Jimmy Profile picture
Jan 20 21 tweets 4 min read
!! Trigger warning: geweld, seksueel geweld !!

Letterlijk misselijk na #BOOS

Marco Borsato
Jeroen Rietbergen
Ali B
De regisseur
Alle anderen die zich misdragen of weggekeken hebben

WALGELIJKE SMERIGE KLOOTZAKKEN

Ik mag hopen dat jullie carrières voorbij zijn. Rot maar weg.
John de Mol, smerige victim blamer, onder jouw verantwoordelijkheid zijn deze dingen gebeurt.

Dat gezegd hebbende, dit staat allerminst op zichzelf. Nu zijn het deze klootzakken, maar er zijn helaas nog veel meer klootzakken. Want het daadwerkelijke probleem is: mannen.
Wij mannen zijn het probleem. En voordat er nu weer 'niet alle mannen' geroepen gaat worden. Ja wel, wel alle mannen. Zolang dit voorkomt, en helaas komt het heel veel voor, zijn wij het probleem.
Zolang er toxische mannelijkheid is zijn wij het probleem. Is dat leuk om te horen als man zijnde? Nee, natuurlijk niet. Maar als je reactie is 'niet alle mannen' of als je op een andere manier in de verdediging schiet ben je bezig met het probleem in stand te houden.
Ik roep alle mannen die dit lezen op naar zichzelf te kijken. Probeer te herkennen wanneer iets over de schreef gaat, wanneer je een grens overschrijdt, wanneer je misbruik maakt van iemand en je eventuele machtspositie. En dit gaat echt niet alleen om aanranding of verkrachting.
Seksueel getinte opmerkingen, grapjes, appjes, toespelingen, dickpics sturen. Wanneer je niet absoluut 100% zeker weet dat iemand er op zit te wachten: doe het niet.
Weet dat nee ALTIJD nee is. Niet misschien, niet tenzij, niet 'ja maar', niet 'ook niet als...', gewoon nee.
Maar weet ook dat geen nee ook geen ja is. Leer wat consent is, en nee consent vragen is niet lame of sfeerverlagend.
Maar bovenal let op jezelf, verbeter je gedrag, doe beter. Luister wanneer iemand aangeeft dat dat wat je doet of zegt niet prettig is of niet ok is.
Maar let ook op andere mannen. Je vrienden,collega's, familieleden of vreemden. Corrigeer ze als ze een seksistische opmerking of grap maken, óók als ze het niet zo bedoelen. Grijp in en help als je ziet dat iemand slachtoffer is of dreigt te worden van (seksueel) geweld.
En we moeten ook kritischer naar onze maatschappij gaan kijken. Eeuwenoude structuren van seksisme, misogynie, genderrollen en (voort laten bestaan van) toxische mannelijkheid zorgen ervoor dat dit massaal plaatsvind en blijft vinden.
Dus ga weg met je verwerpelijke misogyne denkbeelden over vrouwen achter het aanrecht of abortus. Stop met slutshamen, bodyshamen, stop überhaupt met shamen.
Voed je kinderen goed op. Zo neutraal mogelijk, met zo weinig mogelijk (stereoryperende) genderrollen. Leer je zoons respect te hebben en grenzen te respecteren, leer ze over consent. Accepteer ze, zoals ze zijn. Op wie ze ook vallen. Met welk gender ze zich ook identificeren.
Leer ze dat ook bij andere kinderen (en volwassenen) te doen. Wees een voorbeeld. Laat jongens desgewenst met poppen spelen, meisjes met auto's. Laat jongens nagellak dragen. Normaliseer mannen met nagellak of makeup, of vrouwen zonder. Bemoei je niet met iemands kledingkeuze.
Stop met meisjes plagen kusjes vragen en andere problematische shit. Stop met ervan uitgaan dat een jongetje automatisch op meisjes valt en meisjes automatisch op jongens. Leer dat het ok is om als jongetje of man te huilen en emotioneel te zijn.
En als het gaat over geweld, seksueel geweld, intimidatie, misbruik, aanranding, verkrachting en iedere andere vorm van grensoverschrijdend, gewelddadig en fout gedrag: geloof slachtoffers. Bescherm niet de daders, doe niet aan victim blaming, op geen enkele manier.
En luister alsjeblieft naar vrouwen. Zij krijgen, helaas, bijna allemaal weleens te maken met een vorm van grensoverschrijdend gedrag of (seksueel)geweld. Luister naar hen wanneer ze daarover praten. Ga ze niet tegenspreken of van alles uitleggen over hoe het volgens jou wel zit.
Leg shit uit aan je medemannen, over hoe ze het wél goed moeten doen.
Wij zijn aan zet. Want nogmaals: het is ons probleem. Dus moeten wij er ook aan werken. Zodat vrouwen en andere personen die geen (cis)man zijn zich veiliger kunnen gaan voelen en zijn.
En nee. Ik ben zelf ook niet perfect. Ik heb in m'n leven ook dingen gedaan of gezegd die ongepast en problematisch waren. Of dingen gedaan waarvan ik achteraf dacht "dat was niet ok","dat had ik niet (zo) moeten doen" Ongetwijfeld ook dingen waar ik zelf niet eens weet van had.
Maar ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik mezelf absoluut heb verbeterd. En dat ik absoluut denk dingen sneller te kunnen herkennen, erkennen en verbeteren. Dat is denk ik het allerbelangrijkste.
Uiteindelijk denk ik dat het in deze samenleving haast onvermijdelijk is dat je als man in meer of mindere mate toxische mannelijkheid bij je draagt.
Dan gaat het erom wat je er mee doet. Ben je bereid die interne strijd aan te gaan? Of wil je onderdeel blijven van het probleem?
Als laatste wil ik sterkte wensen aan iedereen die slachtoffer is geweest van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag, of de dader nou bekend of onbekend is. En sterkte voor diegenen voor wie de BOOS uitzending en alles eromheen een trigger is ♥️
*dit zijn slechts m'n eigen observaties en reflecties, ik heb allerminst de wijsheid in pacht. Corrigeer me gerust als ik ergens de plank mis sla. Vul gerust aan.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jimmy

Jimmy Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @feestbrood

Jan 18
Ik ben debat terug aan het kijken. En het was zo frustrerend tijdens de inbreng van Wilders. Allereerst de inbreng zelf. Walgelijk, boosmakend. Maar dat Wilders een walgelijke, gevaarlijke, meedogenloze racist is is bekend. 1/
#regeringsverklaring
Wat ik misschien nog wel frustrerender vond was de totale onwil danwel onmacht van de voorzitter om in te grijpen. Wederom. Dit keer nadat zelfs meerdere Kamerleden haar dit nadrukkelijk vroegen, zelfs smeekten. 2/
Ik zei het eerder en ik zeg het nu nog een keer: @Vera_Bergkamp is totaal ongeschikt als voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ipv van voor een veilige werkplek te zorgen draagt ze bij aan het onveiliger maken van zowel de TK als de samenleving. 3/
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(