Hasan Mert Kaya Profile picture
Jan 18, 2022 37 tweets 24 min read Read on X
Bilinmeyen Suudi Arabistan

Tarihçi Homeros’un ‘Arabia Felix’, ‘Mutlu Arabistan’ olarak nitelendirdiği Arap Yarımadası, güneybatı Asya ile kuzeydoğu Afrika arasında uzanan dünyanın en büyük yarımadalarından biri. Suudi Arabistan ise yarımadanın en büyük ve bence en güzel ülkesi+
Dünyanın bu özel coğrafyası gerçekten şaşırtıcı sürprizlerle dolu. Üç tarafı denizler ve okyanus ile çevrili olan Arap Yarımadası'nın kültürel mirası ve doğal zenginliklerini en iyi görebileceğiniz yer Suudi Arabistan'dır. Çöller, masmavi ve cam gibi denizler, vadiler ve dağlar..
Suudi Arabistan Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi. Ülkenin batısı Kızıldeniz kıyıları, doğusu ise Arap Körfezi'nin sahilleriyle çevrili.Kinde Krallığı, Himyeriler ve Nebatiler bu olağanüstü toprakların kadim medeniyetleri.Mimarisi, müziği ve sanatlarıyla büyük bir dünya burası.
Suudi Arabistan'ın batısı Kızıldeniz kıyıları, doğusu ise Arap Körfezi'nin sahilleriyle çevrili. Kinde Krallığı, Himyeriler ve Nebatiler bu olağanüstü toprakların kadim medeniyetleri. Mimarisi, doğası, müziği ve sanatlarıyla büyük bir dünya burası ve sanılandan da çok daha yeşil!
Ülkenin doğu kıyıları ve güneyi ülkenin en çok petrol rezervlerine sahip. Petrolü dünyanın sayılı rafinerilerine sahip olan ve %100’ü Suudi Arabistan’a ait olan Aramco şirketi idare ediyor. Suudiler dünyanın en büyük petrol ve petrokimya ürünleri üreticisi ülkelerinden.
Suudi Arabistan'ın kurucusu 1932 yılında kral olan Abdülaziz bin Suud. Sürgünde bulunduğu Kuveyt'ten genç yaşta ayrılıp Arap Yarımadası'nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkenin kurucusu olmayı başarmış önemli bir lider ve devlet adamı Abdülaziz bin Suud.
Suudi Arabistan coğrafi şartlara paralel olarak farklı iklimler barındırır. Taif, Abha ve Tebük'te bazı yerler 3.000 metreye yaklaşan rakımlarıyla çölün yakıcı sıcaklığından uzak kalırken, iç bölgeler kuru ve sıcaktır, sahil kentleri ise sıcakla birlikte yüksek nem de içerir.
Suudi Arabistan genel olarak kuzeyde Tebük (El-Ula) güneyde Necid, batıda Hicaz ve doğu yakası olarak dört bölgede incelenebilir. Mekke, Cidde, Taif, Medine ve Yanbu kentleri Hicaz Bölgesi içinde yer alır. Burada Kızıldeniz sahilleri inanılmaz güzelliktedir.
Derin vadilerle birbirinden ayrılan dağların zirvesindeki Taif serin ve temiz havasıyla karşılar sizi. Dünyanın en güzel kokulu gülleri, üzümden muza, incirden kayısı ve nara hemen her meyve Taif'te yetişir. Dağların arasından kıvrıla kıvrıla çıkarken maymunlara rastlarsınız.
Yazın sıcağın en şiddetli olduğu günlerde Mekke 47-48 dereceyken Taif'te hava 25-27 derece olur. Akşamları güzel bir esinti çıkar. Dağların etrafında bolca kartal, şahin uçar. Vadilerinde de zengin ve bakir bir doğal hayat vardır. Abdullah bin Abbas Camii ve kabri de Taif'tedir.
Cidde ülkenin batı yakasının en önemli ticaret ve kültür şehri. Korniş adı verilen sahil şeridi, buradaki çağdaş sanat eserleri ile dolu parklar ve biblo gibi güzel sahil mescitleriyle Cidde çok güzel bir şehir. Cidde limanı ve endüstri tesisleri de çok gelişmiş durumda.
Kızıldeniz sahilleri cam gibi berrak suları, pudra gibi ince ve beyaz kumları, olağanüstü su altı zenginliği ile adeta tropikal bir yeryüzü cenneti sunar. Dünyanın en lezzetli balıklarını bu sahillerde yersiniz. Cidde Balık Hali, Tokyo Balık Hali'nden bile çok daha zengindir.
