میزد و به تیمور لنگ معروف شد.
تلخ، شیرین، غمانگیز و غرورآفرین #رشتو
امشب در مسابقات جامجهانی #هندبال_بانوان، #تیم_ملی دختران ما که برای اولین بار با رفتن به #جام_جهانی تاریخسازی کرده، با نروژ (بهترین تیم هندبال جهان) بازی کرد و با نتیجه ۴١-٩ شکست خورد. ولی این شکست، تلخ نبود. تلخی ماجرا چیز دیگری بود. ⬇️
٢- این تیم بعد از این که تاریخسازی کرد و برای اولین بار در تاریخ هندبال زنان به جامجهانی رسید، هیچ بودجهای بهش اختصاص نگرفت. حتی به اندازه برگزاری ١ بازی تدارکاتی براش هزینه نشد.
٣- کل پاداشی که به دختران سرزمینم داده شد طبق گفتههای گزارشگر بازی، مبلغ ١۵ میلیون تومن بود. این مبلغ حقیرانه بیشتر از این که پاداش باشه، توهین بود به شخصیت دختران ما و تحقیر افتخارآفرینی دختران قهرمان سرزمینم.