Abha, el-Ahsa, el-Wajh, Yanbu sahillerine bir kere giderseniz hep gitmek istersiniz.Buralar kalabalık insan kitlelerinin, acımasız turizmin henüz girip bozamadığı birer doğa harikaları.Özellikle Abha yeşilin, çiçeğin bin bir tonunu cömertçe sunan baş döndürücü güzellikte bir yer.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad. Geniş otobanları, yoğun bir iş hayatının yaşandığı gökdelenleri, tarihi kalesi ve kapalıçarşısı ile Riyad ülkenin en hareketli şehirlerinden biri. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın uluslararası iş, finans ve ticaret merkezi konumunda Riyad.
Riyad Kapalıçarşısı taze ve yöresel baharatlar, egzotik aromalı kokular, geleneksel kıyafetler, yerel lezzetler sunan küçük restoranları ile burada mutlaka görmeniz gereken bir nokta. Riyad yakınlarındaki Deriyye'de ülkenin kuruluş temellerinin atıldığı tarihi bir mekân.
Dünyanın en güzel atlarının ülkesi de burasıdır. Riyad'dan bir saat uzaklıkta, çölün ortasındaki Arap Atı Yetiştirme Merkezi'ni unutamam. Burada sadece binmek ve yarıştırmak için değil, sırf güzelliği için yetiştirilen çok özel Arap Atı ırkları bulunuyor. Müthiş bir yer.
Riyad'da beni evinde güzel bir akşam yemeği ile misafir edip ağırlayan değerli sanatçı dostum Ali er Ruzaiza ülkenin en tanınan ressamlarından. Eserleri birçok devlet başkanına ve krala hediye edilmiş. Evinin kapısını dahi bir sanat eseri olarak kendi yapmış Ali Bey.
Ülkenin doğu yakasının en önemli şehirlerinden biri olan Dammam'a sıcak bir ağustos ayında gitmiştim. Havaalanında muhteşem kokusuyla Arap yasemini çiçeklerinden bir kolye hediye edilmişti bana. Dammam ülkenin endüstri şehirlerinden. Yazın hayat genellikle alışveriş merkezlerinde
Riyad'ın sembolü olan ve gazoz açacağına benzetilen gökdelenin en üst katında ufak bir mescit ve seyir köprüsü var. Tüm şehri buradan görmek mümkün.
Kuşkusuz Hicaz'ın kalbi Mekke ve Medine. İslamın bu iki kutsal beldesi her sene milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Dünyanın onlarca farklı ülkesinden, onlarca farklı dili konuşan milyonlarca insan aynı anda burada bir araya geliyor. Bu organizasyonun yönetimi büyük bir iş.
Mekke'ye yaklaşık 400km uzaklıktaki Riyad, tıpkı Cidde gibi Suudi Arabistan'ın sanat ve müze merkezlerinden. Ülke sanatçılarının ürettikleri heykeller bu şehirlerde hemen her açık alanda bulunuyor. Riyad'da çağdaş sanat ve Ulusal Müze'de İslam sanatları açısından oldukça güçlü.
Mekke ve Medine'nin temizliği için büyük özen gösteriliyor. Hac ve umre organizasyonlarında ziyaretçiler ''Allah'ın misafirleri'' olarak kabul edildikleri için hem görevliler hem de Mekke & Medine halkı ellerinden gelen her yardımı yapıyor ziyaretçilere. Çok hatıram var böyle.
El Kasim Suudi Arabistan'ın en güzel hurmalarının yetiştiği yerlerin başında. Gittiğimde pek otel bulamamıştım ama oradakiler misafir etmişlerdi beni. Fotoğraftaki hurmalık buradan bir iş insanına ait ve yetişen tüm hurmaları her sene ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılıyor.
Burası Bedir ve Bedir Şehitliği. Ziyaret kapalı olan bu şehitliği özel izinle gezebilmiştim. Bedir yaklaşık olarak Mekke ile Medine arasında ama Medine'ye daha yakın. İslam tarihinin dönüm noktalarından olan Bedir Savaşı burada yaşanmıştı.
Mekke iklimi ve coğrafyasıyla sert bir şehir. Granitten dağların arasında, sıcak, ibadetlerin sesli, koşturmalı olduğu bir yer. Medine ise Mekke'den sonra olanca genişliği, sükuneti ve daha ılıman havasıyla karşılar sizi. Hurma bahçeleri içinde geceleri serin ve çok güzeldir.
Medine Mescid-i Nebevi, Ravza-i Mutahhara, Kuba, Kıbleteyn, Gamame, Amberiye mescitleri, Uhud Şehitliği, Cennet'ül Baki, Hicaz Demiryolu Medine İstasyonu ile öne çıkar. Siyer, Medine tarihi ve İslam sanatları ile ilgili müze ve sergiler de dikkat çeker.
Medine'nin yaklaşık 400 km kuzeyinde Tebük bölgesinde, El Ula'da Salih peygamberin şehri olan Medain Salih, Ürdün'deki Petra'nın ardından en büyük antik Nebati uygarlığı yerleşimi. Çöldeki kayaları, dağ ve tepeleri işleyerek evler, saraylar meydana getirmiş bir Nebatiler.
Cidde'yi Mekke'nin sahili gibi görürsek Yanbu şehri için de Medine'nin sahili denilebilir. Şimdiye kadar yüzdüğüm en iyi yerler Cidde, Yanbu ve Yemen'de Aden ile Sokotra Adası sahilleri oldu. Özellikle Yanbu'da çok güzel tatil tesisleri var. Fiyatları da çok çok makul.
Suudi Arabistan'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Asir bölgesinin en önemli şehri Abha. 2.300 mt rakımdaki şehir için çiçekler şehri dense yeridir. Burada kendinizi bir anda Doğu Karadeniz yaylalarına gelmiş gibi hissediyorsunuz. Müzesi ve evleri ile Abha çok güzel
Asir'de bir başka harika yer de Rijal el Ma'a. Abha'dan 50 km kadar uzaklıktaki bir köy aslında Rijal al Ma'a ve farklı malzemelerle yapılmış, ilginç mimari özellikleri olan evleri, eski surları ile de meşhur. Ülkenin kültürel mirasını oluşturan çok önemli eserler var burada.
Suudi Arabistan'ın doğu yakası El Ahsa / El Hasa bölgesi olarak biliniyor. Hufuf, Katif, El Ayn ve Dammam doğu yakasının önemli yerleşimleri. El Ahsa ''yer altından akan suyun sesi'' demek. Bölgede tarih öncesi çağlardan yerleşim izleri olan çok sayıda arkeolojik alan da var.
Suudi Arabistan halkı için at, deve, şahin ve kılıç çok anlamlı ve değerli. Geleneksel değerleri yaşatmak için gösterilen çaba gerçekten oldukça fazla. Dernekler, kulüpler, üniversitelerin araştırma merkezleri ile bu değerler korunup yaşatılıyor. Şiire de çok önem veriliyor.
Ülke mutfağı da çok zengin. Balık kadar kabuklu deniz ürünleri de bolca tüketiliyor. Güneyde yemekler bol baharatlı. Hicaz mutfağı bize daha yakın. Ben en çok çölde deve sütü ve sade bedevi yemeklerini sevdim. Haşi (deve eti), haruf (kuzu tandır) ve D'ab (çöl keleri) favorim:)
Son birkaç yıldır S.Arabistan'ın en önemli gündemlerinden biri Akıllı Şehir NEOM projesi. Neom akıllı bir şehir inşa etmenin çok çok ötesinde bir proje. Nüfusuyla sorunsuz bir şekilde etkileşim kurmak için birinci sınıf teknolojinin algoritmik veriler ve gelişmiş yapay zeka ile+
beslendiği ilk bilişsel şehri inşası denilebilir proje için. Tebük'te gerçekleşecek olan projenin maliyeti 500 milyar dolar. İlk bölümü 2025'te bitecek. Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen proje 26.500 km²'lik bir alanı ve 460km'lik sahil alanını kaplıyor.
Az bilinen yönleriyle genel bir S.Arabistan anlatımı yapmaya çalıştım. Aslında her şehir ve birçok konu tek başına bir zincir olur.Bu güzel ülkeye çok gittim ve hemen her yerini gezebilip, güzel dostlar edindim. Kızıldeniz'in bakir sahillerini ve Cidde'yi çok özledim:)
V'esselam
Düzeltme: İlk tweette tarihçi Homeros değil, Heredot olacak, dalgınlık:)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Mert Kaya

Hasan Mert Kaya Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kayamerthasan_

Apr 8
Yuvarlak şehir Bağdat

Bağdat’ın doğuşu dünya medeniyeti için önemli bir dönüm noktasıydı.

İkinci Abbasi halifesi Mansur tarafından kurulan şehre ilk kurulduğunda ‘Barış Şehri’ anlamına gelen ‘Medine’t us-Selam’ adı verilmişti.

Kültür üreten muhteşem bir şehir oldu Bağdat.++Image
MS 762'de Halife Mansur’un temel tuğlasını koyduğu ‘Yuvarlak Şehir’in temeli, şehir planlama ve tasarım tarihinde görkemli bir dönüm noktasıydı.

Kısa zamanda dünyanın kültür merkezi haline gelen Bağdat 10. yüzyılda Abbasi Halifeliği’nin zirve dönemi yaşanıyordu. Image
Bugün Bağdat tarifi imkansız bir çürüme ve şiddetin merkezi olsa da, 1.250 yıl önceki kuruluşu insanlık için görkemli bir kilometre taşı oldu.

Dahası, medeniyet için bir dönüm noktasıydı bu kuruluş çünkü olağanüstü bir hızla dünyanın kültürel yıldızı olacak bir şehir doğmuştu. Image
Read 29 tweets
Mar 30
Prof.Muzaffer Şerif Nasıl "Muzafer Sherif"e Dönüştü?

Film gibi bir hayat. Sosyal psikolojinin kurucularından, literatüre adıyla giren deneyi olan, Harvard, Yale, Princeton, Oklahoma, Pennsylvania ve Columbia üniversitelerinde bulunan bir bilim insanını nasıl küstürüp kaçırdık?+Image
1906 yılında İzmir, Ödemiş'te zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1919 yılında, 13 yaşındayken İzmir'i işgal eden Yunan ordusundan bir asker yanındaki kişiyi öldürdükten sonra süngüsünü ona doğrultur.

Fakat muhtemelen yaşı küçük olduğu için öldürmekten vazgeçer. Image
Ölümler, işgal, savaşlar, esaret, kurtuluşla geçen ilginç bir çocukluğu olur.

Muzaffer Şerif belki de insanların toplu halde sergiledikleri uç davranışları ileride incelemesi için gerekli olan deneyimin en büyüğünü farkında olmadan bu yıllarda edinir. Image
Read 25 tweets
Mar 16
Doğanın en özel ikramı: BAL

En özel yiyeceklerden biridir bal. 2009 yılından bu yana bal koleksiyonu yapıyorum. Gittiğim tüm ülkelerden oraya ait yerel ve özel ballardan hem tattım hem de aldım. Dünya ve Türkiye balları üzerine epey araştırma ve okuma yaptım. İşte bal dünyası++Image
Bal kutsal metinlerde de geçer: ‘’Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine göz göz ev (kovan) edin. Sonra da her türlü çiçekten, meyveden, ürünlerden ye ve Rabbinin sana yayılman için belirlediği yolları tut!"Image
Image
Image
Image
Onların karınlarından renkleri çeşit çeşit bir şerbet çıkar ki, onda insanlara şifa vardır.’’ (Nahl Suresi, 68-69) Gerçekten de onlarca değişik türde bal vardır. Aromaları ve lezzetleri dışında temel olarak çiçek balları ve salgı balları olarak iki ana grupta ele alabiliriz balı.Image
Read 24 tweets
Mar 15
İslam Tarihinde Ramazan Ayı

İslam tarihine bakıldığında birçok önemli hadisenin Ramazan ayında gerçekleştiği görülür.

Kuşkusuz bu gelişmeler İslam tarihinin dönüm noktaları olarak ciddi bir hafızayı da ifade ediyor.

Örneğin Endülüs'ün fethi Ramazan ayında olmuştu.++Image
"En uzak batı" demek olan Magrib-i Aksa adıyla da bilinen Endülüs’ün, yani bugün İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası’nın Müslümanlarca fethi sadece İslam tarihi için değil, aynı zamanda dünya tarihi için de oldukça önemli gelişmelerden biri oldu. Image
Miladi 711 yılı, 19 Temmuz günü İslam ordusunun komutanı Tarık bin Ziyad ile Vizigotların komutanı Rodrik’in idaresinde yaşanan savaşı kesin zaferle kazanan Müslümanlar hızla İber Yarımadası’na yayıldı. Endülüs fethinin unutulmaması gereken bir diğer ismi de Tarif bin Malik oldu.Image
Read 19 tweets
Mar 14
İmkansızı Başaran Adam: Abdurrahman bin Muaviye

Arkasında onu kovalayıp ele geçirdikleri anda öldürmek isteyen bir ordu, önünde ise bilinmeyenlerle ve tehlikelerle dolu bir coğrafya vardı.

Eşine az rastlanan, insan üstü bir mücadele verdi ve Endülüs Emevi Devleti'ni kurdu.++Image
Emeviler iktidara geldikleri andan itibaren fetihlere giriştiler ve büyük askeri başarılar elde ettiler.

Afganistan'dan Hindistan'a, İran'dan Kuzey Afrika ve Endülüs'e uzanan inanılmaz büyüklükte bir coğrafyanın hakimi oldular. Kıbrıs'ı, Girit'i, Kafkasya'yı fethettiler. Image
Ancak fethettikleri coğrafyada son derece otoriter bir yönetim kurdular. Özellikle de devlet idaresi hususunda, İslamiyet öncesinden itibaren rekabet halinde oldukları Haşimoğulları'nı çok sıkı kontrol altında tutuyorlardı. Haşimoğulları'nın her hareketi izleniyordu. Image
Read 24 tweets
Mar 10
1989 Mekke Hz.Hatice Evi Kazısı

1989 yılında Mekke’de ender görülen, istisnai bir arkeolojik kazı gerçekleştirildi.

Kazının arkasında dönemin güçlü isimlerinden, 1973 petrol ambargosu ile Avrupa’yı dize getiren, S.Arabistan Petrol Bakanı, Mekke doğumlu Zeki el-Yemani vardı.++Image
Image
Bu kazı çok değerliydi. Çünkü Mekke döneminde vahyin önemli bir bölümü bu evin çatısı altında gelmişti. Hz.Muhammed'inﷺ küçük bir mescidinin de olduğu bu evde Hatice(ra); Kasım, Abdullah, Rukiyye, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma'yı doğurmuştu.Image
Yapılan kazı, Hz.Muhammed’inﷺ eşi Hz.Hatice’nin evini açığa çıkarmıştı.

Olabildiğince hızlı, adeta bir kurtarma kazısı gibi gerçekleştirilip tamamlanan çalışmanın ardından, bir kazı raporu niteliğinde de olan “The House of Khadijah bint Huwaylid" adlı kitap yayınlandı.Image
Read 36 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(